Lietuviai jau dairosi, kur praleisti Kalėdas: už savaitę Egipte žmogui – ir 2,5 tūkst. eurų

Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus, kur tikisi sutikti Kalėdas arba Naujuosius metus. Tačiau kelionių organizatoriai įspėja mažų kainų šiemet net nesitikėti.

Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus.<br> M.Mažono nuotr.
Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus.<br> M.Mažono nuotr.
Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus.<br>Pexels.com nuotr.
Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus.<br>Pexels.com nuotr.
Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai ėmė planuotis savo žiemos atostogas – jau ieško kelionių į šiltus kraštus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2023, 4:45 PM, atnaujinta Oct 16, 2023, 9:59 AM

Šventes sutiks Balyje, Maldyvuose

Kuo labiau šąla oras, tuo daugiau žmonių svajoja apie gėrimus tiesiai iš kokosų kevalų, paplūdimius, palmes ir tiesiog šilumą. Tiesa, yra ir tokių, kurie žiemos laukia dėl galimybės linksmai paslidinėti nuo kalnų. Dėl tokių svajonių rankomis trina kelionių organizatoriai, siūlantys atostogas įvairiausiuose pasaulio kampeliuose.

„Žiemą aktyviausiai atostogų vykstama per moksleivių atostogas, šventiniu laikotarpiu. O sausio mėnesį prasideda slidinėjimo kelionės, tad suaktyvėja aktyvaus poilsio mėgėjai.

Tai, kad gyventojai nori šventes sutikti užsienyje, patvirtina ir statistika. „Tez Tour“ vykdytos gyventojų apklausos duomenimis, net 35 proc. lietuvių norėtų Naujuosius metus sutikti svetur, Kalėdas – vienas iš dešimties apklaustųjų“, – portalui lrytas.lt sakė  kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Žmonės vyks ir slidinėti, ir ilsėtis į egzotines šalis. Vasara atidirbo savo, dabar laukiame, kad ir žiema atidirbtų“, – šypsojosi laikinai einantis Lietuvos kelionių verslo asociacijos prezidento pareigas Armandas Burba.

Svetur Kalėdas ar Naujuosius metus sutikti panorę tautiečiai dairosi į įvairias kryptis: Kanarų salas, Egiptą, Jordaniją, Madeirą, Jungtinius Arabų Emyratus. Pasak kelionių organizatoriaus Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, nemažai lietuvaičių vyks ir dar toliau.

„Domimasi ir egzotinėmis išvykomis: Tailandu, Šri Lanka, Maldyvais, Meksika, Baliu ir panašiai. Kai kurie domisi ir savaitgalio išvykomis į artimesnes užsienio šalis, nes jos būna pigesnės nei vasarą: į Paryžių, Romą, Milaną dabar skristi pigiau, nes ir skrydžiai pigesni, ir viešbučiai, mažesni turistų srautai“, – šnekėjo R.Širvinskas-Makalius.

„Populiariausios šalys – Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Tenerifė, o kai kurie nori tikros žiemos, jie skrenda slidinėti į Austriją“, – pridūrė A.Burba.

„Naujųjų metų sutikimui lietuviai itin dažnai renkasi Dubajų, nes jis garsėja savo įspūdingais fejerverkais paskutinę metų naktį“, – tikino I.Aukštuolytė.

Visgi iš visų mieliausias lietuviams jau daugelį metų lieka Egiptas.

„Egiptas per kalėdinį laikotarpį būna numeris vienas, lyginant kainą ir kokybę – jo nenustelbtų nei Tenerifė, nei Madeira, Kipras ar Malta“, – pabrėžė kelionių agentūros „Amberturas“ vadovė Jurgita Kaušinytė.

Nemažai gyventojų jau perka bilietus ir į Angliją, Vokietiją, tačiau tokių kelionių tikslas dažniausiai – ne pailsėti, o susitikti su emigravusiais artimaisiais. Tokios kelionės neturėtų labai kirsti per piniginę.

„Skraidymas į Angliją per šventes buvo ir bus. Dar daugiau žmonių iš Anglijos atskrenda į Lietuvą. Jie vyksta aplankyti giminaičių. Mano akimis, bilietai į Angliją nėra brangūs, kainuoja apie 200 eurų pirmyn ir atgal“, – tvirtino A.Burba.

Baiminasi dėl Izraelio

Visgi nors ir aktyviai domisi, pinigų mokėti lietuviai dar neskuba, laukia. Organizatoriai įtaria, kad tam įtakos gali turėti konfliktas Izraelyje, mat, pavyzdžiui, Egiptas – visai šalia pat. Tai kiek apmažino keliones perkančiųjų skaičių.

„Dabar pardavimai sustoję, nes žmonės implikuoja, kad konfliktai, esantys artimose šalyse, turės įtakos ir toms šalims, į kurias jie vyksta“, – aiškino J.Kaušinytė.

„Įdomu, kad visame pasaulyje kalėdinėms kelionėms žmonės ruošiasi iš anksto, o mūsų tautiečiai kažko laukia. Dažniausiai jiems tenka permokėti, jei nori kur nors kitur sutikti Kalėdas ar Naujuosius metus“, – teigė A.Burba.

