Baigėsi pajamų deklaravimas: VMI įvardijo, kada tikėtis grąžinamų pajamų

Gegužės 2 d. baigėsi beveik du mėnesius trukęs pajamų deklaravimas. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) įvardijo skaičius: beveik 300 tūkst. gyventojų turės sumokėti 273 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio, o daugiau nei 900 tūkst. gyventojų susigrąžins daugiau nei 300 mln. eurų permoką.

Gegužės 2 d. baigėsi beveik du mėnesius trukęs pajamų deklaravimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gegužės 2 d. baigėsi beveik du mėnesius trukęs pajamų deklaravimas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Kavaliauskaitė, Domantė Slavinskaitė

May 4, 2023, 10:56 AM

Daliai gyventojų pajamas kasmet deklaruoti yra privaloma. Pirmiausia tuo pasirūpinti turėtų dirbantys pagal verslo liudijimą ir užsiimantys individualia veikla, net jeigu per deklaruojamus metus negavo pajamų iš šios veiklos.

„Taip pat gyventojai, kurie nuomoja nekilnojamąjį turtą, kurie pardavė nekilnojamąjį turtą, neišlaikę 10 metų, taip pat gyventojai, kurie trejus metus neišlaikė transporto priemonių – jie taip pat turi pateikti deklaracijas“, – vardijo VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Beveik 300 tūkst. gyventojų turės sumokėti 273 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio, o daugiau nei 900 tūkst. gyventojų susigrąžins daugiau nei 300 mln. eurų permoką.

„Dažniausi klausimai – kodėl gyventojui yra atitinkama mokėtina gyventojų pajamų mokesčių suma arba kada jam bus grąžinama permoka, arba ar gyventojas turi pateikti pajamų deklaraciją“, – kalbėjo M.Endrijaitis.

Permokas VMI grąžina iki liepos pabaigos. Ją jau atgavo maždaug 65 proc. deklaracijas pateikusių gyventojų.

Deklaruojantys praėjusių metų veiklos pajamas, turėtų nepamiršti ir įmokų „Sodrai“.

„Savarankiškai dirbantys gyventojai po įmokų deklaravimo moka VSD ir PSD įmokas „Sodrai“. VSD – socialinis draustumas. Jei žmogus dirba etatu, tai jo įmokas perveda darbdavys. Gyventojas tokiu būdu kaupia savo stažą pensijai ar ligos išmokoms gauti. Savarankiškai dirbantys įmokas moka patys“, – sakė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

VMI ir „Sodra“ primena, kad susidarius sunkiai finansinei situacijai ir siekiant išvengti skolų, dėl įmokų atidėjimo galima kreiptis. „Sodros“ atstovė primena apie atidėtas įmokas karantino metu.

„Tas sumas, kurios pandemijos metu buvo atidėtos, reikės sumokėti iki 2024 metų gegužės“, – priminė M.Kozič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.