Vienos rūšies prekės pasaulyje išgyvena tikrą bumą: „Iki“ paaiškino, kodėl jos leidžia sutaupyti neaukojant kokybės

Siekiate sutaupyti, tačiau nenorite dėl to aukoti nei produkto kokybės, nei sumažinti kartelės jo tvarumui? Pasaulyje vis gausėjantis pirkėjų ratas atranda sprendimą – renkasi privačių prekių ženklų produkciją. Net 25 procentais – tiek pernai išaugo šių produktų pardavimai, skelbia prekybos tinklas „Iki“.

Kokybė griežtai prižiūrima: yra net 26 žingsniai.
Kokybė griežtai prižiūrima: yra net 26 žingsniai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 11, 2023, 9:34 AM

„Ši tendencija ypač ryški Europoje, visų pirma – dėl pirkėjų noro mažinti išlaidas pirkiniams. Tačiau ne tik dėl to. Privačių prekių ženklų patrauklumas susijęs ir su gera produktų kokybe. Vis daugiau žmonių patys įsitikina – šie produktai būna ne vien pigesnė alternatyva, bet pasižymi ir geresne verte už išleistus pinigus“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Ji pastebi, kad privačių prekių ženklų pardavimai kasmet nuosekliai auga, ir praėjusiais metais sudarė maždaug penktadalį visos tinklo apyvartos. Šiemet taip pat planuojamas augimas, ypač stebint pirkėjų elgesį ir kitose šalyse.

„McKinsey“ tyrimas rodo, kad 36 proc. europiečių šiemet nori pirkti daugiau privačių prekių ženklų nei 2022 m. Jis taip pat atskleidžia, kad vartotojai yra labai patenkinti tokiais produktais: 84 proc. apklaustųjų teigia, kad šių produktų kokybė yra panaši arba geresnė už firminių produktų.

„Norime, kad „Iki“ prekės ženklas būtų siejamas su aukšta kokybe už prieinamą kainą. Todėl daug dėmesio skiriame plačiam privačių prekių ženklų asortimentui, kad kiekvienas jame galėtų rasti kažką sau. Populiariausi tarp jų yra gerai mūsų pirkėjams pažįstami ir pamilti. „Pagaminta IKI“ – tai kulinarijos, konditerijos, šviežios duonos ir bandelių kategorijas vienijantis ženklas, kurio prekių pardavimai per metus išaugo net 43 proc. Taip pat trečdaliu padidėjo mažų kainų „Clever“ prekių apyvarta – tai rodo pirkėjų jautrumą kainai. Matydami tokį poreikį, ir toliau stengsimės kontroliuoti privačių prekių ženklų kainas, kartu išlaikydami lūkesčius viršijančią kokybę“, – sako V.Budrienė.

Kokybė griežtai prižiūrima: yra net 26 žingsniai

„Iki“ rugpjūtį pristatytoje pirmojoje įmonės tvarumo ataskaitoje plačiau paaiškina, kiek ir kokių pastangų dedama, kad klientus pasiektų tik tinkamai pagaminti ir išskirtiniai produktai. Privačių prekių ženklų produktams yra numatytas net 26 žingsnių kokybės kontrolės procesas.

„Šie produktai kasmet vis populiarėja, nes su jais orientuojamasi į pagrindinius vartotojų poreikius – už pinigus gaunamą vertę, sveikatą ir tvarumą. Pirkdami privačių prekių ženklų produktus pirkėjai gali būti ramūs, kad gauna ne tik gerą kainą, bet ir gerą kokybę“, – sako „Iki“ strategijos vystymo ir tvarumo vadovas Kęstutis Vaškevičius.

Tvarūs produktai yra viena iš penkių „Iki“ strateginių krypčių 2022 m. parengtoje „Iki“ tvarumo strategijoje. Pasak K. Vaškevičius, įmonėje didelis dėmesys skiriamas aukštiems produktų kokybės standartams užtikrinti, ypač – įmonės privačių prekių ženklų gaminių maisto saugos sistemoms.

