Išmokėjo beveik milijoną, kad vaikai galėtų eiti į mokyklą

Kad visi mokyklinio amžiaus vaikai galėtų lankyti mokyklą, vargingiau gyvenančioms šeimoms kasmet skiriama parama būtiniausioms mokyklinėms priemonėms įsigyti, be to, vaikams skiriamas ir nemokamas maitinimas. Tokia parama Kėdainių rajono vaikams atsieis beveik milijoną eurų, tačiau šiemet šios paramos prašančiųjų yra mažiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Ir panašu, jog taip yra ne todėl, kad sumažėjo vargingiau gyvenančių. Šiemet rajone tiesiog gerokai mažiau mokyklinio amžiaus vaikų. Mažiau jų net gerokai daugiau nei šimtu lyginant su praėjusiais metais.

Kad visi mokyklinio amžiaus vaikai galėtų lankyti mokyklą, vargingiau gyvenančioms šeimoms kasmet skiriama parama.<br>V.Balkūno nuotr.
Kad visi mokyklinio amžiaus vaikai galėtų lankyti mokyklą, vargingiau gyvenančioms šeimoms kasmet skiriama parama.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Jakubauskienė

Nov 3, 2023, 9:04 AM

Pateikė daugiau nei 2 tūkst. prašymų

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Jūratės Blinstrubaitės duomenimis, dėl socialinės paramos mokinimas priimta daugiau nei 2 tūkst. prašymų.

„Lyginant su 2022 metais, prašymų dėl socialinės paramos mokinimas gauta mažiau, 2023-iaisiais nuo spalio 1 iki 3 d. – 2 040“, – patikslino J. Blinstrubaitė.

Anot jos, šiais metais paramos mokinio reikmenims įsigyti dydis yra 98 eurai. O iš viso iš savivaldybės biudžeto socialinei paramai mokiniams skirta 947,6 tūkst. eurų.

Paklausta, kas gali gauti minėtą paramą, Socialinės paramos skyriaus vedėja paaiškino: „Mokiniai turi teisę į nemokamus pietus ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti (98 eurai), jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio, t. y 235,50 euro.

Išimties atvejais, atsižvelgiant į šeimos gyvenimo sąlygas, tokias kaip liga, nelaimingas atsitikimas, maitintojo netekimas, kai motina ar tėvas vieni augina vaiką (vaikus), kai šeima augina tris ir daugiau vaikų ar bent vienas šeimos narys yra neįgalus, gali būti mokiniui skiriami nemokami pietūs ir parama mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 2 valstybės remiamų pajamų dydžio, t. y. 314 eurų“.

Dėl nemokamo maitinimo jau sulaukta per tūkstantį prašymų

Kalbėdama apie prašymus dėl nemokamo moksleivių maitinimo, J. Blinstrubaitė teigė, kad jau sulaukta beveik 2 tūkst. tokių prašymų.

„Juos išnagrinėjus ir įvertinus bendrai gyvenančiųjų pajamas, 1 tūkst. 742 mokiniams paskirtas nemokamas maitinimas – pietūs, – sakė pašnekovė. – Reikia nepamiršti, kad dabar nemokamą maitinimą – pietus, nepriklausomai nuo tėvų pajamų gauna visi pirmokai ir antrokai, tad bendrų duomenų, kiek iš viso mokinių 2023–2024 mokslo metais gaus nemokamą maitinimą – pietus, pateikti negalime, nes dar ne visos mokyklos yra pateikusios mokinių, kurių nevertinamos pajamos skiriant nemokamus pietus, sąrašus.“

Socialinės paramos skyriaus vedėja pažymėjo, kad prašymų dėl nemokamo maitinimo šiais metais taip pat sulaukta mažiau nei pernai: „Prašymų gauname mažiau. Lyginant su 2022 metais, šiais gavome 187 prašymais mažiau. 2022 metais gauta 1 tūkst. 936 prašymai, o 2023 metais – 1 tūkst. 742 prašymai“.

J. Blinstrubaitės duomenimis, nemokamam maitinimui prognozuojama 2023 metais panaudoti 798,7 tūkst. eurų.

Kiek anksčiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija buvo išreiškusi norą, kad nemokamą maitinimą mokyklose gautų visi pradinių klasių mokiniai. Tačiau, kaip sakė J. Blinstrubaitė, informacijos, ar planuojama įvesti nemokamą maitinimą ir kitiems pradinių klasių mokiniams – trečiokams ir ketvirtokams – ministerija nėra pateikusi.

O tiems, kam vis tik aktualus tiek nemokamas maitinimas, tiek ir socialinė parama moksleiviams, Socialinės paramos skyriaus vedėja primena, kad dėl mokinių nemokamo maitinimo galima kreiptis per visus mokslo metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.