Neapsikentę nepriežiūros gyventojai įmonei parodė duris

Penki mėnesiai – tiek truko sostinės Jonažolių gatvės 3 namo gyventojų kova su jų daugiabutį namą administravusia įmone „Orenus“. Neapsikentę tariamos priežiūros ir ignoravimo, gyventojai liepė bendrovei susirinkti daiktus ir nešdintis lauk.

Gyventojai tikina, kad laiptinės niekas nevalė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Gyventojai tikina, kad laiptinės niekas nevalė.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 11:21 AM

Bendrovės „Orenus“ akcininkas yra vilnietis Jonas Tubelis, kuris kartu yra paslaptingos religinės bendruomenės „Dvasios galia“, vienijančios asmenis, išpažįstančius Lietuvoje gan egzotišką vudu tikėjimą, vadovas.

Mokėjo, bet paslaugos negavo

Pasak šio namo gyventojos Editos (vardas pakeistas – red. past.), neigiama patirtis su namus administruojančia įmone „Orenus“ prasidėjo beveik iškart, kai Vilniaus miesto savivaldybės įsakymu bendrovei buvo leista prižiūrėti minėtą daugiabutį. Jos teigimu, iš pradžių bendrovė dar rodė dėmesį klientams, tačiau kuo toliau, tuo labiau namo priežiūra ėmė prastėti. Galiausiai gyventojai neapsikentė įmonės neveiklumo bei įsipareigojimų nevykdymo ir bendru sutarimu atsisakė bendrovės paslaugų. Negana to, gyventojai ir kitus ragina pasimokyti iš jų istorijos ir nesusidėti su „Orenus“.

„Tikriausiai, paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę, buvo laiptinės valymas, tiksliau – nevalymas. Už šią paslaugą kas mėnesį mokėdavome pinigus, tačiau pastaraisiais mėnesiais valytojos nesame akyse matę. O sprendimą keisti namo administratorių, žinoma, paskatino eilė kitų nesusipratimų. Nuoširdžiai patariu nesusidėti su šia kompanija, kadangi namo priežiūra yra išties žemo lygio“, – sako Jonažolių gatvės 3 namo gyventoja Edita.

Ko paklausi, to negausi

Moteris pasakojo, kad į gyventojų užklausas bendrovė „Orenus“ reaguodavo atsainiai arba išvis nereaguodavo. Būdavo ir taip, kad klausiama dėl vienos problemos, o įmonė atrašo visai apie kitus reikalus. Administratoriaus savitarnos svetainę, per kurią vykdavo dalis komunikacijos, Edita apskritai vadina dideliu nesusipratimu. Jos nuomone, technologijų amžiuje svetainės funkcionalumas atrodo apgailėtinai.

Gyventojams taip pat nemažai įtarimų kėlė bendrovės renkami mokesčiai. Esą nemenkas sumas reikėdavo mokėti už paslaugas, kurios apskritai nebūdavo teikiamos.

„Išties džiaugiamės, kad mūsų tariama draugystė su bendrove „Orenus“ pagaliau baigėsi. Nes nuolatiniai ginčai su įmone reikalavo ir laiko, ir kantrybės. Pasitarę su kaimynais bendrai nutarėme, kad grįžtame pas buvusį namo prižiūrėtoją, kuris anksčiau ne vienus metus rūpinosi mūsų daugiabučiu“, – kalbėjo Edita.

Vilioja mažiausiais tarifais

Patys gyventojai „Orenus“ paslaugų nesirinko – šią įmonę pagal mažiausių tarifų principą namui paskyrė Vilniaus miesto savivaldybės administracija. Nors savivalda viską padarė laikydamasi teisės aktų, Edita mano, kad toks atrankos kriterijus yra ydingas, kadangi įmonė, teikianti paslaugas vos už vieną centą siekiantį administravimo įkainį, akivaizdu, negali užtikrinti kokybiškų paslaugų.

Jai antrina ir buvęs Vilniaus miesto daugiabučių namų ir kitų pastatų administratorių asociacijos vadovas Sigitas Čirba. Jo teigimu, įmonės, viliodamos klientus itin mažais tarifais, dažniausiai taikosi į gyventojų kaupiamąsias lėšas arba per prievartą bruka brangius, dažnai nereikalingus darbus.

