Socialdemokratai ketina dar kartą siūlyti PVM lengvatą būtiniausiems maisto produktams

Jeigu valdantieji ir toliau nieko nesiims, socialdemokratai ketina dar kartą Seime registruoti pasiūlymą taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą būtiniausiems maisto produktams.

Realioms žmonių pajamoms dėl infliacijos sumažėjus dešimtadaliu, socialdemokratai gėdina Vyriausybę, kad ši nepasimoko iš kaimyninių šalių pavyzdžio, kaip suvaldyti maisto kainas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Realioms žmonių pajamoms dėl infliacijos sumažėjus dešimtadaliu, socialdemokratai gėdina Vyriausybę, kad ši nepasimoko iš kaimyninių šalių pavyzdžio, kaip suvaldyti maisto kainas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Beliavska

Aug 5, 2023, 10:24 AM

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad Vyriausybė ir Seimas turi įrankių, kuriais pasinaudoję gali amortizuoti kainų augimą.

„PVM lengvata būtiniausiems maisto produktams – puikus pavyzdys. Panašių sprendimų jau imasi bemaž visos Europos šalys. Prancūzijos Vyriausybė pasiekė susitarimą su prekybininkais, leisiantį sumažinti būtiniausių maisto prekių kainas. Rumunijos valdžia irgi nusprendė įšaldyti maisto kainas trims mėnesiams. Net Jungtinės Karalystės premjeras jau reikalauja įvesti būtiniausių maisto produktų kainų „lubas“.

Panašias Vyriausybių reakcijas į maisto kainų šoką matome ir Ispanijoje, Portugalijoje, Švedijoje. Tik pas mus, Lietuvoje, PVM mažinimą konservatoriai vaizduoja kaip kažkokį neregėtą siaubą. Bet juk PVM lengvatos maistui galioja beveik visose ES valstybėse“, – pranešime žiniasklaidai pažymi V. Blinkevičiūtė.

Tuo metu socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnės pavaduotojas Eugenijus Sabutis teigia, kad konservatoriai ir liberalai atkakliai vengia pripažinti, kad „augančios maisto kainos šiuo metu yra pati opiausia problema“.

„Ignoruojama problema niekur nedingsta, priešingai – ji gilėja ir kelia grėsmę viso ūkio sveikatai ir gyvybei“, – sako socialdemokratas E. Sabutis, įspėdamas, kad šitaip valdantieji „kasą duobę žmonėms“.

„Per dvejus metus maisto ir gėrimų kainos Lietuvoje augo beveik dvigubai, kai vidutiniškai Europos Sąjungoje (ES) – tik kiek daugiau nei 26 proc. Šiuo metu, remiantis preliminariais skaičiavimais, maisto ir gėrimų kainų lygis Lietuvoje jau viršija ES vidurkį“, – šokiruojančia statistika dalijasi E. Sabutis.

Parlamentaras paaiškina: jeigu prieš porą metų maisto krepšeliui išleisdavome 200 eurų, tai šiuo metu prekybos centre už tą patį krepšelį mokame jau 300 eurų. Tuo metu vidutinis europietis parduotuvėse išleidžia gerokai mažesnę pinigų sumą.

„Pavyzdžiui, pieno produktai Lietuvoje jau kainuoja penktadaliu daugiau nei Skandinavijos šalyse“, – pažymi E. Sabutis, primindamas, kad mūsų šalies gyventojų pajamos gerokai atsilieka nuo ES vidurkio.

E. Sabutis: lengviau gąsdinti Vyriausybės ir Seimo griūtimi nei imtis priemonių kainoms suvaldyti

Socialdemokratai primena, kad ne kartą atkreipė dėmesį į pavojingą simptomą: bendrai infliacijai mažėjant, maisto sektoriuje jokio pagerėjimo nematyti – kainos ne tik nemažėja, bet ir vis dar stiebiasi aukštyn.

Realioms žmonių pajamoms dėl infliacijos sumažėjus dešimtadaliu, socialdemokratai gėdina Vyriausybę, kad ši nepasimoko iš kaimyninių šalių pavyzdžio, kaip suvaldyti maisto kainas.

„Kai kurios šalys panaikino PVM mokesčius būtiniausioms prekėms, kitos privertė prekybos centrus susimažinti pelnus, kitos nevengė ir tiesiai paauklėti prekybininkus – išsikvietė juos „ant kilimėlio“, sustiprino prekybininkų kontrolę. Priemonių arsenalas – labai platus, o jų nauda – akivaizdi.

Deja, mūsų Vyriausybė net nesvarstė tokių priemonių. Dabartinei valdančiajai daugumai lengviau gąsdinti mus Vyriausybės ir Seimo griūtimi negu imtis priemonių kainoms suvaldyti“, – pranešime žiniasklaidai piktinasi socialdemokratas E. Sabutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.