Tai reiškia, kad visas gamybos procesas – nuo žaliavų tiekimo iki galutinio produkto – yra nuodugniai kontroliuojamas ir prižiūrimas. „Iki“ puoselėja stiprius ryšius ir glaudžiai bendradarbiauja su tiekėjais – taip užtikrinamas griežtas aukštų aplinkos ir socialinių reikalavimų laikymasis.

„Iki“ yra įsipareigojusi kasmet patikrinti bent 95 proc. privataus ženklo produktų kokybę ir poveikį sveikatai. 2022 m. šis rodiklis siekė 98 proc. Tokiems produktams taikomos itin griežtos kontrolės priemonės: pvz., vaisiai ir daržovės tiriami siekiant aptikti net 320 skirtingų pesticidų rūšių likučius.

4 kokybės kontrolės kriterijai

„Iki“ didelį dėmesį skiria sveikesniems vartotojų pasirinkimams formuoti, kruopščiai kurdama produktus, kurie yra be priedų ir kitų kenksmingų medžiagų. K.Vaškevičius pabrėžia, kad dėl to griežtai laikomasi 4 kriterijų:

Be jonizuojančios spinduliuotės. „Iki“ neparduoda jonizuojančiąja spinduliuote apdorotų maisto produktų ar ingredientų, įskaitant privataus ir išskirtinio prekės ženklo produktus bei tiesiogiai importuojamus produktus.

Be dažiklių ir priedų. Privataus ir išskirtinio prekės ženklų produktuose „Iki“ įsipareigoja nenaudoti dažiklių, tokių kaip E110, E104, E122, E129, E102 ir E124, „Iki“ natūrali kosmetika ir importuoti produktai, pagaminti įmonei „REWE International AG“, yra be alergizuojančių kvapų ir tam tikrų konservantų, taip užtikrinant vartotojų saugumą.

Tvari vištiena ir kiaušiniai. „Iki“ kulinariniuose produktuose naudoja tik be antibiotikų auginamų vištų vištieną ir ne narvuose laikomų vištų kiaušinius. Kiaušinių tiekėjai privalo laikytis bendrovės patvirtintos kontrolės sistemos. „Iki“, siekdama užtikrinti gyvūnų gerovę, iki 2025 m. yra numačiusi pašalinti narvuose laikomų vištų kiaušinius iš visų produktų asortimento.

Be genetiškai modifikuotų organizmų (GMO). „Iki“ tiekėjai įsipareigoja tiekti privataus prekės ženklo produktus, kuriuose nėra GMO.

Visą „Iki“ tvarumo ataskaitą rasite čia: tvarumas/"="">tvarumas/"" target="_blank">https://iki.lt/tvarumas/

Privatūs prekių ženklai – ne tik maistas

„Iki“ nestovi vietoje: nuolat plečia privačių prekių ženklų asortimentą ir kelia naujus tikslus. Vienas jų – įsipareigojimas iki 2030 m. pereiti prie 100 proc. perdirbto plastiko privačių prekių ženklų pakuočių.

„Pirkėjai jau yra pamėgę produktus su tokiomis etiketėmis kaip „Clever“, „IKI Gourmet“ ar „IKI Ūkis“, o šią vasarą tikru hitu tapo „GRILL Party“ prekės, skirtos kepimui ant žarijų. Būdami tarptautinio tinklo „Rewe“ dalimi turime galimybę savo pirkėjams pasiūlyti ir dar daugiau naujų, unikalių produktų – pastaraisiais metais įsitvirtina ir ne maisto prekių privatūs prekės ženklai“, – sako V.Budrienė.

Vienas jų – „Vivess“. Tai namų komforto, maisto ruošimo produktus vienijantis prekės ženklas, kurio tiek asortimentas, tiek pardavimai nuosekliai auga. Kitas, kuriuo „Iki“ ne mažiau didžiuojasi, ir kuris jau atrastas ir pamėgtas pirkėjų – gyvūnų maisto ir aksesuarų ženklas „ZooRoyal“.

Taip pat, atliepiant augantį pirkėjų dėmesį sveikesniam, ekologiškam gyvenimo būdui, „Iki“ sėkmingai plečia tokių maisto produktų segmentą: „Billa BIO“ kasmet auga tiek asortimento, tiek apyvartos prasme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.