Registrų centras: finansines ataskaitas pateikė penktadalis tai turinčių padaryti juridinių asmenų

Registrų centro duomenimis, gegužės pradžioje finansinės atskaitomybės dokumentus už praėjusius metus jau yra pateikę daugiau kaip 38 tūkst. arba apie 20 proc. tai turinčių padaryti juridinių asmenų.

Gegužės pradžioje finansinės atskaitomybės dokumentus už praėjusius metus jau yra pateikę daugiau kaip 38 tūkst.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Gegužės pradžioje finansinės atskaitomybės dokumentus už praėjusius metus jau yra pateikę daugiau kaip 38 tūkst.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2023, 2:11 PM

Skaičiuojama, kad prievolę pateikti finansines ataskaitas už 2022 metus turi daugiau kaip 190 tūkst. juridinių asmenų.

Registrų centro pranešime nurodoma, kad daugiausiai finansinių ataskaitų jis šiemet yra sulaukęs iš uždarųjų akcinių bendrovių – iš viso beveik 19 tūkst. Aktyviai ataskaitas šiemet teikiančios mažosios bendrijos jau pateikė beveik 15 tūkst. ataskaitų.

Įdomu tai, kad šiemet Registrų centras taip pat sulaukė daugiau kaip 12 tūkst. finansinių ataskaitų už ankstesnius nei 2022 metus. Tai reiškia, kad finansinės ataskaitos buvo pateiktos gerokai pavėlavus. Seniausia finansinė ataskaita pateikta už 2004 metus.

Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis pasakojo, kad finansinių ataskaitų teikimo prievolė įtvirtinta teisės aktuose, kuriuose taip pat numatytos galimos sankcijos ataskaitų nepateikusioms įmonėms ar organizacijoms bei jų vadovams.

„Praėjusiais metais be įprastų poveikio priemonių – finansinių sankcijų juridinio asmens vadovui, aktyviai buvo taikomos ir kitos: juridinio asmens likvidavimas ir nevyriausybinėms organizacijoms aktualaus paramos gavėjo statuso naikinimas. Ne kartą pastebėjome, kad gavę pranešimą apie numatomą likvidavimą juridiniai asmenys suskumba įvykdyti prievolę ir pateikia finansines ataskaitas, kai kurie net už kelis ar keliolika pastarųjų metų.

Akivaizdu, kad šios priemonės yra veiksmingos, tad jas „prasižengėlių“ atžvilgiu ketiname taikyti ir šiais metais“, – nurodė K. Maksvytis.

Finansines ataskaitas turi pateikti dauguma juridinių asmenų, nepriklausomai nuo jų teisinio statuso ar kitų kriterijų. K. Maksvytis atkreipia dėmesį, kad finansines ataskaitas turi teikti ir veiklos nevykdantys, tačiau dar neišregistruoti juridiniai asmenys. Pasak jo, prievolė teikti ataskaitą taip pat galioja nepriklausomai nuo to, ar juridinis asmuo ataskaitiniais metais gavo pelno, turėjo pajamų, ar ne.

Finansines ataskaitas Registrų centrui turi teikti: akcinės bendrovės, uždarosios akcinės bendrovės, mažosios bendrijos, labdaros ir paramos fondai, asociacijos, viešosios įstaigos, kooperatinės bendrovės (kooperatyvai), žemės ūkio bendrovės, valstybės įmonės, savivaldybių įmonės, Europos bendrovės, Europos kooperatinės bendrovės, regionų plėtros tarybos ir užsienio juridinio asmens ar kitos organizacijos filialai. Tikrosios ūkinės bendrijos, komanditinės ūkinės bendrijos, individualios įmonės ir Europos ekonominių interesų grupės teikia finansines ataskaitas, jeigu jų rengimas numatytas steigimo dokumentuose.

Finansinių ataskaitų neteikia sodininkų bendrijos, advokatų profesinės bendrijos, biudžetinės įstaigos, politinės partijos, tradicinės religinės bendruomenės ir kt.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad finansinių ataskaitų nepateikimas laiku užtraukia baudą juridinio asmens vadovui nuo 200 iki 3 tūkst. eurų. Svarbu pažymėti, kad atsakomybė tenka asmeniui, kuris oficialiai Juridinių asmenų registre nurodytas kaip juridinio asmens vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.