Tą žinoti būtina, jei siekiate, kad projektas gautų ES finansavimą: ko imtis išgirdus apie kvietimą

Europos Sąjungos (ES) investicijos Lietuvai – itin svarbios. Be jų būtų sunku pasiekti tokių sparčių pokyčių šalyje. ES kasmet finansuoja ir lietuviškus verslus, sukūrusius didžiausią vertę kuriančius projektus. Visgi daugeliui verslininkų dar trūksta informacijos – ne visi žino, ko imtis išgirdus kvietimą gauti finansavimą.

Finansavimo siekiantys verslai turi nueiti gan netrumpą, bet prasmingą kelią.<br>Lrytas.lt nuotr.
Finansavimo siekiantys verslai turi nueiti gan netrumpą, bet prasmingą kelią.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 7:00 PM, atnaujinta May 16, 2024, 3:04 PM

Pirmosios ES investicijos Lietuvą pasiekė prieš du dešimtmečius, tuo metu jos buvo skirtos bazinei infrastruktūrai. Laikui bėgant, investicijos buvo kreipiamos kitur, o šiandien finansuojami projektai, prisidedantys prie aukštą pridėtinę vertę kuriančios ekonomikos spurto, pokyčių energetikoje, atsinaujinančios energetikos proveržio, skaitmenizacijos ir inovacijų tiek moksle, tiek kasdieniame gyvenime.

Finansavimo siekiantys verslai turi nueiti gan netrumpą, bet prasmingą kelią, kurio pats pirmasis etapas prasideda dar iki paraiškos finansuoti pateikimo. Šis etapas – pradžių pradžia, inicijavimas, į kurį įeina tai, ko imasi verslai, išgirdę apie kvietimą gauti finansavimą.

Ne visi tinkami gauti finansavimą

Svarbu paminėti, kad ne visi verslai yra tinkami pareiškėjai gauti finansavimą ir vykdyti projektą. Todėl pirmiausia svarbu pasidomėti, kokios srities projektai finansuojami. Šią informaciją galima sužinoti www.esinvesticijos.lt, paspaudus „Kvietimai“ ir tuomet pažymėjus pareiškėjo tipą „Privatus sektorius“. Pasirinkus kvietimą, galima susipažinti su finansavimo sąlygų aprašymais, kuriuose nurodoma, kas gali būti pareiškėjas, kokios turėtų būti vykdomos veiklos projekte – šioje vietoje yra ir kita aktuali informacija, be to, atsakingų asmenų kontaktai, galintys atsakyti į iškilusius klausimus dar išsamiau.

„Svarbiausia įsivertinti, ar įmonė tinkama finansavimui gauti. Verslas gali susipažinti su finansavimo kvietimo aprašymu, išsiaiškinti, ar gali pretenduoti į finansavimą, įsivertinti finansines galimybes, ryšius su kitomis įmonėmis, kitus svarbius kriterijus, sudėliotus konkrečioje finansavimo priemonėje“, – pabrėžė Inovacijų agentūros investicijų vertinimo vadovė Gintarė Kuncaitytė.

Reikėtų žinoti ir tai, kad net ir tuo atveju, jei jūs ir atitinkate priemonės aprašyme įvardytus kriterijus, norėdami gauti finansavimą turite pirmiausiai sulaukti kvietimo konkrečiai priemonei ir remdamiesi reikalavimais pateikti paraišką.

Gali būti ir taip, kad jums aktualus kvietimas nėra paskelbtas, tokiu atveju reikėtų pasidomėti, kokie kvietimai planuojami arba susisiekti su atsakingomis institucijomis. Iki kvietimo paskelbimo ar pasibaigus kvietimui pateiktos paraiškos nėra vertinamos ir į finansavimą nepretenduoja.

Įvertinkite, ar jūsų idėja – naudinga

Išgirdus kvietimą, skubėti nereikėtų – Inovacijų agentūra pabrėžia, kad svarbu ramiai įvertinti savo idėją, ar ji racionali, inovatyvi ir naudinga. Tam reikia apžvelgti ir situaciją rinkoje, vartotojus. Tik tuomet galima imtis rengti projekto ir priduoti paraišką.

„Pastebėjau, kad jei paraiškos yra ruoštos įmonių, kurias įkūrė mokslininkai, tai dažniausiai mokslinių tyrimų dalis yra pateikta labai išsamiai ir detaliai: puikiai pagrindžiamas ir idėjos naujumas, ir atitikimas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės veiklos kriterijams; tačiau verslo dalis neretai būna paruošta gana paviršutiniškai.

