Turintys gyvūnų papasakojo, kaip Vilniuje sekėsi ieškoti buto nuomai: replikos pritrenkia

Kol nuomotojai vienuose būsto skelbimuose net didžiosiomis raidėmis skelbia, tarytum rėkdami – „Be gyvūnų!“, kiti nuomininkus su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau ir įsitikina, kad žalos atveju nuostoliai bus atlyginti. Mėnesius trunkančiose paieškose būsimieji nuomininkai išgirsta pačių įvairiausių replikų, kurios juos ne juokais žeidžia. Tačiau yra keli patarimai, kurie gali padėti.

Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>Lrytas.lt koliažas
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>Lrytas.lt koliažas
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Raminta su savo augintiniu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Raminta su savo augintiniu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Raminta su savo augintiniu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Raminta su savo augintiniu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tik dalis nuomininkų su augintiniais priima, tačiau už nuomą prašo daugiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 12, 2023, 5:25 PM, atnaujinta Jun 13, 2023, 12:36 PM

Su portalu lrytas.lt savo istorijomis sutiko pasidalinti keturios vilnietės, kurios pasakojo, kaip joms sekėsi ieškoti buto nuomai su šunimis ar katėmis sostinėje. Šios augintinių šeimininkės pastaraisiais mėnesiai sostinėje ieškojo 1–2 kambarių buto už daugmaž 400–450 eurų.

Replikos priverčia išsižioti

„Jeigu jums atsibodo stebėti mūsų „sėkmingas“ namų paieškas, tai patikėkite, kaip mums nusibodo jų ieškoti“, – feisbuke rašo vilnietė Gabija vienoje nuomos paieškų grupėje. Ji, kalbėdama apie nuomos paieškas su 13 metų šunimi, sakė, kad buto nuomai su neterminuota sutartimis ieško jau daugiau nei pusmetį. Tačiau šuo jau vyresnis ir visos linksmybės praeityje, todėl tai palengvina situaciją.

Nuomotojai dažniausiai domisi, kokia šuns veislė, amžius, ar neloja ir negraužia daiktų.

„Dažniausiai išgirstu du variantus, tai pirmas būna vienas didelis „ne“, o kitas, dažnu atveju, skamba „Taip, bet, tokiu atveju, nuomos kaina kils, reikės palikti dvigubo dydžio depozitą ir t.t.“ Be abejo, pasitaiko, jog mielu noru priima su augintiniu, tačiau kai nuvykstu apžiūrėti būsto, suprantu, kodėl augintinis jiems būna „ne bėda“, – patirtimi dalijosi pašnekovė.

Ją dar labiau nustebino ir kitokia nuomotojo replika: „Labas, žiūrėk, jeigu taip sunku surasti butą, tai gal net toks ir reikalingas tas šuo?“.

Visgi kartais nusišypso sėkmė. Gabijai pirmąkart su augintiniu nuomavosi butą penkiems mėnesiams – nuomotojai norėjo žūtbūt ką nors apgyvendinti, kad šiuo laikotarpiu butas nebūtų tuščias, tačiau tai tapo tik laikina stotele.

Ramintai iš sostinės taip pat užtruko nuomos paieškos su labradoro retriverio kalyte, vardu Maja.

„Ieškoti buto pradėjau iškart, kai sužinojau, jog buto savininkė nebepratęsia sutarties, nes grįžta iš užsienio gyventi čia į Lietuvą. Naujų namų paieškos užtruko beveik mėnesį laiko, pirmiausiai pradėjau ieškoti per Facebook grupes, įkėlusi įrašą susilaukiau kelių pasiūlymų, bet dauguma jų neatitiko mano lūkesčių (biudžetas, lokacija, parkingas).

Toliau paieškos persikėlė į internetinius puslapius aruodas.lt, skelbiu.lt“, – pasakojo ji. Tačiau jau gali džiaugtis, kad naujus namus rado, nors paieškos buvo sunkios.

Ji liko nustebusi ir žmonių komentarais ir asmeninėmis žinutėmis, kai jie pamatydavo feisbuke jos skelbimo įrašą apie buto paieškas. Mat vietoje to, kad gautų buto nuomos pasiūlymą, ji sulaukė pasiūlymų tuoktis, kartu gyventi ir net atiduoti šunį, nes kitaip nesuras, kur gyventi.

„Taip pat teko išgirsti, jog dėl augintinio norima daugiau nuomos, pavyzdžiui, 30 eurų daugiau, arba būtinai turi būti sterilizuotas/kastruotas. Kiti nepasivargina pasiūlyti ir atlikti generalinį valymą, samdant valymo įmonę.

Sėkmės reikalas?

Ne visiems taip pasiseka. Kaip portalui lrytas.lt pasakojo Mažena iš Vilniaus, mieste ieškanti buto nuomai su kate, kol kas dar nerado tinkamo varianto.

„Labai dažnai pasitaiko, kad nurodytame skelbime, kurio butas atitinka visus mūsų reikalavimus, yra pažymėta, kad su augintiniais nepriima, todėl automatiškai atkrenta ir net neskambiname. Tokių buto skelbimų per 1 mėnesį jau buvo apie 10, tai reiškia kad 10 potencialių butų automatiškai atkrenta, tik dėl to, kad turime katę“, – dėstė ji.

Taip pat teko susidurti, kad nuomotojais, kurie jau anksčiau yra turėję nekokių patirčių dėl netvarkingo naudojimosi kraiko dėžute – todėl kategoriškai Maženą atsisakė priimti.

