ECB nusprendė dar kartą pakelti palūkanų normas

Ketvirtadienį posėdžiavusi Europos Centrinio Banko (ECB) Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.

Europos Centrinio Banko (ECB) Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Europos Centrinio Banko (ECB) Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Jun 15, 2023, 3:20 PM, atnaujinta Jun 15, 2023, 4:46 PM

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4 proc., 4,25 proc. ir 3,5 proc. ir bus taikomos nuo 2023 m. birželio 21 d.

Kaip aiškinama centrinio banko pranešime, infliacija mažėja, tačiau numatoma, kad ji dar pernelyg ilgai bus pernelyg didelė. Valdančioji taryba yra pasiryžusi užtikrinti, kad infliacija laiku grįžtų į jos tikslinį 2 proc. vidutiniu laikotarpiu lygį.

„Pagal birželio mėn. makroekonomines prognozes, Eurosistemos ekspertai numato, kad bendroji infliacija 2023 m. vidutiniškai bus 5,4 proc., 2024 m. – 3 proc., o 2025 m. – 2,2 proc. dydžio.

Kartu jau yra stipriai juntamas Valdančiosios tarybos anksčiau padidintų palūkanų normų poveikis finansavimo sąlygoms; jis pamažu plinta ir visoje ekonomikoje. Staigiai išaugo skolinimosi išlaidos ir lėtėja paskolų augimas. Griežtesnės finansavimo sąlygos yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios numatomas infliacijos mažėjimas link tikslinio lygio – jos turėtų vis stipriau slopinti paklausą“, – rašoma pranešime.

Ch. Lagarde: esama didelės tikimybės, kad ECB liepą padidins palūkanas dar kartą

Europos centrinis bankas (ECB) dar nesudeda ginklų savo kovoje prieš infliaciją – esama didelės tikimybės, kad kitame ECB pinigų politikos formuotojų susitikime liepą palūkanų normos bus pakeltos dar kartą. Tai ketvirtadienį pareiškė banko vadovė Christine Lagarde.

„Jei mūsų bazinis scenarijus reikšmingai nepakis, kitame posėdyje tęsime didinimą. Tad negalvojame apie pauzę“, – spaudos konferencijoje tvirtino Ch. Lagarde.

ECB vadovė kalbėjo po to, kai buvo paskelbta, kad banko Valdančioji taryba nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.