Nuo 2024-ųjų dirbančiųjų laukia dideli pokyčiai: kam reikia ruoštis

Nuo kitų metų dirbsime ilgiau – Lietuvoje ilginamas pensinis amžius ir būtinasis stažas senatvės pensijai gauti.

Pensinis amžius Lietuvoje bus didinamas kasmet iki 2026 m.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pensinis amžius Lietuvoje bus didinamas kasmet iki 2026 m.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-30 10:50

Dabar moterų pensinis amžius yra lygiai 64 metai. Nuo 2024 metų pradžios jis ilgėja 4 mėnesiais. Tuo metu vyrai į pensiją iki šiol išeiti galėjo sulaukę 64 metų ir 6 mėnesių – šis terminas ilginamas 2 mėnesiais.

Pensinis amžius Lietuvoje pradėtas ilginti prieš 11 metų ir bus didinamas kasmet iki 2026 m. – kol pasieks lygiai 65 metus tiek moterims, tiek vyrams, kaip jau yra daugelyje Europos šalių.

Nuo Naujųjų, kaip ir kasmet, ilgėja ir būtinasis stažas senatvės pensijai gauti. Dabar ir vyrams, ir moterims šis stažas siekia 33 metus, o nuo kitų metų ilgės 6 mėnesiais. Būtinasis stažas bus didinamas dar mažiausiai ketverius ateinančius metus, kol 2027 m. pasieks 35 metus.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad tai nėra minimalus stažas senatvės pensijai – nereikia turėti tokio darbo stažo, kad apskritai turėtume teisę gauti senatvės pensiją. Pakankama 15 išdirbtų metų, kai mokėjome socialinio draudimo įmokas, kad jau įgytume teisę į senatvės pensiją.

O būtinasis stažas yra ta riba, nuo kurios padidėja bendroji pensijos dalis“, – sakė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

Priduriama, jog su pensiniu amžiumi susiję pokyčiai reikalingi dėl to, kad yra vis mažiau dirbančių darbingo amžiaus žmonių, kurie išlaikytų vieną pensininką.

„Siekiant išvengti drastiškesnių sprendimų, kad žmonės ilgėliau pasiliktų darbo rinkoje ir dar šiek tiek daugiau uždirbtų savo būsimoms pensijoms, tas pensijinis amžius palaipsniui yra didinamas“, – komentavo M.Kozič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.