Skiriasi vyrų ir moterų investavimas: pastarosios renkasi žymiai mažesnę riziką

Vyrai ir moterys skirtingai vertina investicijų rizikos toleranciją. Vyrai dažniau renkasi didžiausios rizikos investicijų priemones, o moterys labiau pirmenybę teikia mažos rizikos investicijoms. Tai rodo SEB banko privačių klientų pasirinkimai investuojant naudojantis investicijų robotu.

Vyrai ir moterys skirtingai vertina investicijų rizikos toleranciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyrai ir moterys skirtingai vertina investicijų rizikos toleranciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 10:37 AM

„Šiandien investuotojai yra atsidūrę sparčiai kintančioje ir neapibrėžtoje rinkoje, kai renkantis riziką reikia itin gerai pasvarstyti. Mūsų klientų, besinaudojančių investicijų robotu, duomenys rodo, kad moterys ir vyrai į galimą riziką ir investicijų grąžą žvelgia skirtingai. Vyrai pastebimai labiau yra linkę rinktis didesnę riziką“, – teigia SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Banko atstovė atkreipia dėmesį, kad, nustatydami savo pasirinktos rizikos tolerancijos lygį, trečdalis (33 proc.) vyrų Lietuvoje pažymi, kad rizika yra didelė. Atitinkamai labai rizikuoti linkusių moterų, kurioms siūlomos tokios pat rizikingiausios priemonės, yra apie penktadalį (19 proc.).

Moterys kur kas dažniau renkasi mažos rizikos priemones. 38 proc. apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad jų pasirinkta investicijų rizika yra nedidelė. Palyginti, taip atsakiusių vyrų buvo 26 procentai. Panašios proporcijos fiksuotos Latvijoje ir Estijoje.

Banko duomenimis, moterys, rinkdamosi taupymo ir investavimo būdus, dažniau pinigus laiko kaip terminuotuosius indėlius, o ne naudojasi kitomis investavimo priemonėmis.

Palyginti, Lietuvoje terminuotuosius indėlius kaip investiciją renkasi 63 proc. moterų ir 37 proc. vyrų. Obligacijų populiarumas yra daugmaž panašus – 53 proc. moterų ir 47 proc. vyrų. Tačiau kalbant apie akcijas ir biržoje prekiaujamų fondų (ETF) vienetus, šiomis priemonėmis savo investicijų krepšelius gausiau pildo vyrai. Akcijas renkasi 32 proc. moterų ir 68 proc. vyrų, ETF fondus – 31 proc. moterų ir 69 proc. vyrų. Didžiausia dalis (41 proc.) vyrų ir (43 proc.) moterų renkasi vidutinės rizikos priemones.

„Rizika susijusi su visomis finansinėmis investicijomis, todėl labai svarbu ją nustatyti. Tikėtina, kad, laikydami pinigus kaip terminuotuosius indėlius arba įsigydami obligacijų, ilguoju laikotarpiu klientai gaus mažesnę grąžą, palyginti su didesnės rizikos priemonėmis. Bet tai bent jau užtikrina, kad santaupų sąskaitoje neištirpdys infliacija“, – komentuoja E. Dovbyšienė.

Nuolat periodiškai kiekvieną mėnesį investuojančių žmonių skaičius Baltijos šalyse yra mažesnis už euro zonos vidurkį. Anot ekspertų, tai lemia nuostatos, kad investuoti galima tik dideles pinigų sumas ir kad investicijos yra labai rizikingos.

Anot E. Dovbyšienės, visi, kurie domisi investicijomis, turėtų pradėti nuo pagrindinių finansinių žinių apie investicijas ir asmeninio investavimo sprendimų paieškų, investuodami mažas sumas – net nuo vieno euro per mėnesį. Naudodamiesi investicijų robotu SEB klientai gali gauti asmeninę investavimo rekomendaciją ir pradėti investuoti per penkiolika minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.