Sąskaitas apmokėti vis sunkiau: 35 proc. lietuvių mano, kad nesugebės susimokėti už komunalines paslaugas

Kainų augimą pajuto daugelis (79 proc.) lietuvių, o pusės (47 proc.) šalies gyventojų finansams infliacija turėjo reikšmingą neigiamą poveikį. Tai lemia nerimą dėl galimybių laiku apmokėti sąskaitas, kurį jaučia 28 proc. lietuvių. Tokius duomenis atskleidė kreditų valdymo bendrovės „Intrum“ paskelbta naujausia Europos vartotojų mokėjimų ataskaita.

Kainų augimą pajuto daugelis (79 proc.) lietuvių, o pusės (47 proc.) šalies gyventojų finansams infliacija turėjo reikšmingą neigiamą poveikį.<br>J.Butkutės nuotr.
Kainų augimą pajuto daugelis (79 proc.) lietuvių, o pusės (47 proc.) šalies gyventojų finansams infliacija turėjo reikšmingą neigiamą poveikį.<br>J.Butkutės nuotr.
Kainų augimą pajuto daugelis (79 proc.) lietuvių, o pusės (47 proc.) šalies gyventojų finansams infliacija turėjo reikšmingą neigiamą poveikį.<br>T.Bauro nuotr.
Kainų augimą pajuto daugelis (79 proc.) lietuvių, o pusės (47 proc.) šalies gyventojų finansams infliacija turėjo reikšmingą neigiamą poveikį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 1, 2023, 11:52 AM

Kaip nurodoma bendrovės pranešime, 35 proc. lietuvių mano, kad per artimiausius mėnesius bent kartą nesugebės apmokėti vienos ar kelių sąskaitų už komunalines paslaugas. Dar daugiau nei penktadalis (22 proc.) apklausoje dalyvavusių gyventojų yra įsitikinę, kad norėdami apmokėti svarbiausias sąskaitas šiemet bent kartą bus priversti praleisti mažesnio prioriteto mokėjimus.

Ataskaitos duomenys rodo, kad negalėdami laiku apmokėti visų sąskaitų gyventojai pirmiausiai praleistų e. prekybos mokėjimus (45 proc.), tuomet sąskaitas už interneto (24 proc.) ir telefono (23 proc.) paslaugas. Didžiausią prioritetą lietuviai teikia sąskaitoms už dujas, vandenį ir elektrą (83 proc.).

Iš viso vienos ar daugiau sąskaitų per praėjusius metus neapmokėjo 17 proc. lietuvių, o tokia pati dalis per pastarąjį pusmetį tam, kad nepradelstų mokėjimų, turėjo skolintis. Dažniausia sąskaitų neapmokėjimo laiku priežastis – paprasčiausias užmaršumas (54 proc.), tačiau daugiau nei trečdalis (35 proc.) gyventojų pripažino, kad sąskaitoms apmokėti pritrūko pinigų. Dešimtadaliui (12 proc.) respondentų sąskaitas laiku apmokėti sutrukdė techninės kliūtys.

„Infliacijos ir kylančių palūkanų normų sukeltas spaudimas blogina visos Europos ir Baltijos šalių gyventojų finansinę situaciją bei didina pradelstų apmokėjimų riziką. Vėluojantys mokėjimai ir augančios skolos kelia dar daugiau iššūkių didelio neapibrėžtumo laikotarpį išgyvenančioms valstybių ekonomikoms, apsunkina verslų veiklą ir kelia įmonėms iššūkių dėl finansinių srautų užsitikrinimo. Kadangi ekonomikoje viskas yra susiję, tai, galiausiai, atsiliepia ir vartotojams. Tad kiekvienam labai svarbu ieškoti galimybių sąskaitas apmokėti laiku, tinkamai susidėlioti prioritetus ir atsakingai valdyti savo išlaidas“, – sakė bendrovės „Intrum“ vadovė Baltijos šalyse Ilva Valeika.

Europos vartotojų mokėjimų ataskaita atskleidė, kad siekdami suvaldyti infliacijos ir augančių palūkanų normų poveikį savo finansams 63 proc. lietuvių pakeitė arba planuoja pakeisti kai kuriuos savo vartojimo įpročius. 48 proc. gyventojų taip pat ėmė atidžiau stebėti išlaidas nebūtiniems dalykams, o trečdalis darbuotojų šiais metais planuoja prašyti didesnio nei įprastai atlyginimo kėlimo.

Europos vartotojų mokėjimų ataskaitą bendrovė „Intrum“ kasmet skelbiama nuo 2013 metų. Šio tyrimo tikslas – pateikti patikimų duomenų ir įžvalgų apie Europos vartotojų lūkesčius, finansinius įpročius, gebėjimą valdyti namų ūkio finansus ir naujausias tendencijas šiose srityse. 2022 metų tyrimas atliktas 24 Europos valstybėse, kuriose apklausta ne mažiau kaip po tūkstantį gyventojų.

Kreditų valdymo bendrovė „Intrum“ veikia 25 šalyse. Joje dirba daugiau nei 10 tūkst. specialistų, kurie paslaugas teikia 80 tūkst. užsakovų visoje Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.