Pensininkė nesitikėjo tokio akibrokšto iš „Sodros“: „Baisu, ką čia išdarinėja, negaliu atleisti“

Alytuje gyvenanti pensininkė suprato, kad „Sodra“ jai daugybę metų mokėjo mažesnę pensiją, nei priklauso. Pasak jos, galiausiai valstybinė įstaiga duomenis atnaujino, pensiją pakėlė, visgi neišmokėtų pinigų grąžinti nesiruošia. Pensininkė nusiteikusi rimtai: „Sodrą“ žada paduoti į teismą.

Pensininkė suprato, kad „Sodra“ jai daugybę metų mokėjo mažesnę pensiją, nei priklauso.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Pensininkė suprato, kad „Sodra“ jai daugybę metų mokėjo mažesnę pensiją, nei priklauso.<br>Asociatyvi T.Bauro nuotr.
Pensininkė suprato, kad „Sodra“ jai daugybę metų mokėjo mažesnę pensiją, nei priklauso.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Pensininkė suprato, kad „Sodra“ jai daugybę metų mokėjo mažesnę pensiją, nei priklauso.<br>Asociatyvi Pexels.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-08-10 06:01, atnaujinta 2023-08-10 16:29

Į portalą lrytas.lt kreipėsi alytiškė Jadvyga (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.). Ji pasakojo turinti 39-erių metų darbo stažą, tačiau „Sodra“ pensiją jai ilgą laiką mokėjo tik už 37-erių metų stažą. Kur dingo dveji metai, neaišku.

„Nežinau, kodėl taip atsitiko – pamačiau tik 2020 metais. Nuėjau į „Sodrą“, o mane priėmusi darbuotoja sako: jūsų stažas 37 metai“, – prisiminė Jadvyga.

Įrodžius, kad pensininkė iš tiesų dirbo 39-erius metus, „Sodra“ duomenis atnaujino, pensiją pakėlė, bet pinigų, kurių neišmokėjo per šitiek metų, grąžinti nežada.

„Baisu, ką čia išdarinėja. Negaliu atleisti“, – nusivylusi pasakojo moteris.

Niekaip negalėdama išreikalauti, kad per daugybę metų neišmokėti pinigai būtų grąžinti, Jadvyga „Sodrą“ planuoja paduoti į teismą. Jau buvo nuvykusi į Alytaus miesto savivaldybę ir prašė darbuotojų pagalbos.

„Dabar duodu „Sodrą“ į teismą. Reikia parašyti ir skundą ministerijai, kad atvažiuotų patikrinti. Bet manau, kad jie taip daro su valdžios pagalba, dėl to niekas negali jų patikrinti – tik teismas“, – įsitikinusi Jadvyga.

Ji įtaria, kad tokių pensininkų gali būti ir daugiau, mat panaši istorija nutiko ir jos pažįstamai.

„Teko kalbėti su viena moterimi. Kai ji sužinojo, kiek jai nuskaičiavo pinigų, verkė savaitę“, – šnekėjo Jadvyga.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Romas Jankauskas portalui lrytas.lt patvirtino, kad istorija – tikra, o Jadvyga pagalbos išties buvo atvykusi.

„Kaip informavo Teisės skyriaus vedėjos pavaduotojas Giedrius Šimas, minėtu atveju skyriaus specialistai padėjo tik tiek, kad užpildė dokumentus, kad Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba paskirtų advokatą šiam klausimui išspręsti“, – aiškino R.Jankauskas.

Tačiau „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič žurnalistams konkrečios situacijos pakomentuoti nesutiko – pateikė tik bendrą komentarą, o savo sprendimą motyvavo tuo, kad neva to negali daryti dėl asmens duomenų apsaugos. 

Anot pašnekovės, pensijos dydis apskaičiuojamas remiantis turimais dokumentais, patvirtinančiais stažą. Jei žmogus mano, kad pensija buvo apskaičiuota neteisingai, jis gali teikti skundą „Sodrai“, kuri kaupia duomenis apie gyventojų darbovietes, jose dirbtą laiką ir gautą atlyginimą nuo 1994 metų.

„Šie duomenys į Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registrą įrašomi darbdavio pateiktos informacijos pagrindu. Iki 1994 m. darbdaviai pateikdavo „Sodrai“ tik bendrą įstaigos informaciją – darbuotojų skaičių ir už juos sumokėtų socialinio draudimo įmokų sumą. Personalizuota informacija apie apdraustuosius nebuvo teikiama – informacija apie darbo stažą buvo įrašoma žmonių darbo knygelėse“, – priminė M.Kozič.

1994 metais buvo priimti sprendimai, įgyvendintos techninės ir organizacinės priemonės tvarkyti personalizuotą apdraustųjų apskaitą. Taigi, visi duomenys apie dirbančiuosius nuo 1994 metų yra kaupiami „Sodros“ informacinėje sistemoje.

„Žmonės, kurie dirbo iki 1994 metų, patys turėtų pateikti „Sodrai“ dokumentus, įrodančius jų stažą. Tai padaryti jie gali bet kuriuo metu, nelaukdami, kol sukaks senatvės pensijos amžius. Pateikus šiuos dokumentus, informacija apie stažą bus patikslinta“, – komentavo pašnekovė.

Pensijų socialinio draudimą stažą iki 1993 metų gruodžio 31 d. galima įrodyti pateikus darbo knygeles, darbo stažo pažymas, darbdavių išduotas remiantis turimais dokumentais ir patvirtintas vadovo parašu bei antspaudu, arba darbdavių saugomų dokumentų nuorašus.

Stažą taip pat galima patvirtinti pateikus archyvų išduotas pažymas ar juose saugomų dokumentų nuorašus ar išrašus, karinius bilietus (jei buvo atlikta karinė tarnyba) ir kitus dokumentus.

„Šių dokumentų originalus ar patvirtintas šių dokumentų kopijas „Sodrai“ turi pateikti pats gyventojas. Jei žmogus informuoja, kad pats nepateiks stažą įrodančių dokumentų (pavyzdžiui, pametė darbo knygelę), šių dokumentų gali pareikalauti „Sodra“. Tokiu atveju žmogus turi pateikti „Sodrai“ prašymą padėti gauti dokumentus, nurodydamas darbo laikotarpį, vietą ir kitas aplinkybes“, – kalbėjo M.Kozič.

Jei asmuo negali dokumentais įrodyti savo darbo laikotarpio dėl to, kad visi įmonės, įstaigos, organizacijos dokumentai ar jų dalis neišsaugoti, darbo laikotarpis jo prašymu gali būti nustatomas teismo tvarka.

„Jei žmogus, kuriam paskirta senatvės pensija, pateikia papildomus dokumentus apie stažą, įgytą iki pensijos paskyrimo, senatvės pensija, apskaičiuota atsižvelgiant į papildomus naujai pateiktus stažo duomenis, pradedama mokėti nuo mėnesio, einančio po to mėnesio, kurį dokumentai buvo pateikti, pirmos dienos. Pavyzdžiui, jei žmogus pateiks papildomus dokumentus, įrodančius jo stažą rugpjūčio 7 d., perskaičiuota pensija bus mokama nuo rugsėjo“, – aiškino M.Kozič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.