Pokyčių dėl pensijos kaupimo kol kas nebus: vieni seimūnai į balsavimą vėlavo, kiti – susirgo

Seimas šią savaitę nepritarė Prezidentūros inicijuotiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje, tačiau parlamente buvo atkreiptas dėmesys, kad balsavime dėl šalies vadovo siūlymo nedalyvavo didelė dalis opozicinių socialdemokratų ir „darbiečių“. Iš 13 Seimo socialdemokratų balsavime dalyvavo 6, tuo tarpu iš 8 „darbiečių“ – 1.

Seimas šią savaitę nepritarė Prezidentūros inicijuotiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Seimas šią savaitę nepritarė Prezidentūros inicijuotiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Nov 4, 2023, 11:19 AM

Antradienį už Prezidentūros siūlymą balsavo 49 Seimo nariai, susilaikė – 42, prieš balsavo 15. Jeigu visi socialdemokratai ir „darbiečiai“ būtų dalyvavę ir balsavę „už“, projektui po pateikimo būtų pritarta.

Vis tik minėtų opozicinių frakcijų seniūnai tvirtina, kad dauguma parlamentarų balsavime nedalyvavo dėl ligų, komandiruočių, taip pat keblumų balsavimo metu, o prezidento siūlymams reiškia palaikymą.

O. Leiputė: prezidento siūlymus palaikome, du parlamentarai į balsavimą nespėjo

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė tikino, kad dalis parlamentarų į balsavimą nespėjo atbėgti, taip pat, kai kurie nedalyvavo antradienio posėdyje dėl ligų. Vis tik, anot jos, socialdemokratai palaiko prezidento siūlymus pensijų kaupimo sistemai.

„Mes palaikome prezidento siūlymus, manome, kad tai geri siūlymai. Frakcijos nariai, kurie dalyvavo tą dieną posėdyje ir buvo posėdyje, visi balsavo „už“. Tiesą sakant, mūsų 3 frakcijos žmonių iš viso nebuvo Seime tą dieną, nes ir sergančių turėjome. Priežasčių jokių kitų nėra, paprasčiausiai atsitiktinumas“, – Eltai teigė O. Leiputė.

„Du nespėjo atbėgti, nes tą dieną buvo užtemptas šiek tiek balsavimas, nebuvo beveik ir pertraukos, chaosas šiek tiek lėmė, kad pritrūko kelių balsų iš mūsų frakcijos. Bet tikrai palaikome“, – tvirtino ji.

V. Fiodorovas: tą dieną pusė frakcijos buvo komandiruotėse

Tuo tarpu parlamento Darbo frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas aiškino, kad pusė jo vadovaujamos frakcijos Seimo narių buvo komandiruotėse, kiti – turėjo susitikimus. Vis tik, anot jo, „darbiečiai“ taip pat palaiko šalies vadovo pasiūlymus.

„Tą dieną mūsų pusė frakcijos buvo komandiruotėse, vyko susitikimai ir čia visiškai darbinis dalykas. Kadangi balsavimai buvo padaryti, matyt specialiai, po kiekvieno įstatymo pateikimo, tai tiesiog taip gavosi, nieko kažko specialaus nebuvo daroma“, – sakė V. Fiodorovas.

„Iš tos srities netgi esame teikę pasiūlymus, ne įstatymo pavidalu, bet į įstatymą. Nesame prieš prezidento pateiktą pasiūlymą, aišku, jis yra tobulintinas, žiūrint iš pirmo žvilgsnio. Būtume palaikę“, – dėstė jis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po pateikimo nepritarė Prezidentūros inicijuojamiems pakeitimams pensijų kaupimo sistemoje. Gitanas Nausėda siūlė Pensijų kaupimo įstatyme numatyti pensijų kaupimo dalyviui teisę vieną kartą per visą dalyvavimo kaupime laiką gauti vienkartinę ne didesnę kaip 25 proc. sukaupto turto dydžio išmoką.

Tačiau parlamentas po pateikimo pritarė liberalo Jono Varkalio siūlymui suteikti galimybę tiek sulaukusiems, tiek nesulaukusiems pensinio amžiaus pensijų fondų dalyviams gauti ne tik periodines išmokas, bet ir vieną kartą iš savo sukaupto turto išsiimti 10 tūkst. eurų.

Pateiktas projektas numato, kad tiek sulaukę, tiek nesulaukę pensinio amžiaus asmenys, tačiau sukaupę daugiau nei 10,8 tūkst. eurų, turi teisę gauti vienkartinę (arba periodinę) išmoką iki 10,8 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.