Liko vos trys savaitės dėl to apsispręsti: turite tris pasirinkimus

Į pensijų kaupimą šiemet įtrauktiems dalyviams liko tik vos daugiau nei trys savaitės apsispręsti, ar kaupti antroje pensijų pakopoje. Šią savaitę gyventojai sulaukė automatinių „Sodros“ skambučių su jiems asmeniškai svarbia informacija.

Į pensijų kaupimą šiemet įtrauktiems dalyviams liko tik vos daugiau nei trys savaitės apsispręsti, ar kaupti antroje pensijų pakopoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į pensijų kaupimą šiemet įtrauktiems dalyviams liko tik vos daugiau nei trys savaitės apsispręsti, ar kaupti antroje pensijų pakopoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Į pensijų kaupimą šiemet įtrauktiems dalyviams liko tik vos daugiau nei trys savaitės apsispręsti, ar kaupti antroje pensijų pakopoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Į pensijų kaupimą šiemet įtrauktiems dalyviams liko tik vos daugiau nei trys savaitės apsispręsti, ar kaupti antroje pensijų pakopoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Sodra“

2023-06-08 12:54

Skambučiai buvo adresuoti tiems žmonėms, kurie šių metų pradžioje buvo įtraukti į pensijų kaupimą ir kurie dar nesudarė sutarties su pasirinkta pensijų kaupimo bendrove ar neatsisakė dalyvavimo pensijų kaupime.

Iš viso paskambinta daugiau nei 14 tūkst. žmonių. Į skambučius atsiliepė per 12,6 tūkst. žmonių – tai reiškia, kad pavyko pasiekti beveik 90 proc. adresatų.

Visą žinutės tekstą išklausė 8 tūkst. žmonių, o papildomą konsultaciją pasirinko 583 klientai.

Artėjant apsisprendimo dėl pensijų kaupimo terminui, „Sodra“ siekia gyventojams suteikti kuo daugiau informacijos, kuri galėtų būti naudinga priimant sprendimą. Išsamią informaciją apie pensijų kaupimą galima rasti „Sodros“ internetiniame puslapyje arba gauti konsultaciją paskambinus trumpuoju numeriu 1883. Prognozuojamą pensijų kaupimo rezultatą galima sužinoti pasinaudojus prognozuojamos pensijos skaičiuokle.

Šiemet į pensijų kaupimą įtraukti beveik 68 tūkst. gyventojų. Iki šiol pranešimus apie įtraukimą asmeninėse „Sodros“ paskyrose www.sodra.lt/gyventojui perskaitė kiek daugiau nei pusė įtrauktųjų.

Nauji dalyviai sulaukia reguliariai siunčiamų priminimų asmeninėse paskyrose, o tiems, kas nurodo elektroninio pašto adresą, informacija siunčiama ir el. paštu. „Sodra“ daugeliui į pensijų kaupimą įtrauktų gyventojų išsiuntė ir registruotus laiškus.

Svarbu priimti sprendimą iki birželio 30 d.

Sprendimą, ar kaupti pensijai papildomai, turi priimti pats žmogus – tam skiriamas pusmetis. Sau tinkamiausią variantą galima pasirinkti iki birželio 30 d. Svarbu prisiminti, kad praleidus šį terminą ir neatsisakius pensijų kaupimo, galimybės iš jo pasitraukti nėra.

Gavusieji „Sodros“ pranešimą turi tris pasirinkimo variantus:

– nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas;

– sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove;

– iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje arba „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje ir atsisakyti dalyvauti kaupime. Prašymas asmeninėje „Sodros“ paskyroje yra beveik užpildytas, tereikia paspausti mygtuką „pateikti“.

Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Šiemet į kaupimą pakartotinai įtraukti tie gyventojai, kurie 2020 m. nepanoro tapti kaupimo dalyviais.

Kai žmogus sulaukia 40 metų, jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.