Net ir Kūčių vakarienės eina į restoranus – be gailesčio pinigus kloja ištisos šeimos

Šalies maitinimo įstaigos ruošiasi žiemos šventėms. Nors Kūčių vakarienę valgyti restorane gali kainuoti ir pusšimtį eurų asmeniui, tą renkasi vis daugiau lietuvių. Tuo tarpu stalus Naujųjų metų šventei žmonės rezervuojasi jau vasaros pabaigoje.

​Šalies maitinimo įstaigos ruošiasi žiemos šventėms.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
​Šalies maitinimo įstaigos ruošiasi žiemos šventėms.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Dauguma po Palangą vaikštinėjančių poilsiautojų užkalbinti sako, kad per Kūčias ir Kalėdas planuoja būti su šeima, artimaisiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dauguma po Palangą vaikštinėjančių poilsiautojų užkalbinti sako, kad per Kūčias ir Kalėdas planuoja būti su šeima, artimaisiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 10:48 PM

Dauguma po Palangą vaikštinėjančių poilsiautojų užkalbinti sako, kad per Kūčias ir Kalėdas planuoja būti su šeima, artimaisiais.

„Šventės namuose, kaip visada, su šeima. Nebent tarpušvenčiu kažkur išvažiuosiu, jeigu bus geras oras, į gamtą“, – svarstė viena mergina.

„Šventes paprastai sutinkame namie“, – antrino jai kita moteris.

„Namuose su tėvais, artimaisiais“, – sakė dar vienas praeivis.

Tačiau namie Kalėdas švenčia ne visi. Palangos restoranas „Žuvinė“ prieš septynerius metus vienas pirmųjų kurorte pasiūlė Kūčių vakarienę. Ir sako, kad daliai gyventojų tai jau tapo tradicija.

„Neturime daug vietų, apie 50–60. Tą vakarą darome uždarą, bandome parduoti iš anksto, visada pavyksta. Šiandien nebeturime nė vienos laisvos vietos“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė restorano „Žuvinė“ vadovė Rūta Sakalauskienė.

„Žiūrim, kad užsisako jau didesnės šeimos, ateina ir su anūkais. Šiais metais turime vieną stalą vienuolikai, kitą – dvylikai žmonių. Ko gero, ar iš užsienio grįžta, ar namuose nenori“, – pridūrė pašnekovė.

Kad Kūčių vakarienė iš namų keliasi į viešojo maitinimo erdves, liudija ir kiti kurorto verslininkai. Nors šventės ne namie kainuoja brangiau. Palangos sanatorijoje „Gradiali“ šventinė vakarienė atsieina apie pusšimtį eurų, o vaikui – trečdalį šimtinės.

„Restoranas parengęs dvylika patiekalų, laikydamasis tradicijų. Tiesiog mūsų patiekalai skamba ne taip nuspėjamai ir truputį naujau. Didelis pasirinkimas užkandžių, žuvies, desertų“, – komentavo „Gradiali“ rinkodaros vadovė Rasa Burbė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Laura Taučiūtė sako, kad į kurortą švęsti Kalėdų atvyksta kasmet vis daugiau žmonių.

„Šiandien Palanga turi nuo 50 iki 70 proc. užimtumą žmonių, kurie užsisakė šventiniam laikotarpiui praleisti Palangos kurorte“, – teigė ji.

Žmonės jau ruošiasi ir Naujųjų metų nakčiai. Sako, ją praleis su draugais ir linksmai.

„Šventinei vakarienei eisime į „Žuvinę“, o paskui į Sauliaus Prūsaičio koncertą Klaipėdoje“, – dalijosi viena praeivė.

„Naujuosius metus dažniausiai sutinku su draugais“, – kalbėjo kita.

Rezervuoti viešbučius Palangoje Naujiesiems žmonės skubėjo nuo vasaros pabaigos.

„Užimtumas Naujiesiems metams yra žymiai didesnis ir stipresnis, šiandien tikrai turime 60–70 proc. užimtumą. Labai įvairi programa, labai daug garsių atlikėjų“, – tikino L.Taučiūtė.

Šventinės Naujųjų metų programos kaina su nakvyne ir vakariene kurorte prasideda nuo 100 eurų asmeniui.

„Penkių žvaigždučių viešbutyje vakarienė su programa gali kainuoti ir 200 eurų, kitame viešbutyje gali atsieiti 100–110 asmeniui“, – įvardino L.Taučiūtė.

Sanatorijoje „Gradiali“, kuri Naujuosius sutikti kviečia su žinomais šalies atlikėjais, šventės kaina prasideda nuo 350 eurų asmeniui.

„Turėsime žinomą atlikėją – Gabrielių Vagelį, vedėją Nijolę Pareigytę, taip pat bus vakarienė, dvi nakvynės, gausūs pusryčiai, šampanas“, – vardijo R.Burbė.

Laisvų vietų skaičius viešbučiuose sparčiai tirpsta ne tik kurortuose. Ir kituose miestuose viešbučių užimtumas švenčių laikotarpiu yra 60 procentų. Verslininkai sako, kad už nakvynę su švenčių programa žmonės negaili 300 eurų asmeniui.

„Ir vasarą tai pastebėjome, kad prabangos segmentas parduodamas geriausiai. Tai tokie nepaaiškinami dalykai“, – teigė Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė.

Tačiau užsienio turistai Lietuvą per šventes aplenks. E.Šiškauskienė sako: daug valstybių siūlo savo piliečiams į Lietuvą nevažiuoti.

„Iš vienos pusės Baltarusija, iš kitos – Rusija. Nesame labai paklausi destinacija, tas labai jaučiasi“, – pabrėžė ji.

Tai skatina ir viešbučių taupumą, sako asociacijos vadovė. Juo labiau kad nebeliko ankstesnio turistų srauto iš Rytų šalių.

„Ukrainiečiai, rusai, baltarusiai labai pirkdavo, taškydavosi pinigais. Lietuviai santūresni ir viešbučiai, matyt, norėdami, kad ta kaina nebebūtų tokia didelė, nebedaro tų prašmatnių programų“, – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Verslininkai sako pastebėję, kad gyventojai šiemet šventes planuoja ilgesnes – viešbučiuose nakvynę rezervuoja bent kelioms paroms. Kai kur – visai savaitei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.