V. Čmilytė-Nielsen: pritariu didžiajai daliai kritikos, kurią verslas išsakė mokesčių reformai

Pusšimčiui Lietuvoje veikiančių verslo ir profesinių asociacijų raginant atmesti dalį Seime pradedamos svarstyti mokesčių reformos, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad pritaria verslo kritikai, ypač dėl individualios veiklos ir samdomo darbo mokesčių sulyginimo. Pasak jos, neabejotina, kad Seimo komitetai į šiuos siūlymus atsižvelgs.

V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Aug 2, 2023, 9:31 AM

„Šioje mokesčių reformoje vienareikšmiškai yra kritikuotinų dalių. Ir didžiajai daliai kritikos, kurią išsakė verslas, aš tikrai galėčiau pritarti. Mes, kaip liberalai, bandymą prilyginti individualia veikla ir samdomu darbu užsiimančių žmonių mokesčius matome kaip vieną silpniausių pasiūlymo dalių. Nes lyginant rizikas, kurias prisiima žmonės, jos yra nepalyginamos“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Natūralu, kad Socialinių reikalų ir darbo, vėliau Biudžeto ir finansų komitetuose, bus svarstomi siūlymai. Net neabejoju, kad politikai, Seimo nariai ir įvairios frakcijos atsižvelgs į verslo nuomonę“, – pridūrė ji.

Jos manymu, verslo ir visuomenės nepasitenkinimą siūloma reforma kelia ir tai, kad joje nėra siekiama supaprastinti šios sistemos ir palengvinti susigaudimą joje.

„Kai vyksta sisteminiai pokyčiai, norisi, kad jie darytų pačią sistemą paprastesne ir lengviau administruojamą ir lengvesne žmogui ar verslui susigaudyti joje. Bet mokesčių reformoje to nėra. Ir tai matyt, yra tai, kas kliūna ir verslui, ir žmonėms, kurie turi pastabų reformai“, – sakė ji.

Taip pat V. Čmilytė-Nielsen priminė, kad vietoje mokesčių dirbantiems individualia veikla didinimo, Liberalų sąjūdis palaiko mokesčių, kurie nemažina piliečių galimybės užsidirbti, kėlimą.

„Apskritai liberalai pasisakytų už tai, kad mes daugiau fokusuotumės į tuos mokesčius, kurie nemažina galimybių užsidirbti, kaip turto mokesčiai, nekilnojamo turto mokesčiai, aplinkosauginiai mokesčiai. Nes per juos galima būtų subalansuoti tą sistemą. Tai čia toks bendras požiūris“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių sistemos peržiūros paketui.

Pagrindiniu įstatymų projektus svarstysiančiu komitetu patvirtintas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas, papildomais – Ekonomikos, Kaimo reikalų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai. Pataisos į parlamento posėdžių salę turėtų grįžti rudens sesijoje.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.