Ministerija koreguoja savo iniciatyvą dėl kaupiamos elektros apskaitos tvarkos: štai, ką siūlo

Atsižvelgdama į rinkos dalyvių pastabas, Energetikos ministerija koreguoja savo iniciatyvą įvesti kaupiamos elektros apskaitą eurais (angl. net-billing) nebuitiniams gaminantiems vartotojams bei siūlo leisti nekeisti kaupimo modelio tiems juridiniams asmenims, kurie atsinaujinančios energetikos projektus pradės iki įstatymo įsigaliojimo dienos.

Atsižvelgdama į rinkos dalyvių pastabas, Energetikos ministerija koreguoja savo iniciatyvą.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Atsižvelgdama į rinkos dalyvių pastabas, Energetikos ministerija koreguoja savo iniciatyvą.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Sep 27, 2023, 5:37 PM, atnaujinta Sep 28, 2023, 2:54 PM

„Gaminantiems vartotojams, kurie atsinaujinančių išteklių elektrinę ar jos dalį įsigis iš nutolusio parko – kuris yra skirtas gaminantiems vartotojams ir kuris gavo leidimą plėtrai iki šio įstatymo įsigaliojimo – būtų sudaryta galimybė užbaigti projektus pagal tas sąlygas, kurios jam buvo išduotos iki įstatymo įsigaliojimo“, – trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitete (AAK) teigė energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

„Paprastai sakant, jei leidimas gaminančiam vartotojui skirtam parkui yra išduotas iki (įstatymo – ELTA) įsigaliojimo, jis galės baigti savo projektą pagal tas sąlygas, kurios jam buvo išduotos“, – sakė viceministrė.

Numatyti tokią išlygą anksčiau vykusiuose AAK ir Energetikos komisijos organizuotuose posėdžiuose ir klausymuose išsakė verslo atstovai.

„Turėjome ne vieną refleksiją ir iš Seimo narių, ir iš vystytojų. Siektume atsižvelgti į tokį pereinamąjį laikotarpį, kad tie teisėti lūkesčiai, kurie suformuluoti ir kuriuos suprato vystytojai, būtų įgyvendinti iki tol, kol galios šita schema – iki 2030 metų“, – pažymėjo D. Garbaliauskaitė.

Šiam energetikos pasiūlymui komitetas trečiadienį pritarė. AAK yra papildomas pataisų paketą svarstantis parlamento komitetas.

Rugsėjo viduryje Seimas komitetų lygmenyje ėmėsi svarstyti Atsinaujinančių išteklių energetikos ir Elektros energetikos įstatymų pataisas, tarp kurių – ministerijos siūlymas įvesti grynojo atsiskaitymo modelį (kuomet sukaupta elektra apskaitoma eurais) vietoje dabar taikomos apskaitos kilovatvalandėmis (angl. net metering) taikyti juridiniams asmenims, taip pat vėjo elektrinėse pagamintą energiją vartojantiems gaminantiems vartotojams ir energetinėms bendrijoms.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) savo ruožtu yra pasiūliusi leisti elektros apskaitos būdą pasirinkti ir buitiniams gaminantiems vartotojams. Jiems ministerija kol kas pokyčių nesiūlo. VERT pirmininkas Renatas Pocius yra sakęs, kad tokia tvarka būtų lankstesnė, nediskriminuotų į nuosavą elektros gamybą investavusių gyventojų.

Tokios pat pozicijos laikosi ir Konkurencijos taryba, kurios išvadoje teigiama, jog siūlomas daliai ūkio subjektų privalomas grynasis atsiskaitymas sukurtų nevienodas konkurencijos sąlygas gaminantiems vartotojams ir skirtingoms atsinaujinančių energijos išteklių – saulės ir vėjo – technologijoms.

ELTA primena, kad Energetikos ministerijos siūlymas keisti elektros kaupimo būdą nebuitiniams gaminantiems vartotojams iš apskaitos kilovatvalandėmis į apskaitą eurais Seimui pateiktas birželio pradžioje.

Siūlomais pokyčiais siekiama tvarios gaminančių vartotojų plėtros, įgalinti elektros perdavimo tinklą ir efektyviai išnaudoti skirstomojo tinklo pajėgumus.

Pakeitus tvarką virtualioje nebuitinio gaminančio vartotojo sąskaitoje būtų kaupiama lėšų suma, apskaičiuota padauginus pagamintos elektros kiekį iš su nepriklausomu tiekėju sutarto tarifo arba valandinės biržos kainos.

Dabar visų gaminančių vartotojų Lietuvoje į tinklą tiekiama perteklinė energija apskaitoma kilovatvalandėmis ir pasaugoma, sumokant tik už naudojimąsi tinklais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.