Tėvų globėjų lauktų pokyčiai: svarstys, ar jie galės gauti atostogas vaikui prižiūrėti

Seimas svarstys įstatymų pataisas, siūlančias numatyti galimybę vaiko tėvų globėjams gauti atostogas vaikui prižiūrėti.

Seimas svarstys įstatymų pataisas, siūlančias numatyti galimybę vaiko tėvų globėjams gauti atostogas vaikui prižiūrėti.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Seimas svarstys įstatymų pataisas, siūlančias numatyti galimybę vaiko tėvų globėjams gauti atostogas vaikui prižiūrėti.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2023-10-01 12:09

Šią savaitę tokias Darbo kodekso bei Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas Seimui pateikusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno pirmoji pavaduotoja Guoda Burokienė sakė, kad šiuo metu teisę gauti vaiko priežiūros išmoką turi vienas iš tėvų ar įtėvių, globėjas, ar nustatytas sąlygas atitinkantis vienas iš vaiko senelių.

„Bet pasitaiko atvejų, kad vaiko tėvai turi tik globėjus, neturėjo tėvų, kurie juos užaugintų, užaugino globėjai ir dėl įvairių priežasčių tų vaikų negalėjo įsivaikinti. Ir tiems globėjams, pagal Darbo kodekso nuostatas, negali būti suteiktos atostogos anūkui, vaikui prižiūrėti. Jie neturi galimybės gauti vaiko priežiūros išmoką. Manau, kad tokių globėjų nėra labai daug, bet kadangi yra norinčių pasinaudoti šita galimybe, tai siūlau įtraukti ir globėjus, kaip ir senelius“, – iš Seimo tribūnos sakė G. Burokienė.

Už pasiūlytas nuostatas po pateikimo balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 25. Seimo „valstiečių“ inicijuotus projektus svarstys Socialinių reikalų ir darbo komitetas, o gruodžio 12 dieną jie turėtų vėl atkeliauti į plenarinius posėdžius.

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų nuo kitų metų.

Šiuo metu Darbo kodekse numatyta, kad atostogos vaikui prižiūrėti, iki vaikui sukanka treji metai gali būti suteikiamos motinai (įmotei), tėvui (įtėviui), senelei, seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.