Atskleidė, ką lietuviai dažniausiai dovanoja Kalėdoms: patys populiariausi daiktai

Prekybos tinklų atstovai sako, jog šiemet Kalėdoms žmonės ruošiasi jau nuo lapkričio vidurio. Tačiau kol vieni skuba ruoštis, kiti sako, jog dar per anksti. O kainos esą negąsdina – dovanomis ir šventiniu stalu reikia pasirūpinti.

Kainos lietuvių negasdina – dovanomis ir šventiniu stalu reikia pasirūpinti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kainos lietuvių negasdina – dovanomis ir šventiniu stalu reikia pasirūpinti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-12 19:20

Nusiteikę skirtingai

Kai kurie prekybos centre žurnalistų kalbinti žmonės sako nenorintys skubėti paskutinę minutę, todėl Kalėdoms ruošiasi jau dabar. O pasiruošimas vyksta ne tik ieškant dovanų artimiesiems ar įsigyjant kalėdines dekoracijas, bet ir mėginant įsigilinti, kokia tai šventė ir kodėl ji apskritai švenčiama.

Tuo metu kiti gyventojai neslepia – šventinės nuotaikos jų dar neaplankė. Nors dovanų ieško, eglutės savo namuose dar nepuošė, mat, laiko yra.

Vis dėlto prekybos tinklų atstovai pastebi, kad, palyginti su praėjusiais metais, šiemet gyventojai didžiosioms metų šventėms pradėjo ruoštis ankščiau.

„Pastebime susidomėjimą dekoracijomis, įvairiais eglutės žaisliukais, taip pat dirbtinėmis eglutėmis, girliandomis ir kitais papuošimais, vainikais. (...) Kone pirmoji prekė, kuri atsiranda vaikų turinčiose šeimose – advento kalendoriai“, – teigė „Rimi“ Ryšių su visuomene vadovė Eglė Krasauskienė.

„Iki“ Komunikacijos vadovė Vaida Budrienė taip pat sutinka su tuo, kad žmonės tikrai laukia Kalėdų – prekybos tinklas per tris savaites pardavė 10 tonų kūčiukų.

Taip pat manoma, kad žmonės, kurie Kalėdoms ruošiasi jau dabar, išbando sumanesnį taupymo būdą.

„(…) Nes tada išlaidas pasidalini per du mėnesius, nereikia per vieną kartą išleisti visų pinigų“, – sakė V. Budrienė.

Ką lietuviai perka dovanoms?

Didžiausios Baltijos šalyse elektroninės prekybos bendrovės pigu.lt komunikacijos vadovas Nerijus Mikalajūnas sako, kad pasirūpinti dovanomis žmonės šiemet suskubo dar lapkričio viduryje.

O jei tiksliau – ruošimosi Kalėdoms pradžia stebima nuo Vienišių diena laikomos lapkričio 11-osios.

„O jau visiškai aukštą startą paima nuo Juodojo penktadienio“, – pridūrė N. Mikalajūnas.

Anot pastarojo, tarp populiariausių dovanų – Lego žaislai ir kvepalai. Tačiau yra ir tokių, kurie renkasi praktiškesnes dovanas. Pavyzdžiui, sniego mašiną.

„Daugelis nusprendė sau Kalėdoms pasidovanoti laisvo laiko nuo sniego kasimo“, – įžvalgomis dalijosi N. Mikalajūnas.

Kiek žada išleisti?

SEB banko atliktos apklausos rezultatai atskleidė, kad lietuviai Kalėdų dovanoms šiemet žada išleisti vidutiniškai 50–250 eurų. Kai kurie – ir daugiau.

„Turime net 10 proc. tokių, kurie sakė, kad vis tik išlaidos kalėdinėms dovanoms atsieis nuo 250 iki 500 eurų. Ir turim 4 proc., kurie išleis daugiau negu 500 eurų.

Jeigu pasižiūrėti su praėjusiais metais, tai yra daugiau tokių, kurie nori išleisti dideles sumas“, – komentavo SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Strockytė-Varnė.

Tiems, kurie nori sutaupyti, dovanas patariama planuoti iš anksto – visus metus.

„Jeigu aš mąstau apie tą būsimą laikotarpį, apie tas būsimas išlaidas, aš patiriu daug mažiau streso“, – teigė S. Strockytė-Varnė.

Anot pašnekovės, gruodžio mėnesį žmonės perka labiau emociškai. O kai nėra sudaryto plano, tai emocijų atsiranda dar daugiau – atitinkamai didėja tikimybė išleisti ir daugiau pinigų.

Atsakingai pirkti reikėtų ir maistą

SEB banko atstovė ragina atsakingai pagalvoti ir apie švenčių stalą – ar iš tiesų reikia tiek maisto, kiek jo nusiperkame?

„Nuolat galvoti apie tai, kad galbūt paimti šiek tiek mažiau negu aš norėčiau, nes iš tikrųjų to maisto tikrai tikrai užtenka.

O kad nešvaistymumėm, visąlaik labai kviečiam kartu atsivežti ir daugkartinius indelius, į kuriuos tuos likučius galėtumėm savo artimiesiems sudėti, kad jie grįžę galėtų suvartoti tą maistą“, – siūlė S. Strockytė-Varnė.

Teigiama, kad švenčių stalui lietuviai pasiryžę išleisti panašiai, kiek ir dovanoms – vidutiniškai nuo 100 iki 250 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.