Turite tai žinoti: nutolę gaminantys vartotojai sulauks milijoninės paramos

Per šį pusmetį daugiau nei dvigubai šoktelėjo nutolusių gaminančių vartotojų skaičius – prijungta daugiau nei 13 tūkst. naujų nutolusių gaminančių vartotojų, o bendras turinčių tokias elektrines skaičius – 22,6 tūkst., teigia Energetikos ministerija. Pasak jų pateiktos informacijos, gaminančių vartotojų skaičius pastaruosius trejus metus Lietuvoje išaugo net 7 kartus ir absoliuti dauguma jų pasinaudoja skiriamomis dotacijomis.

Per šį pusmetį daugiau nei dvigubai šoktelėjo nutolusių gaminančių vartotojų skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per šį pusmetį daugiau nei dvigubai šoktelėjo nutolusių gaminančių vartotojų skaičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Per šį pusmetį daugiau nei dvigubai šoktelėjo nutolusių gaminančių vartotojų skaičius.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Per šį pusmetį daugiau nei dvigubai šoktelėjo nutolusių gaminančių vartotojų skaičius.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 10:30 AM, atnaujinta Aug 3, 2023, 4:30 PM

Gyventojam rugpjūčio mėnesį bus skelbiamas 32 mln. paramos kvietimas tokioms elektrinėms įsirengti.

„Sparti žaliosios energetikos plėtra Lietuvai būtina, norint užsitikrinti visišką energetinę nepriklausomybę nuo energijos importo. Nuotolinės saulės elektrinės yra patogiausias sprendimas gyventojams, siekiantiems susimažinti elektros sąskaitas ir neturintiems galimybės įsirengti saulės elektrinę nuosavame sklype ar ant stogo“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pagal ministro patvirtintą atnaujintą projektų finansavimo sąlygų aprašą, įsigyti saulės elektrinių galią iš nutolusių saulės elektrinių parkų ir įforminti PVM sąskaitą faktūrą bei priėmimo–perdavimo aktą galima nuo projektų finansavimo sąlygų aprašo įsigaliojimo dienos – 2023 m. liepos 8 d. Tai supaprastina gyventojams užbaigti užsakytų saulės elektrinių ir jų dalių įsigijimo iš jau pastatytų saulės elektrinių parkų formalumus.

Gyventojai, kurie užsisakė saulės elektrines ir jų dalis iš nutolusių saulės elektrinių parkų, kurie jau yra pastatyti, gali įforminti pirkimą nuo aprašo įsigaliojimo dienos, tačiau dokumentus dotacijai galės pateikti po to, kai bus paskelbtas kvietimas teikti paraiškas.

Ministerija prašo atkreipti dėmesį, kad gyventojai, įsigydami elektros energijos generavimo pajėgumus iš nutolusių saulės elektrinių parkų anksčiau, negu Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) įvertino gyventojo pateiktą paraišką dotacijai gauti, prisiima riziką už jų įsigyjamų technologijų ir veiksmų atitiktį aprašo reikalavimams.

Fiziniai asmenys galės įsigyti bet kokios galios elektros energijos generavimo pajėgumus, tačiau dotacija bus skiriama tik iki 10 kW galios elektrinėms, įskaitant praeityje gautas dotacijas saulės elektrinėms įsirengti ir įsigyti iš nutolusių parkų.

Kaip ir anksčiau, dotacija bus skiriama kai elektros vartojimo objektas yra gyvenamosios ar sodo namų paskirties pastatai ir sudarys apie 323 Eur su PVM už 1 kW įsigyjamos galios.

Paramos priemones administruos APVA.

Bendrovės ESO duomenimis, šiuo metu bendras gaminančių vartotojų skaičius (turinčių nuotolines saulės elektrines ir savo sklype ar ant stogo) jau virš 76 tūkst., o bendra galia – 779,6 MW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.