Dažnai verslo profesionalus mokslininkai planuoja samdyti jau gavę finansavimą. Tokie specialistai turėtų prisijungti jau planuojant pildyti paraiškas. Tai suteiktų projektui aiškumo įvertinant komercinimo potencialą, galimas rinkas, veiksmus bandant į jas įžengti ir įsitvirtinti. Bėda tik, kad gerų mokslo idėjas sugebančių komercializuoti verslininkų (savotiškų mokslo impresarijų), ir dar su biochemijos ar sveikatos technologijų žiniomis, Lietuvoje labai trūksta“, – kalbėjo G.Kuncaitytė.

„ES finansavimas nukreiptas į inovacijas, į tai, kas nauja. Tačiau programavimas ne visuomet yra naujovė. Štai, jei turime mintyje biotechnologinę naujovę – momentinius kraujo sudėties testus, tai nereiškia, kad parašytas programos, aptarnaujančios šį testą, kodas, bus kažkas nauja. Tai gali būti rutininis programavimas. Tačiau šiuo atveju vis dėlto galima tikėtis finansavimo, nes programavimas yra traktuojamas kaip būtinas paslaugos prototipui sukurti.

Kartais pareiškėjai klaidingai mano, kad jei jie ketina kurti programos prototipą ar maketą, tai jau savaime turi būti vertinama kaip mokslinis tyrimas ir eksperimentinė veikla, ką ir finansuoja ES fondai. Deja, taip yra ne visada. Neretai pats prototipas, kad ir pareiškėjų vadinamas „unikaliu“, „išskirtiniu“, „pasaulinio lygio“, atidžiau pažiūrėjus, neatitinka kriterijų“, – sakė ji.

Naujas įrankis padės surasti finansavimą

Kad verslui finansavimą rasti būtų lengviau, Inovacijų agentūra sukūrė nemokamą įrankį – finansinių priemonių vedlį. Čia vienoje vietoje surinktos ir nuolat atnaujinamos įvairios finansinės priemonės.

Kad sužinotumėte, koks finansavimas jums tinkamas, tereikia atsakyti į kelis paprastus klausimus apie verslo veiklos sritį bei dydį, ir vedlys pasiūlys tinkamiausius finansavimo variantus.

Įrankiu naudotis gali tiek maži, tiek dideli verslai – netaikomi jokie ypatingi kriterijai, tad visi panorėję verslininkai gali gauti individualizuotą finansinių priemonių sąrašą, atitinkantį poreikius.

Tikimasi, kad finansinių priemonių vedlys taps patikimu įrankiu, padedančiu siekti verslo tikslų. Verslininkai galės būti tikri, kad nieko nepraleidžia ir turi prieigą prie naujausios informacijos apie finansavimą.

Pasak Inovacijų agentūros Klientų patirčių valdymo skyriaus vadovės Jolantos Miloš, kuriant finansinių priemonių vedlį verslui, pagrindinis kriterijus buvo prieinamumas.

„Kam bent kartą teko susidurti su finansavimo savo verslui paieška, žino, kiek daug laiko gali užimti skirtingų finansavimo šaltinių tikrinimas“, – sakė ji.

Finansavimo priemonių vedlys prieinamas internetu: https://inovacijuagentura.lt/wizard.

Inovacijų agentūros tinklalapyje taip pat galima rasti įvairios mokymų medžiagos, nemokamų seminarų apie ES finansavimą: https://lvpa.lt/lt/seminaru-medziaga.

„Taip pat verslas gali kreiptis individualiai konsultacijai į Inovacijų agentūros klientų patirčių valdymo skyrių, peržiūrėti ar dalyvauti nuotoliniuose mokymuose, skirtuose konkretaus kvietimo projektų vykdytojams. Šių mokymų metu įmonės gali ne tik sužinoti pagrindines kvietimo galimybes, tačiau ir užduoti rūpimus klausimus, tiesiogiai pasikalbėti su Inovacijų agentūros ekspertais, kurie ir dirbs prie jiems rūpimos finansavimo priemonės“, – teigė G.Kuncaitytė.

Pagrindinė informacija apie ES investicijas Lietuvoje teikiama svetainėje www.esinvesticijos.lt. Tai nacionalinė investicijų informacijos platforma Lietuvoje, joje galima rasti informaciją apie ES ir „Naujos kartos Lietuva“ plano investicijas: apie kvietimus teikti paraiškas, įgyvendinamus projektus, projektų aprašymus, rezultatus ir projektams skirtą finansavimą ir daug kitos aktualios informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.