Gyventojai jau ima jausti recesiją: vieni neteko darbo, kitiems jau pranešta apie mažėsiantį atlyginimą

Praeitą savaitę pranešta, kad Lietuvoje jau fiksuojama techninė recesija. Pirmąjį ketvirtį, lyginant su pernai metų paskutiniuoju ketvirčiu, BVP smuko net 3 proc. Recesiją pradeda jausti įvairios įmonės. MadeinVilnius.lt portalas paklausė skaitytojų, ar jie jau pajuto prasidedančios krizės pasekmes.

Praeitą savaitę pranešta, kad Lietuvoje jau fiksuojama techninė recesija.<br>Asociatyvi J.Balčiūno nuotr.
Praeitą savaitę pranešta, kad Lietuvoje jau fiksuojama techninė recesija.<br>Asociatyvi J.Balčiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aneta Kurowska

May 23, 2023, 4:26 PM

Jau dabar gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo 37 proc. apklaustųjų (351 balsas). Atlyginimas buvo sumažintas 7 proc. respondentų (62 balsai). Apklausoje dalyvaujančių žmonių tarpe atsirado ir tokių, kurie neseniai neteko darbo. Šį atsakymų variantą pažymėjo 6 proc. apklaustųjų (57 balsai).

33 proc. gyventojų (311 balsų) pažymėjo, kad jiems niekas nepasikeitė, užtat 11 proc. (108 balsai) apklaustųjų džiaugėsi, kad jiems net pakėlė atlyginimą. Klausimas neaktualus pasirodė 5 proc. respondentų (51 balsas).

MadeinVilnius.lt apklausa vyko nuo pirmadienio, gegužės 8 dienos, iki penktadienio, gegužės 12 dienos. Iš viso apklausoje dalyvavo 940 gyventojų.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, pirmąjį 2023 metų ketvirtį, lyginant su paskutiniuoju 2022 metų ketvirčiu, Lietuvos realusis bendrasis vidaus produktas (BVP) smuko 3 proc. ir buvo 3,6 proc. mažesnis nei 2022 metų pirmojo ketvirčio. BVP nuosmukis įvyko ir 2022 metų pabaigoje, kai ketvirtojo ketvirčio metu fiksuotas 0,5 proc. realiojo BVP smukimas lyginant su trečiuoju tų metų ketvirčių.

Kadangi BVP smunka du ketvirčius iš eilės, šiuo metu Lietuvoje fiksuojama techninė recesija.

Įmonės taip pat pradeda jausti recesijos pasekmes. Stokodamas užsakymų Lietuvos baldų gamybos sektorius sparčiai mažina darbo vietų skaičių. Šiuo metu šiame sektoriuje dirba apie 31 tūkst. darbuotojų – tai beveik 2 tūkst. mažiau nei pernai.

2022 m. išaugęs bankrotų skaičius taip pat neteikia optimistinių prognozių, o Valstybinės duomenų agentūros (VDA) duomenimis, visame medienos ir baldų gamybos sektoriuje produkcijos kiekis per pastarąjį pusmetį sumažėjo trečdaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.