Startuoja paskolų priemonė visiems atsinaujinančios energijos elektrinių įrengimo etapams

Nuo trečiadienio verslo atstovai ir ūkininkai gali kreiptis dėl paskolų įsirengti saulės ar vėjo elektrines ir investuoti į saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymo projektus nuo pradinio etapo iki visiško šių elektrinių įrengimo, praneša Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN). Pasak ministerijos, šias paskolas gaus tie vartotojai, kurie vėjo ar saulės elektrinėse gamins elektros energiją savo vartojimo reikmėms. Paskoloms numatyta paskirstyti 50 mln. eurų.

Verslo atstovai ir ūkininkai gali kreiptis dėl paskolų įsirengti saulės ar vėjo elektrines ir investuoti į saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymo projektus.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Verslo atstovai ir ūkininkai gali kreiptis dėl paskolų įsirengti saulės ar vėjo elektrines ir investuoti į saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymo projektus.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Verslo atstovai ir ūkininkai gali kreiptis dėl paskolų įsirengti saulės ar vėjo elektrines ir investuoti į saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymo projektus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslo atstovai ir ūkininkai gali kreiptis dėl paskolų įsirengti saulės ar vėjo elektrines ir investuoti į saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymo projektus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 1:42 PM

„Šiomis paskolomis būtų finansuojami visi atsinaujinančios energijos elektrinių įrengimo etapai: nuo infrastruktūros pritaikymo, elektrotechninės įrangos ir elektros kaupimo įrenginių įsigijimo iki elektrinių montavimo ir statymo darbų. Tai svarbu verslui ir visai Lietuvos ekonomikai“, – teigė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Dėl paskolų atsinaujinančios energijos elektrinėms įrengti gali kreiptis labai mažos, mažos ir vidutinės (MVĮ) ir didelės įmonės bei ūkininkai. Maksimali teikiamos paskolos trukmė – 10 metų. Vienam paskolos gavėjui gali būti suteikiamos kelios paskolos, tačiau bendra paskolų suma neturi būti didesnė nei 10 mln. eurų, pažymima ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Lietuva žengia link Europos tikslo iki 2030 m. pasiekti, kad atsinaujinančios energetikos dalis pagal bendrą energijos suvartojimą sudarytų 32 proc. Su šia finansine pagalba verslininkams ir ūkininkams atsiveria galimybė gauti lėšų, įgyvendinant saulės ar vėjo elektrinių įrengimo projektus“, – sakė UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) generalinio direktoriaus pavaduotoja, verslo plėtros direktorė Inga Beiliūnienė.

Paskolos lėšomis verslas galės tvarkyti žemės sklypą, įrengti infrastruktūrą ir inžinerinius tinklus sklype, vykdyti apsaugos įrengimo darbus, jei saulės ar vėjo elektrinė bus statoma ant žemės. Paskolomis taip pat finansuojama saulės ir vėjo elektrinėms reikalinga elektrotechninė įranga, konstrukcijos, kabeliai ir susiję montavimo bei elektrinių statybos darbai, atliekami pagal rangos sutart, informuoja EIMIN.

Kaip pažymima pranešime, paskolos būtų skiriamos ir elektros kabelio tiesimo darbams iki saulės ir vėjo elektrinės prijungimo vietos, energijos skirstymo operatoriaus tinklui prijungti, taip pat elektros energijos kaupimo įrenginiams, tokiems kaip saulės baterijos, įsigyti.

Numatomas palūkanų dydis – 1 procentas, marža + 6 mėn. EURIBOR, kai pareiškėjas sieks statyti ar įsirengti saulės ar vėjo elektrinę, arba 2,5 procento marža + 6 mėn. EURIBOR, kai pareiškėjas investuos į gaminančių vartotojų saulės ar vėjo elektrinių parkų vystymo projektus.

Ši priemonė įgyvendinama iš INVEGOS fondo lėšų, nurodo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.