Sukčiai nusitaikė į monetų kolekcininkus: dėmesio centre – auksinė 500 litų nominalo vienos uncijos moneta

Prieš aštuoniolika metų Lietuvos monetų kalyklos nukaldinta auksinė 500 litų nominalo vienos uncijos (1 Oz) moneta, skirta Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams, tapo sukčių įrankiu. Lietuvos bankas nustatė antrą atvejį, kai iš Latvijos piliečio įsigyta padirbta auksinė moneta.

Lietuvos bankas nustatė antrą atvejį, kai iš Latvijos piliečio įsigyta padirbta auksinė moneta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos bankas nustatė antrą atvejį, kai iš Latvijos piliečio įsigyta padirbta auksinė moneta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš aštuoniolika metų Lietuvos monetų kalyklos nukaldinta auksinė 500 litų nominalo vienos uncijos (1 Oz) moneta.<br>Lietuvos banko nuotr.
Prieš aštuoniolika metų Lietuvos monetų kalyklos nukaldinta auksinė 500 litų nominalo vienos uncijos (1 Oz) moneta.<br>Lietuvos banko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2023, 2:38 PM

Padirbtų kolekcinių monetų atvejai yra pakankamai reti, tačiau gali būti itin nuostolingi kolekcininkams. Lietuvos bankas fiksuoja jau antrą padirbtos auksinės 500 litų nominalo monetos, skirtos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams, atvejį. Monetos kaina antrinėje rinkoje gali svyruoti nuo 4,5 tūkst. iki 10 tūkst. eurų.

„Vieną šios padirbtos monetos atvejį nustatėme praėjusiais metais. Dėl jo jau pradėtas ikiteisminis tyrimas. Antras atvejis – naujas. Atlikus ekspertizę, paaiškėjo, kad auksinė moneta padirbta“, – apie šį atvejį pranešė Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Ekspertizės ir techninio skyriaus vadovė Ramunė Juzėnienė.

Pirkdamas monetą, asmuo gavo ir dokumentą, kuriame nurodoma, kad proginės monetos metalo sudėtis – 99,9 proc. auksas. Tačiau metalo, iš kurio pagaminta moneta, patikrinimas negarantuoja, kad moneta yra autentiška.

Latvijos centrinis bankas taip pat gavo informacijos apie prekybą galbūt padirbtomis auksinėmis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmams skirtomis monetomis.

„Asmenys, turintys dvejonių dėl įsigytų kolekcinių monetų autentiškumo, visų pirma turėtų kreiptis į teisėsaugos institucijas“, – primena R. Juzėnienė.

Perkant kolekcines monetas, svarbu atkreipti dėmesį į bendrą monetos vaizdą, įvertinti detalių aštrumą ir tikslumą, monetos krašto suformavimą ir briaunos lygumą. Visos detalės turėtų būti preciziškai tikslios ir lygios – be pabangavimų, subėgimų. Raidės turi būti aiškios, kalimas – tikslus, monetoje atvaizduoti elementai nesiliečia tarpusavyje ar su kitomis monetos dizaino detalėmis.

Lietuvos banko kolekcinių monetų el. parduotuvėje galima rasti kolekcinių monetų averso ir reverso atvaizdus, kuriuos galima apžiūrėti ir susilyginti.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į monetos autentiškumo sertifikato atitiktį. Lietuvos monetų kalykloje kaldinamoms kolekcinėms monetoms būdinga išskirtinė standartus atitinkanti kokybė, preciziškumas, kaldinimo procese laikomasi itin griežtų kalimo štampų, matricų ir spaudimo tolerancijos taisyklių, tuo užtikrinama gaminio aukščiausia kokybė, todėl jas padirbti yra itin sunku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.