Pastebima, kad yra ir tokių nuomos skelbimų, kuriuose nuomotojai gyvūnų nepriima dėl alergijos rizikos – esą alergenai bute išsilaiko ir po nuomininkų išsikraustymo.

„Mums labai pasisekė, kadangi gyvenome bute, kurio savininkas mielai priėmė mus su kate be jokių papildomų sąlygų, tačiau pasibaigus sutarčiai, nutarė daryti kapitalinį remontą ir dėl to turėjome ieškotis naujo būsto. Deja, bet tokių skelbimų labai mažai.

Dažnai būna, kad savininkas paprašo papildomo depozito arba padidina nuomos kainą, kai išgirsta, kad kraustysimės su gyvūnu“, – patirtimi dalijosi ji.

Dar viena studentė Veronika iš Vilniaus taip pat pasakojo, kad rasti nuomojamą butą ir persikraustyti su septynerių metų kalyte Deila pavyko tik per pažįstamus. Mat prieš tai rasto potencialaus buto savininkas jai tėškė: „Per mažas butukas tokiam gražuoliui“.

Nors augintis vienas didesnių šunų veislų, samojedas, tai Viktoriją supykdė – juk vieno kambario kvadratūra beveik nesiskyrė nuo anksčiau buvusio, kuriame gyveno su tėvais ir šunimis.

Tiesa, feisbuke pasidalijus žinia, kad su šunimi ieško buto nuomai, gavo tris pasiūlymus, tačiau juos teko atmesti, nes netiko mikrorajonas.

Portalas lrytas.lt atliko eksperimentą – susisiekėme su trimis atsitiktinais atrinktais nuomotojais Vilniaus mieste, kurie kambarių nuomos skelbime nieko neužsiminė apie nuomą su gyvūnais. Tačiau tik vienas iš trijų žmonių plačiau sutiko pasidomėti ne tik apie finansinę būsimo nuomininko situaciją, bet ir apie šuns amžių, charakterį, veislę. Teigta, kad dėl to būtų galima susitarti, o nuoma nepabrangs.

Namų darbai gali padėti

Tačiau net ir sudėtingiausių paieškų bei sugaištų mėnesių galima bent kiek išvengti.

„Buvo atvejų, kai į buto apžiūras pasiėmiau savo šunį, jog savininkas susipažintų ir pats pamatytų, koks šuo yra dresuotas ir paklusnus. Tokiu būdu būtent ir pavyko surasti naujus namus!“ – džiūgavo Raminta.

„Į nuomos sutartį papildomai visuomet siūlau įrašyti, jog bute kartu gyvens augintinis, ir kad nuomininkas pilnai atsako už visą padarytą žalą, kurią gali sukelti augintinio buvimas. Paliekamas 2–3 mėnesių depozitas. Per 4 metus su Maja problemų nebuvo, nes šuo dresuotas, tvarkingas, ir paklusnus“, – patarimais dalijosi vilnietė.

Tie nuomotojai, kurie nesako griežto „ne“, neretai nori tam tikro garanto, kad augintinis nenuniokos būsto, o jei taip atsitiktų – žada būtų atlyginta, portalui lrytas.lt tikino „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

Dažniausiai nurodoma didesnė nuomos kaina. Tarkime, buto nuomos kaina mėnesiui įprastai atsieitų 600 eurų, tačiau jei norima su naminiu gyvūnu kaina pakyla iki 650 eurų. Jei nuomininko požiūris sutampa, neretai jis su tokiomis sąlygomis sutinka.

Verta suprasti, kad nuomotojų baimė neatsiranda iš niekur – ateities sprendimus gali lemti jau buvusios blogos turėtos patirtys ar kažkur nugirstos. Visgi tikrai nutinka taip, kad augintis apgraužia baldus ar pridaro kitokios žalos, tačiau čia naminio gyvūno kaltinti nereikėtų – greičiausiai dėl to kaltas šeimininkas: galbūt laiku šuns neišvedė pasivaikščioti ar katinui laiku nenukirpo nagų.

Tačiau kyla ne tik nuomotojų, bet ir pačių nuomininkų standartai. „Jau apie 10 metų stebime rinkos objektų kokybės kilimą – indaplovė tampa standartas, seni močiutės baldai nebedomina. Kylant nuomos rinkos standartui, atsiranda natūralus savininko rūpestis, kad jei atsiranda daugiau ir daugiau nuomininkų, kurie reikalauja kokybės kartelės, savininkas linkęs reikalauti to paties iš nuomininko kaip laiku mokamos nuomos ar kažkokio garanto, kad bus tvarkinga“, – teigė M.Čiulada.

Greičiau išsinuomoti butą padėtų ir tai, jei nuomininkas, prieš nuomodamasis būstą, iš karto pasiruoštų buvusio nuomotojo rekomendaciją, kurioje būtų paaiškinama, kaip elgėsi nuomininkas, gyvendamas kartu su augintiniu.

Nors Lietuvoje tai nėra labai gaju, užsienyje prašyti tokių dalykų nėra gėda.

Vis tik iš anksto taisykles gana sunku nustatyti, nors tą instituciniai nuomotojai, tarkime, nuomojantys visą daugiabutį, jau daro sėkmingai. Kaip aiškino pašnekovas, tokioje komercinėje veikloje yra standartizuotos nuomos sutartys.

Ten viskas labai paprasta: gali auginti net kelis naminius gyvūnus, tačiau išsikraustant perdažai sienas arba pakeiti grindis, jei buvo padaryta žala. Ten nuomininkų niekas nesirenka – viską reguliuoja kaina, sutartis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.