„Akivaizdu, kad iš tokio menko tarifo įmonės neišgyventų, todėl čia prasideda visokie gudravimai ir žmonės tą mato sąskaitose, kai vietoj žadėtų centų už priežiūros paslaugas tenka mokėti didžiulius mokesčius. Visada patariu kritiškai vertinti administratorius, kurių tarifai – juokingai maži. Tai yra ne kas kita kaip masalas naivuoliams arba sūris pelėkautuose“, – aiškino buvęs Vilniaus miesto daugiabučių namų ir kitų pastatų administratorių asociacijos vadovas.

Kontroliuojančių institucijų skundų sako negavę

Paprašius situaciją pakomentuoti namo administratoriaus, sulaukta tokio atsakymo:

„Informuojame, kad UAB „Orenus“ daugiabučiame gyvenamajame name, esančiame Jonažolių g. 3, Vilnius teikia administravimo, bendro naudojimo objektų priežiūros, šilumos ūkio priežiūros, liftų priežiūros, priešgaisrinės sistemos priežiūros, teritorijos priežiūros ir laiptinių valymo ir kitas paslaugas, o taip pat vykdo ir kitus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Būsto administravimo poskyrio nurodymus dėl daugiabučio gyvenamojo namo, esančio Jonažolių g. 3, Vilnius bendro naudojimo objektų remonto.

Aukščiau nurodytos UAB „Orenus“ paslaugos teikiamos kokybiškai, laiku ir visa apimtimi, kaip tai ir numatyta Lietuvos Respublikos vyriausybės nutarime Nr. 603 „Dėl daugiabučio namo bendro naudojimo objektų administravimo nuostatų patvirtinimo“.

UAB „Orenus“ dėl daugiabučiame gyvenamajame name, esančiame Jonažolių g. 3, Vilnius teikiamų paslaugų nėra gavęs jokių veiklą kontroliuojančių institucijų skundų.

Apibendrindami aukščiau pateiktą informaciją nurodome, kad Jūsų pateikti anoniminių gyventojų tariami teiginiai neatitinka tikrovės“.

Vadovauja paslaptingai bendruomenei

Įmonės „Orenus“ ir jos akcininko J.Tubelio vardas ne sykį šmėžavo viešoje erdvėje. Pernai naujienų portalas „alfa.lt“ skelbė, kad 1980 m. gimęs J.Tubelis – nemažai klausimų keliantis verslininkas, turintis keletą skirtingų verslų, įkūręs religinę bendruomenę. Registrų centro duomenimis, viešuosiuose reikaluose beveik nefigūruojantis verslininkas yra septynių bendrovių, vienos asociacijos ir vienos religinės bendruomenės įkūrėjas, akcininkas arba vadovas.

Be prieš kelis metus skandalingai bankrutavusios bendrovės „Vilniaus elektra“, J.Tubeliui priklauso minėta įmonė „Orenus“, „Parkinta“, „Orderis“, „Jarinta“, „Inseda“ ir „Anvus“. Visos jos 2022 metais buvo registruotos vienu ir tuo pačiu adresu – Vilnius, Perkūnkiemio g. 13.

2018-aisiais portalas „15min.lt“ buvo paskelbęs įdomų tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad šiame name buvo registruotos net 1584 įmonės, kurios visos veikė viename bute, kuris net neegzistavo – 91 numeriu pažymėtas „butas“ tebuvo 3,55 kv. m negyvenama pagalbinė patalpa.

Kaip rašo portalas „alfa.lt“, Perkūnkiemio g. 13 registruotos ne tik šios J.Tubelio bendrovės, bet ir dar vienas įdomus juridinis asmuo – religinė bendruomenė „Dvasios galia“, kurios vadovu nurodomas šis verslininkas.

Portale „rekvizitai.lt“ nurodoma, kad apie šią religinę bendruomenę galima daugiau sužinoti internete adresu „Dvasiosgalia.eu“, tačiau pabandžius atidaryti šią svetainę paaiškėjo, kad greičiausiai ji šiuo metu neveikia arba dar neegzistuoja. Apie „Dvasios galią“ daugiau sužinoti pavyko iš Juridinių asmenų registre esančių religinės bendruomenės įstatų, kuriuose nurodoma, kad ši religinė bendruomenė vienija asmenis, išpažįstančius Lietuvoje gan egzotišką vudu tikėjimą, kurio šaknys siekia tolimosios Karibų jūros salas. Kaip pagrindiniai religinio mokymo pagrindai nurodomi įsitikinimai, kad Bondye (gerasis Dievas) sukūrė visatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?