Vilniuje atidaryta netipinė vieta: maisto visi norintys galės pasiimti už dyką

Ketvirtadienį Vilniuje atidaryta pirmoji Lietuvoje „Maisto banko“ atiduotuvė. Joje nuo išmetimo išgelbėtus maisto produktus nepasiturintys žmonės galės rinktis kaip įprastoje parduotuvėje. Planuojama, kad šis atiduotuvė per savaitę padės pamaitinti virš 1 tūkst. sunkiau besiverčiančių žmonių, skelbia „Maisto bankas“.

Ketvirtadienį Vilniuje atidaryta pirmoji Lietuvoje „Maisto banko“ atiduotuvė.<br>Asociatyvi organizatorių nuotr.
Ketvirtadienį Vilniuje atidaryta pirmoji Lietuvoje „Maisto banko“ atiduotuvė.<br>Asociatyvi organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2023, 2:19 PM

„Kiekvienas žmogus norėtų maistą pasirinkti pats, jausdamasis kaip įprastoje parduotuvėje, o ne laukti maisto davinių eilėse prie sandėlių. Nes ir tie žmonės nusipelno pagarbos. (…) Maisto pasiimti ateina mažas pajamas gaunantys dirbantieji, daug neįgaliųjų, senjorų, vienišų ar kelis vaikus auginančių mamų. Ir šis ratas tik plečiasi – šiuo metu Vilniuje ir Vilniaus rajone, kurį aptarnaus ši atiduotuvė, skaičiuojame beveik 50 tūkst. skurstančiųjų. Tad visi norintys gauti paramą maistu turėtų kreiptis į savo seniūnijos socialinius darbuotojus“, – sako „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Pažymima, kad atiduotuvėje „apsiperkančių“ sąrašai bus sudarinėjami pagal iš anksto savivaldybių pateikiamas rekomendacijas. Kiekvienam žmogui skirtas maistas bus ribojamas – viso planuojama skirti po 5 kilogramus maisto produktų, kuriuos kiekvienas galės rinktis iš duonos, vaisių, daržovių, mėsos, pieno ir kitų kategorijų.

Pasak S. Gurevičiaus, Konstitucijos prospekte duris atverianti atiduotuvė – alternatyvų neturintis konceptas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

„Maisto atiduotuvės-parduotuvės konceptas sunkiau gyvenantiems žmonėms yra paplitęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, kelios tokios vietos veikia ir Europoje. Tiesa, minimose atiduotuvėse didesnę dalį sudaro ne nuo išmetimo išsaugotas, o žmonių ar verslo įmonių tikslingai nupirktas maistas. Be to už gaunamą maistą reikia susimokėti simbolinį mokestį. O štai mūsų atiduotuvėje skurstantieji maistą gaus visiškai nemokamai. Analogiškų pavyzdžių nesame matę visoje Europoje“, – sako „Maisto banko“ vadovas.

Anot organizacijos vadovo, kasdien skurstantiesiems atrenkamas maistas priklausys nuo bendradarbiaujančių prekybos tinklų, gamintojų, logistikos įmonių, ūkininkų sąmoningumo.

Skelbiama, kad atiduotuvėje dirbs organizacijos savanoriai, kurie kasdien apskaitys, išrūšiuos, sudės į lentynas pagal kategorijas gautą maistą, taip pat apskaičiuos, kiek kokios kategorijos maisto tądien galima bus skirti vienam „pirkėjui“, nes kasdien surinkti maisto kiekiai skiriasi, pabrėžia „Maisto bankas“.

„Pavyzdžiui, (vieną dieną – ELTA) iš duonos gaminių galima bus pasirinkti du vienetus arba iš vaisių ir daržovių pasirinkti ne daugiau nei du kilogramus. Tokiu būdu negalios taisyklė „kas pirmesnis, tas gudresnis“ – kiekvienas atėjęs žmogus turės pasirinkimą iš visų maisto kategorijų“, – sako S. Gurevičius.

„Maisto banko“ teigimu, Vilniuje atidaryta atiduotuvė – pirmoji. Per šiuos metus planuojama atidaryti dar keliolika atiduotuvių visoje Lietuvoje – Kaune, Radviliškyje, Marijampolėje, Utenoje, Vilkaviškyje, Telšiuose.

Kaip skelbia organizacija, trečdalis pasaulyje pagaminto maisto nesunaudojama arba išmetama. Tuo metu maisto atliekos Europos sąjungoje kasmet sudaro 90 mln. tonų arba 180 kilogramų vienam gyventojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.