Darbo partija turi pasiūlymų: būtų ypač aktualu šeimoms, auginančioms vaikų

Lietuvos gyventojams, auginantiems vaikus iki 18 metų, už kiekvieną auginamą vaiką siūloma taikyti 100 eurų papildomą neapmokestinamą pajamų dydį (PNPD) ir tokiu būdu sumažinti augančią kainų naštą šeimoms, auginančioms vaikus.

Gyventojams, auginantiems vaikus iki 18 metų, už kiekvieną auginamą vaiką siūloma taikyti 100 eurų papildomą neapmokestinamą pajamų dydį.<br>Asociatyvi G.Bitvinsko nuotr.
Gyventojams, auginantiems vaikus iki 18 metų, už kiekvieną auginamą vaiką siūloma taikyti 100 eurų papildomą neapmokestinamą pajamų dydį.<br>Asociatyvi G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Sep 13, 2023, 11:12 AM, atnaujinta Sep 13, 2023, 11:13 AM

Antradienį Seimo Darbo partijos frakcijos nariai parlamento posėdžių sekretoriate užregistravo tai numatantį Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimo projektą.

Seimo „darbiečiai“ taip pat siūlo didinti gyventojų neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD) nuo 625 eurų iki 751 euro per mėnesį. 2024 metais minimalią 924 eurų algą gaunančiam asmeniui tai reikštų maždaug 35 eurais didesnes pajamas į rankas per mėnesį, o auginančiam du vaikus asmeniui, kuriam būtų taikomas PNPD, tai lemtų 66 eurais didesnes pajamas.

Pranešime žiniasklaidai projekto iniciatoriai pažymi, kad įstatymo pataisos yra teikiamos dėl to, kad atlyginimų kėlimas negali kompensuoti augančių kainų. Jie taip pat pažymi, kad tarp politikų yra platus sutarimas, kad turime siekti ateityje NPD prilyginti minimaliai algai, todėl NPD didinimas kiekvienais metais yra nuosekli tokios politinės krypties priemonė.

„Pastaruoju metu diskusijos dėl NPD didinimo ir papildomo NPD už vaikus atsiradimo verda kone kasdien. Šios priemonės atitinka Darbo partijos programines nuostatas, dar daugiau, prieš metus kartu su Seimo nariu Vytautu Gapšiu mes buvome užregistravę projektą įvesti papildomą NPD už vaikus, džiaugėmės, kad po metų prie šios mūsų minties prisijungė ir Prezidentas“, – sako Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

„Seime įstrigus mokesčių reformai, matome, jog turime imtis iniciatyvos registruodami projektus dėl NPD didinimo, nes jiems priimti reikiamas laikas kasdien senka. Taip pat girdime Prezidento palaikymą papildomo neapmokestinamo pajamų dydžio įvedimui auginantiems vaikus, tačiau konkretus prezidentūros projektas vis dar nebuvo registruotas, tad iniciatyva pateikti vientisą požiūrį į NPD didinimą ir PNPD už vaikus atsiradimą parodėme mes. Projekte numatomos nuostatos iš dalies perimtos iš Vyriausybės siūlyto projekto, todėl manome, kad ir Vyriausybė turėtų joms pritarti.

Tiesa, kadangi siūlome ir PNPD už vaikus, didesnes pajamas už vidutinį atlyginimą gaunantiems asmenis NPD siūlome kiek mažesnį nei buvo Vyriausybės projekte, tačiau auginantys vaikus asmenys, įvertinus PNPD, faktiškai gaus didesnį atlyginimą į rankas. Šis projektas visiškai atitinka Darbo partijos tikslus – didinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, per artimiausius metus pasiekti, kad NPD būtų prilygintas MMA ir prisidėti prie šeimų, kurios augina vaikus, gerovės didinimo“, – projektus pristatė Vytautas Gapšys.

Pasak jo, vidutinės darbo pajamos į rankas 2022 m. ketvirtą ketvirtį padidėjo 11,5 proc., o metinė infliacija 2022 m. gruodį siekė 21,7 proc.

„Akivaizdu, kad augančios maisto, energijos, paslaugų kainos tampa vis didesne našta gyventojams, tačiau augantys atlyginimai negali atlieptų tokio kainų kilimo. Ypač sunku vaikus auginančioms šeimoms, kurioms valstybė turėtų skirti išskirtinį dėmesį. Mūsų siūlomos pataisos leis gauti didesnes pajamas „į rankas“ platesniam ratui žmonių. Tai įneš daugiau socialinio teisingumo mūsų valstybėje bei paskatins vartojimą, kuris nėra iki galo atsistatęs iki prieškrizinio lygio“, – sako V. Gapšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.