N. Mačiulis: nepertvarkę mokesčių sistemos galime negauti iki 250 mln. eurų, kuriuos jau beveik esame išleidę

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis tvirtina, kad Seimui nepriėmus mokesčių reformos, Lietuva gali negauti iki 250 mln. eurų, numatytų iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) fondo. Jis taip pat akcentavo, kad beveik visos šios lėšos jau yra išleistos ir už tai reikia susimokėti.

Akcentavo, kad beveik visos šios lėšos jau yra išleistos ir už tai reikia susimokėti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Akcentavo, kad beveik visos šios lėšos jau yra išleistos ir už tai reikia susimokėti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 11, 2023, 9:43 AM

„Yra daug Vyriausybės įsipareigojimų gyventojams, kelti pensijas, viešo sektoriaus atlyginimus, krašto apsaugos finansavimą, tam pinigų neturima. Jeigu mes nereformuojame savo biudžeto pajamų, pirmiausia per mokesčių sistemą – puikiai girdime, ką sako EK, mes negausime dalies pinigų iš RRF fondo“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė N. Mačiulis.

„Kalba gali eiti iki 250 mln. eurų. Jeigu neatsakingai valdome valstybės finansus, didiname finansavimą į kairę ir į dešinę, kas yra gerai, bet atitinkamai negalime ir nenorime surinkti lėšų į biudžetą, gauname tam tikras finansines baudas – negauname pinigų, kuriuos jau beveik esame išleidę“, – tikino jis.

N. Mačiulis pabrėžė, kad jau yra prisiimti dideli įsipareigojimai ir iš kažkur minėti 250 mln. eurų turės būti paimti tuo atveju, jeigu mokestinė pertvarka neįvyktų ir pinigai iš RRF fondo nebūtų gauti.

„Jau esame prisiėmę įsipareigojimus vystyti energetikos infrastruktūrą, didinti energetinę nepriklausomybę, daugiau investuoti į žalią, atsinaujinančią energetiką. Tai didžiulė kaina. (...) Jeigu turime įsipareigojimų, jų nevykdome ir negausime pinigų, kažkas už tai turės sumokėti, iš kur mes paimsime tuos 250 mln. eurų“, – sakė ekonomistas.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Vasario pabaigoje Europos Komisija (EK) patvirtino teigiamą preliminarų pirmojo Lietuvos 2022 m. lapkričio 30 d. pateikto mokėjimo prašymo pagal RRF fondo dalies rodiklių vertinimą. Išnagrinėjusi Lietuvos valdžios institucijų pateiktus duomenis, EK nusprendė, kad tinkamai pasiektas 31 iš tarybos įgyvendinimo sprendime nustatytų 33 rodiklių. Lietuva tuomet pateikė prašymą gauti 565 mln. eurų, pirmojo mokėjimo metu šaliai buvo pervesta 542 mln. eurų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, kad Lietuvai gavus virš 0,5 mlrd. eurų pirmojo mokėjimo prašymo RRF fondo lėšų, dar 26 mln. eurų lėšų yra sulaikyta.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius praeitą savaitę Eltai tvirtino, kad Lietuva dar nepateikė prašymo dėl suspenduotų 26 mln. eurų RRF fondo lėšų gavimo. Taip pat, pasak jo, Europos Komisija (EK) matydama dabar įgyvendintas priemones, laiko jas nepakankamomis, kad pinigai būtų išmokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.