Korepetitoriai kainas kelia į padanges, bet mokesčių mokėti nesiruošia: o kas patikrins?

Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas. Jei kaip atsakingi tėvai į savo atžalos ateitį dedate daug vilčių – pinigines teks atverti kuo plačiau: korepetitoriaus pagalbos valandos kaina siekia 40 eurų, o derėtis nėra jokių galimybių. Nesutinkate? Rinktis nėra iš ko.

Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas.<br>123rf.com nuotr.
Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas.<br>123rf.com nuotr.
Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Klaipėdoje fiksuojamas tolygus kasmetinis korepetitorių teikiamų paslaugų kainų kilimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Agnė Benetytė

2023-09-27 17:04

Ne vienas anonimiškai su „Vakarų ekspreso“ žurnalistais kalbėjęs korepetitoriaus paslaugas teikiantis pedagogas neslėpė, kad tai daro nelegaliai – nemoka mokesčių valstybei.

Nemoki? Mokytoja nekalta

Klaipėdietė Rasa savo dukrai matematikos korepetitorių samdo jau dvejus metus. „Vaiką auginu viena, nesu pasiturinti, tačiau paskambinėjusi į vieną iš prestižinių mokyklų, įsikūrusių miesto centre, kurią lanko mano atžala pagal gyvenamąją vietą, o ne todėl, kad radau pažįstamų, pas kuriuos galėčiau prisiregistruoti, supratau, kad kitaip nepavyks...

Mokytojai pamokos metu sunkiai sekasi suvaldyti klasę, tad ji renkasi dirbti su geriausiais. Kone 10 iš 30 klasėje besimokančių vaikų mokosi devintukais ir dešimtukais, tad klasės vidurkis puikus. Tačiau likusieji iš pamokos išeina visiškai nieko nesupratę, pamokoje neįveiklinti, o kad netrukdytų kitiems – žaidžia telefonu.

Bandyta kalbėti su klasės vadovu, mokyklos administracija. Gautas atsakymas, kad klasėje yra puikių vaikų, kurie dalyvauja olimpiadose, rezultatai geri, kitiems belieka stengtis sekti jų pavyzdžiu... Mokytoja nekalta. O kas kaltas? Kodėl turiu samdyti korepetitorių?..“ – apie savo problemą pasakojo mama Rasa.

Nuo 10 iki 40 eurų už pamoką

Bendraklasio mamos paraginta Rasa kelerius metus savo vaiką vedė pas matematikos profesionalę, kuri po sunkios ligos dirba namuose ir tėvelių neskriaudžia didžiuliais kaštais. Ji tai daro iš meilės vaikams. Moka su jais bendrauti, tad pas Angelę, vadinamą net Angelu, susitinka kone visa klasė.

Mokytoja seka, kada vaikams matematikos atsiskaitymai, pirmoji sužino kontrolinio patikrinimo rezultatus ir jaudinasi už kiekvieną. Svarbiausia, atlygis – tik 10 eurų už pamoką.

Tai tiesiog stebuklas, nes kitos matematikos mokytojos jau prašo 30, 35 ar net 40 eurų už tą pačią paslaugą. Teisingiau kainos kilo: praėjusiais metais jūsų mokytoja ėmė 30 eurų už pamoką, o šiemet – 35 eurus, savo lygį pernai vertino 35 eurais, o šiemet tikisi 40, nes „šalyje infliacija“.

Ir ne paslaugos kaina, o pasiūla taps didžiausiu iššūkiu: pedagogų, norinčių dirbti korepetitoriais, trūksta, to imasi net nieko nebaigusieji, tačiau „kažką mokantys“, tad kainos savaime kyla.

Formalus požiūris

Kiekviena mokykla vaikams siūlo pasilikus po pamokų apsilankyti norimo dalyko konsultacijose, kurios nieko nekainuoja, o atėjęs pas savo dalyko mokytoją gali išsiaiškinti tai, ko nesupratai pamokos metu. Rasa sako, kad ir šį gelbėjimosi ratą ji išbandė, tačiau nesuveikė. „Jei vaikas matematikos pamokoje nieko nesuprato, tai jo spragos sparčiai didėja. Po kelių tokių pamokų net klausimų nėra.

