Dar vienas pasiūlymas, kaip keisti pensijų sistemą – paliestų visus fondų dalyvius

Siūloma užtikrinti visiems pensijų fondų dalyviams galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką ir nebedalyvauti pensijų fondo veikloje, neatsižvelgiant į sukaupto pensijų turto dydį.

Siūloma užtikrinti visiems pensijų fondų dalyviams galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką ir nebedalyvauti pensijų fondo veikloje, neatsižvelgiant į sukaupto pensijų turto dydį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Siūloma užtikrinti visiems pensijų fondų dalyviams galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką ir nebedalyvauti pensijų fondo veikloje, neatsižvelgiant į sukaupto pensijų turto dydį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2023, 11:19 AM, atnaujinta Mar 17, 2023, 11:23 AM

Tai numatančias Pensijų kaupimo įstatymo pataisas įregistravo Seimo Darbo partijos frakcijos nariai Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė ir Valentinas Bukauskas.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad pensijų fondo dalyvis pats pasirinktų, kokią renkasi gauti pensijų išmokos rūšį, atsisakant jų priklausomybės nuo sukaupto turto.

„Šiuo metu periodinės pensijų išmokos dydis dažnai netenkina pensijų fondų dalyvių. Ypač gaunantys mažas pajamas dažnai nebenori dalyvauti pensijų kaupime, tačiau laisvai to padaryti neturi teisės, jei nėra sukaupę pakankamos lėšų sumos“,– sako projektą parengusi Seimo narė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Jos teigimu, šiuo metu galiojanti tvarka sukuria diskriminacines sąlygas kaupimo dalyviams naudotis savo pinigais.

„Tik labai mažai ir labai daug sukaupę gali disponuoti savo pinigais vienkartinių išmokų pavidalu, o didžioji dalis gyventojų verčiami išsipirkti anuitetą, kuris jokio realiai jaučiamo priedo prie pensijos nesukuria.

Valstybė ir pensijų fondai nepateisino gyventojų vilčių, neįgyvendino pažadų, todėl mes siūlome leisti visiems žmonėms, nepriklausomai nuo sukaupto pinigų dydžio, leisti naudotis savo pinigais ar tai odontologijos paslaugoms, ar kitoms reikmėms“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė Seimo narė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Jos teigimu, priėmus siūlomą projektą bus sudarytos galimybės pensininkams pagerinti savo finansinę padėtį.

Siūloma, kad Pensijų kaupimo įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Šiuo metu dalyviui, kurio vardu pensijų fonde sukauptas pensijų turtas yra didesnis kaip 5 tūkst. eurų, bet mažesnis kaip 10 tūkst. eurų, mokamos periodinės pensijų išmokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.