Sunku suvokti: įmonės uždirba šimtus tūkstančių, bet darbuotojai dirba už 100 eurų

Daugiau nei šešiasdešimt Lietuvos įmonių savo darbuotojams mokėjo mažiau nei 200 eurų vidutinį mėnesio atlyginimą, neatskaičius mokesčių, o dvidešimt viena iš jų – sugebėjo rasti, kas „sutinka“ dirbti už mažiau nei 100 eurų. Beje, tai pelningos įmonės, kurių apyvarta viršija šimtą tūkstančių eurų.

Apie šešiasdešimt Lietuvos įmonių savo darbuotojams mokėjo mažiau nei 200 eurų vidutinį mėnesio atlyginimą „ant popieriaus“.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Apie šešiasdešimt Lietuvos įmonių savo darbuotojams mokėjo mažiau nei 200 eurų vidutinį mėnesio atlyginimą „ant popieriaus“.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Apie šešiasdešimt Lietuvos įmonių savo darbuotojams mokėjo mažiau nei 200 eurų vidutinį mėnesio atlyginimą „ant popieriaus“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Apie šešiasdešimt Lietuvos įmonių savo darbuotojams mokėjo mažiau nei 200 eurų vidutinį mėnesio atlyginimą „ant popieriaus“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 8:31 PM

„Nuo šių metų pradžios darbdaviai, pilnu etatu samdantys darbuotoją, privalo jam mokėti 840 eurų atlyginimą „iki mokesčių“. Dar prieš metus ši kartelė buvo 730 eurų, tačiau turime ne vieną šimtą įmonių, kurios įsigudrina ir dabar savo personalui mokėti gerokai mažiau nei privalomas minimalus atlyginimas. Ir randa tikrai nemažai taip kukliai save vertinančių darbuotojų“, – sako tarptautinės įmonių kreditingumą vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

„Creditreform Lietuva“ analitikai peržiūrėjo visas Lietuvos įmones, kurių apyvarta 2022 m. viršijo 100 tūkst. eurų ir kuriose dirbo daugiau nei 3 darbuotojai. Analizuoti 2022 m. duomenys, nes dabartiniu metu yra prieinami tik šių metų apyvartos bei pelno rodikliai. Remiantis turima informacija apie vidutinius mokėtus atlyginimus, paskaičiuota metinio atlyginimo mediana, kuri ir buvo lyginama. Neatsižvelgta į tai, ar darbuotojas dirbo pilnu etatu ar tik jo dalimi, atmestos nuostolingas įmonės, bei tos, kurių duomenys apie atlyginimus yra už mažiau nei 6 mėn.

Moka nedaug, bet turi nemažai

Paaiškėjo, kad mažiau nei 200 eurų atlyginimą pernai mokėjo 63 Lietuvos įmonės. Vilniuje, kur atlyginimų lygis aukščiausias Lietuvoje, turime net 46,0 proc. ūkio subjektų, mokančių tokius mažus atlyginimus. Kaune „taupių“ įmonių – 9,5 proc., Kauno rajone – 6,3 proc. Nepaisant gudravimo su etatais, o gal ir paprasto šykštumo darbuotojams (jų šiose įmonėse pernai metu pradžioje dirbo 768), net 32 įmonės iš 63 disponuoja 52 nuosavomis transporto priemonėmis. Šių įmonių garažuose stovi tokie automobiliai kaip „Toyota Land Cruiser“, BMW X6, „Audi A8L“, „Jaguar X-Type“ ir kt.

Trys ūkio subjektai netgi turi nekilnojamojo turto. Didesnę nei pusės milijono eurų apyvartą 2022 m. deklaravo 10 įmonių, viena iš jų – net 3,3 mln. eurų. O penkios įmonės uždirbo daugiau nei po 200 tūkst. eurų ikimokestinio pelno.

Daugiausiai mažus atlyginimus mokančių verslų veikė nekilnojamojo turto nuomos ir eksploatavimo (6), statybos (6) sektoriuose. „Taupiųjų“ sąraše randame ir sektorių, kurie tradiciškai moka nemažus atlyginimus (IT, gydytojų specialistų veiklos), įmones.