Valdiškas mokyklos pedagogas konsultuoja formaliai, tad ką nors sužinoti gali tik labai motyvuotas ir žinių siekiantis mokinys. Deja, mano ne toks.

Keisčiausia, kad pas matematikos korepetitorę Angelę vaikšto ir geriausi klasės mokiniai. Net jiems prireikia paaiškinimų, kad dar labiau tobulėtų“, – tikina Rasa.

Papildomas uždarbis – svajonėms

Anglų kalbos mokytoja Albertina greit švęs garbingą 80-mečio jubiliejų, tačiau labai pelningos korepetitoriaus profesijos ji atsisakė tik prieš porą metų.

Esą sumažėjo paklausa. Kaip savo profesijos aukso amžių ji įvardija šalies atgimimo laikotarpį, kai anglų kalbos reikėjo kone visiems panorusiems išvykti į užsienį ar įsidarbinti užsienio kapitalo įmonėje.

„Darbo grafiką mokykloje buvau susidėliojusi taip, kad į darbą skubėdavau tik dvi dienas per savaitę. Ir to man pakako socialinėms garantijoms užsitikrinti.

Daug dirbau, pavargdavau, tačiau tai man leido įgyvendinti visus norus ir nerealiausias svajones“, – juokiasi Albertina.

Pedagogė savo gyvenimu visai nesiskundžia: pelningai pirkti ir parduoti mokanti moteris, nors mirus vyrui viena augino du vaikus ir juos leido į mokslus, susitaupė ir nusipirko sklypą namui prie Gargždų. Galiausiai pamažu pastatė namą ir jame įsikūrė. Nepatiko – pardavė. Taip vis papildomai „mokytojaudama“ pasistatė namą prie sostinės.

„Daug keliavau, viską sau leidau. Ką nors pamokyti visada prireikdavo – tai pradinukus, tai moksleivius. Deja, ši sritis išsikvėpė, nes jaunoji karta anglų kalbą jau gerai moka vien žiūrėdama televiziją ar naršydama telefone“, – sako pašnekovė.

Paklausta, ar kada nors šiai veiklai pirko patentą, verslo liudijimą ar kitaip bandė ją įteisinti, moteris ima mėtyti pėdas – sako, kad ne taip daug ir uždirbo...

Mano namai – mano tvirtovė

Kita anglų kalbos mokytoja Sandra metė darbą prestižinėje uostamiesčio mokykloje. Didelės klasės, nelinkę klausyti vaikai – ne jos nervams.

„Būti korepetitore patogiau, nes tai sritis, kur tėvai tau patys bruka pinigus. Gali prašyti kiek nori (juokiasi), o pagalbos reikia visiems – nuo eilinio klasės mokinuko iki geriausiais rezultatais garsėjančiojo.

Jei vaikui pačiam nesinori mokytis – tėvai jam pristato korepetitorių kaip auklę, o pažangiam mokiniui tėvai dar labiau nori padėti – užtikrintai stumia jį į priekį investuodami į vaiko ir savo ateitį.

Ar aš planuoju mokėti mokesčius valstybei? Žinoma, ne. Nejuokaukite. Kas gali patikrinti, kas vyksta mano namuose? Pinigai sumokami tete-a-tete. Korepetitorių tragiškai trūksta – besiskundžiančiųjų tikrai nebus. Kainos: pradinukams – 25 eurai viena pamoka, vyresnių klasių mokiniams – 35 eurai. Koks dalykas tau sekėsi mokykloje? Imkis šio hobio ir tu“, – ragina ji.

Patys pasiūlė daugiau

Matematikos mokytoja ekspertė Liudmila priima vaikus mokytis papildomai. Korepetitorės pareigos varginančios, atimančios ne tik daug jėgų, bet ir visą laisvą laiką: savaitgalius, vakarus, atostogas.

Pas ją vaikštančių vaikų grafikas sudaromas kone metams į priekį. Jei sumanėte jos paslaugų prašyti nuo mokslo metų pradžios – smarkiai pavėlavote. Grafikas dėliojamas jau sausio pradžioje.

