Įvertino siūlymą ilginti bandomuosius laikotarpius iki 6 mėnesių: idėja tiesiog paleista į orą

Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas mano, kad pasiūlymas vadovaujančias pozicijas užimantiems darbuotojams bandomąjį laikotarpį ilginti nuo trijų iki šešių mėnesių yra mažai pagrįstas realiomis problemomis. Anot jo, tokiam pokyčiui nėra susiformavęs objektyvus poreikis ir kol jo nėra, geriau Darbo kodekso nekeisti.

Mano, kad siūlymas vadovaujančias pozicijas užimantiems darbuotojams bandomąjį laikotarpį ilginti yra mažai pagrįstas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mano, kad siūlymas vadovaujančias pozicijas užimantiems darbuotojams bandomąjį laikotarpį ilginti yra mažai pagrįstas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Jun 28, 2023, 9:17 AM

„Aš vertinu tokią idėją kaip tiesiog paleistą į orą, nes realybėje yra taip, kad jeigu gali prie Darbo kodekso nelysti ir nekeisti, tai geriau jo ir neliesti. Ir ypač dėl tų 3 ar 6 mėn. Nes tai yra labai menka diskusija, kur viską vertinti reikėtų, kai tam jau bus objektyvus poreikis“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

Parlamentaras taip pat abejoja, ar bandomojo laikotarpio ilginimas iš tikro padėtų darbuotojams „geriau atsiskleisti“, kaip teigiama siūlyme.

„Man atrodo, kad Lietuvoje darbo rinka yra pakankamai įkaitusi, nepaisant dabartinių krustelėjimų dėl ateities. Ir tikrai Lietuvos darbdaviai pakankamai aktyviai ieško įvairiausio plaukų gerų specialistų. Tai net nežinau ar labai čia kas susiviliotų ilginti bandomąjį laikotarpį ir kuo tai tai iš tikrųjų padėtų“, – sakė jis.

Darbdaviai siūlo ilginti bandomąjį laikotarpį daliai darbuotojų iki šešių mėnesių

Idėją dvigubai ilginti bandomąjį laikotarpį vadovaujančias pozicijas užimantiems darbuotojams buvo iškelta Investuotojų forumo antradienį vykusioje Trišalėje taryboje. Tokio pokyčio poreikis buvo argumentuojamas teigiant, kad dabar įstatymuose numatytas terminas yra per trumpas įsitikinti, ar pasamdytas vadovas yra kompetentingas ir tinkamai tvarkosi su jam patikėtomis pareigomis.

Siūlymą pristatęs asociacijos „Investors‘ Forum“ darbo santykių grupės vadovas Ramūnas Petravičius teigė, kad tokia praktika yra taikoma kai kuriose užsienio valstybėse. Pasak jo, verslui leidus ilgiau vertinti pasamdytų vadovų tinkamumą, padidėtų mūsų šalies įmonių konkurencingumas.

Vis dėlto, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė abejojo, ar toks Darbo kodekso pakeitimas turėtų prasmės. Anot jos, jeigu verslas norėtų ilgiau išbandyti samdomus asmenis, tam yra terminuotos darbo sutartys.

Šiuo metu Darbo kodeksas numatoma, kad bandomasis laikotarpis negali būti ilgesnis kaip trys mėnesiai, tačiau Europos reglamentai leidžia iki šešių mėnesių terminą.

Klausimą svarsčiusi Trišalė taryba sutarė, kad toliau dėl jo bus sprendžiama dvišalėse diskusijose tarp darbdavių ir darbuotojų atstovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.