„Skatinu jau pagalvoti apie kryptis, kur galima keliauti gruodį, sausį, vasarį, kovą, nes vietų mažėja. Dabar reikėtų nuspręsti, ką norėsite veikti per žiemos atostogas“, – antrino jam R.Širvinskas-Makalius.

Ruoškite 2,5 tūkst. eurų už žmogų

Nors atostogų svetur kaina priklauso nuo destinacijos krypties, viešbučio, datos, keliaujančiųjų skaičiaus, tačiau sutaupyti šiemet pavyks sunkiai. Kalėdinių bei naujametinių kelionių kainos auga kaip ant mielių – net pralenkė infliaciją.

„Palyginti su praėjusiais metais ar pandeminiu laikotarpiu, kainos labai stipriai išaugo – 10–15 proc. Kainų ruožas labai platus, bet per Naujuosius metus tikėtis pasiilsėti Egipte už 1,5 tūkst. eurų neverta. Per šį periodą visi nori užsidirbti. Manau, reikėtų pasiruošti nuo 2 iki 2,5 tūkst. eurų žmogui“, – sakė A.Bumba.

Tačiau tokios kainos esą sugalvotos ne iš godumo – kelionių organizatoriai tenori atsigriebti už tai, ką prarado per pandemiją.

„Tada buvo tikrai sunku, daug kas lindo į skolas, kad išlaikytų verslą. Kainas lėmė ir netikėtai didelė paklausa, žmonės nori, tad ir moka. Norėčiau tikėti, kad kitais metais kainos turėtų pamažėti“, – tvirtino pašnekovas.

Visgi I.Aukštuolytė mano, kad kelionių šiuo laikotarpiu  galima surasti ir pigiau, pavyzdžiui, už 1300 eurų asmeniui.

Žiemą daugės ir skrydžių

Kaip pranešė Lietuvos oro uostai, šią žiemą toliau gerės Lietuvos susisiekimas oru su svarbiausiomis Europos sostinėmis. Daugelis tradicinių oro bendrovių plečia savo veiklą Vilniaus oro uoste ir didina rengiamų skrydžių dažnį. Šį rudenį ir žiemą keleiviams bus dar paprasčiau ir patogiau pasiekti Helsinkį, Kopenhagą, Stokholmą, Frankfurtą, Vieną, Briuselį ir kitus Europos ekonominius ir aviacijos centrus.

„COVID-19 pandemijai atslūgus pirmiausiai savo veiklą intensyvinti ėmėsi žemų kainų oro linijų bendrovės. Vis dėlto pastaruoju metu aktyvesnę plėtrą vykdo ir tradicinės oro bendrovės. Dažnai būtent jos skraidina keleivius į didžiąsias sostines — svarbiausius administracinius, verslo, finansų ir kultūros bei aviacijos centrus.

Nuosaikiai pradėjusios didinti apsukas praėjusį žiemos sezoną, tradicinės oro bendrovės šiemet tankina skrydžius daugeliu svarbiausių maršrutų. Taigi Lietuvos susisiekimas oru svarbiausiomis kryptimis šiemet ir toliau pastebimai gerėja“, — komentavo Lietuvos oro uostų maršrutų plėtros vadovas Tomas Zitikis.

Praėjusiais metais keleivius iš Vilniaus į Helsinkį skraidinusi triskart per dieną, Suomijos oro linijų bendrovė „Finnair“ šių metų žiemos aviacijos sezonu rengs po keturis skrydžius. Vokietijos oro bendrovė „Lufthansa“ skrydžius į Frankfurtą vykdys dukart per dieną. Nuo spalio pabaigos skrydžių į Kopenhagą skaičių Skandinavijos oro linijos SAS didins iki 19 per savaitę, o į Stokholmą per savaitę bus vykdomi 12 skrydžių iš Lietuvos oro uostų.

Kitaip negu praėjusį žiemos sezoną, šį rudenį ir žiemą vyks tiesioginiai skrydžiai į Vieną ir Briuselį. Vasaros sezoną pradėjusi skraidinti keleivius į Austrijos sostinę, oro bendrovė „Austrian Airlines“ skrydžius rengs ir toliau net tris kartus per savaitę. Belgijos bendrovė „Brussels Airlines“ skrydžius į Briuselį vykdys keturis kartus per savaitę.

Nuo spalio pabaigos savo skrydžius iš Lietuvos oro uostų intensyvins ir Lenkijos oro vežėja „LOT Polish Airlines“ – šį rudenį ir žiemą vykdys iki 32 skrydžių per savaitę į Varšuvą, tai yra dar dviem skrydžiais daugiau negu praėjusį žiemos sezoną. Anksčiau į Ciurichą skraidinusios dukart per savaitę, šį žiemos sezoną Šveicarijos oro linijos SWISS savaitinių skrydžių skaičių padidins iki trijų.

Reguliarius skrydžius Lietuvoje vykdo 12 oro bendrovių, iš kurių 9 yra tradicinės ir dar trys – žemų kaštų oro bendrovės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.