Jei manote, kad pamokos kainos pakėlimas sumažintų norinčiųjų mokytis skaičių – klystate. Mokytoja ir šį metodą išbandė. Pakėlė kainą naujam mokiniui nuo 30 iki 40 eurų. Tai sužinoję kiti patys pasiūlė mokėti daugiau, nes išsigando, kad jų atžalos gali netekti galimybės mokytis...

Mokesčius mokėti būtina

Pasak Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Laimutės Mačernienės, VMI rugsėjo mėnesio duomenimis, Klaipėdos apskrityje švietimo ir mokymo veiklą įsigiję verslo liudijimus arba su IDV pažyma šiemet vykdo 3 299 gyventojai (iš jų – 1 709 Klaipėdos m. gyventojai), pernai tuo pačiu laikotarpiu – 3 175 gyventojai (iš jų – 1 662 Klaipėdos m. gyventojai).

Įprastai mokslo metams įsibėgėjant vykdančių šią veiklą gyventojų skaičius išauga: 2022 m. šią veiklą iš viso vykdė 3 482 apskrities (iš jų – 1 813 Klaipėdos m.) gyventojai, 2021 m. – 3 231 apskrities (iš jų – 1 696 Klaipėdos m.) gyventojas. Lietuvoje korepetitorių veiklą taip pat vykdo įregistruotos UAB ir MB.

„Turimais statistiniais duomenis, auga ne tik gyventojų registruotos veiklos skaičius, bet ir jų deklaruotų pajamų (atitinkamai deklaruotų mokėtinų mokesčių) sumos: Klaipėdos apskrities gyventojai, vykdantys IDV su pažyma, už 2022 m. deklaravo apie beveik 16 mln. eurų gautų pajamų sumą (Klaipėdos m. gyventojai – 6,6 mln. eurų sumą), už 2021 m. – per 14 mln. eurų sumą (Klaipėdos m. gyventojai – 5,6 mln. eurų sumą)“, – sako L. Mačernienė.

Gyventojas, savarankiškai užsiimantis švietimo arba mokymo veikla, turi ją užregistruoti. Galimi keli pasirinkimai: korepetitorių veiklą gyventojai gali vykdyti įregistravę individualią veiklą (IDV) pagal pažymą „Kitas mokymas“, „Sportinis ir rekreacinis švietimas“, „Kultūrinis švietimas“, „Kitas, niekur kitur nepriskirtas, švietimas“, taip pat įsigiję verslo liudijimą „Kvalifikacijos tobulinimo ir papildomo mokymo veikla“.

Įsigyti verslo liudijimą patogiausia elektroniniu būdu per portalą Mano VMI. Vykdydamas veiklą su verslo liudijimu gyventojas turi mokėti fiksuoto dydžio gyventojų pajamų mokestį (GPM); privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas; valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas; taip pat priklausomai nuo pajamų dydžio gali atsirasti prievolė mokėti PVM.

Anot Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės L. Mačernienės, nors registruotos veiklos ir deklaruotų mokesčių rodikliai šioje veiklos srityje auga, pažeidimų taip pat nustatoma.

Siekdama ne bausti, o pirmiausia paskatinti korepetitorius tinkamai įregistruoti vykdomą veiklą pasirenkant norimą veiklos rūšies formą ir pareigingai mokėti mokesčius, VMI prioritetą teikia komunikavimui su mokesčių mokėtojais. Šiais metais tuo tikslu vykdomas projektas „Pastūmėk“.

„Priminsiu, kad vykdant neregistruotą veiklą yra taikoma administracinė atsakomybė, apskaičiuojami papildomai mokėtini mokesčiai. Šiemet VMI inicijuotų savarankiška švietimo ir mokymo veikla užsiimančių gyventojų stebėsenos ir kontrolės metu 37 gyventojams buvo priskaičiuota papildomai sumokėti per 55 tūkst. eurų mokesčių.

Dėl gyventojų pranešimų apie galimus pažeidimus šiemet sausio-rugpjūčio mėn. dėl švietimo ir medicinos įstaigų veiklos yra gauti 72 gyventojų pranešimai, pernai – 75 (šių veiklos sričių statistiniai duomenys kaupiami bendrai)“, – sako pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.