Kaip atrodo „taupiausiųjų“ dešimtukas

Sąrašo viršuje įsitaisė bendrovė „Distorina“ iš Kauno rajono, užsiimanti statybomis. Turėdama 154,4 tūkst. eurų apyvartą ir 1140 eurų pelną, savo 8 darbuotojams (kurie deklaruoti „Sodrai“) pernai ji įsigudrino mokėti 4,98 eurų atlyginimą. Beje, šiemet jis šiek tiek pakilo – iki 5,20 euro. Antroje vietoje su 4 asmenų personalu atsidūrė Vilniuje registruota bendrovė Išmanusis drenažas, užsiimanti gamtos mokslų ir inžinerijos moksliniais tyrimais ir taikomąja veikla. Jos apyvarta siekė 121 tūkst. eurų, o pelnas – net 111 tūkst. eurų. Ji darbuotojus „pradžiugino“ 16,4 euro atlyginimu pernai, ir 16,11 euro atlyginimu šiemet. Trečia – 4 darbuotojus samdanti žemės ūkio kooperatinė bendrovė Airė iš Ukmergės rajono su 195,5 tūkst. eurų apyvarta ir 16,5 tūkst. eurų pelnu.

Ji mokėjo 19,13 eurų algą, šiemet šoktelėjusią iki 21,89 euro. Ketvirta – bendrovė „Nomus“ iš Vilniaus, užsiimanti pastatų valymu ir prasukusi 189,9 tūkst. eurų apyvartą bei uždirbusi 32,3 tūkst. pelno. Savo 197 darbuotojams pernai ji mokėjo 23,64 euro, o šiemet ši suma pasistiebė iki 24,34 euro. Beje, šių metų gruodį, tikėtinai valandiniu pagrindu įdarbintas kompanijos kolektyvas buvo jau 316 asmenų.

Penketuką užbaigia viešoji įstaiga Dzūkijos futbolo klubas „Dainava“ (apyvarta 252,9 tūkst. eurų ir 51,2 tūkst. pelno), savo darbuotojams mokėjusi 23,99 euro. Tiesa, šiemet vidutinis atlyginimas jau padidėjo iki 196,06 eurų.

Šeštoje vietoje atsidūrė Vilniuje registruota duomenų apdorojimo, interneto serverių paslaugų veikla užsiimanti bendrovė „Progresyvūs sprendimai“. IT sektoriaus įmonės paprastai moka tikrai nemažus atlyginimus, tačiau per pusę milijono apyvartą padariusi ir 204,9 tūkst. pelno (daugiausiai dešimtuke) turėjusi kompanija savo šešiems darbuotojams tesugebėjo mokėti 31,5 eurų algą. Šiemet ji paaugo ir jau pasiekė 187,51 euro.

Septinta liko įmonė „Baklis“, užsiimanti konsultacine verslo ir kito valdymo veikla. Nors pernai būta kone 102,7 tūkst. eurų apyvartos ir uždirbta 12,1 tūkst. eurų pelno, šeši darbuotojai „pamaloninti“ tik 31,63 eurų atlyginimu. Ir šiemet mokėta vidutiniškai tik 33,69 euro.

Aštuntą vietą užėmė įmonė „Muzita iš Vilniaus. Šios medienos ruoša užsiimančios kompanijos apyvarta buvo didžiausia dešimtuke – 648,6 tūkst. eurų, pelnas sudarė 77,2 tūkst. eurų. Tačiau darbuotojai tegavo vidutiniškai po 31,97 euro.

Devinta liko Elektrėnų savivaldybėje registruota ir konsultacine bei kita konsultavimo veikla užsiimanti „Duvos“. Jos apyvarta pernai priartėjo prie pusės milijono, o pelnas buvo 19,5 tūkst. eurų. Vidutinis atlyginimas 2022-aisiais siekė 39,32 euro. 2023-aisiais jis padidėjo iki 90,33 euro.

TOP pabaigoje dar viena Vilniaus įmonė, užsiimanti nekilnojamojo turto nuoma, „Bonkura“. Pernykščiai įmonės rezultatai: 166,2 tūkst. eurų apyvarta ir 69,5 tūkst. eurų pelnas. Tačiau darbuotojams iš to teliko vos po 43,58 euro vidutiniškai per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.