Tokio mokesčio elektros tiekėjai imti negali, bet ėmė: įkliuvo daugybė gyventojų – dabar tikisi kompensacijų

Į viešumą iškilus informacijai, kad dalis elektros tiekėjų iš buitinių vartotojų ir mažų įmonių reikalauja sumokėti baudas už sutarčių nutraukimą, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius su kolegomis lapkritį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje stojo į elektros tiekėjų pusę ir bandė visiems įrodyti, kad mokestis už sutarties nutraukimą vartotojams taikomas teisėtai, pranešime žiniasklaidai tvirtina Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas.

Į viešumą iškilo informacijai, kad dalis elektros tiekėjų iš buitinių vartotojų ir mažų įmonių reikalauja sumokėti baudas už sutarčių nutraukimą.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Į viešumą iškilo informacijai, kad dalis elektros tiekėjų iš buitinių vartotojų ir mažų įmonių reikalauja sumokėti baudas už sutarčių nutraukimą.<br>Asociatyvi V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 11:25 AM, atnaujinta Jan 16, 2024, 11:26 AM

Jis informavo, kad po šios diskusijos pateikė VERT oficialią užklausą dėl įstatymo nuostatų vertinimo, po kurios, jo teigimu, VERT pozicija dėl baudų staiga pasikeitė.

„Pasirodo, situaciją iškėlę į viešumą ir suabejoję VERT sugebėjimu ne tik ginti vartotojų teises, bet ir tinkamai interpretuoti Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktus, privertėme tarybą pakeisti savo požiūrį. Iš VERT gavau atsakymą, kad pagal teisinį reglamentą netesybų mokestis nėra vertinamas vienareikšmiškai, o taryba atlieka situacijos vertinimą, nors kartu jau paaiškėjo ir faktas, kad VERT pati skubiai išsiuntinėjo raštus elektros tiekėjams nurodydama nuo gruodžio 19 d. pakeisti elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartis ir nebetaikyti sutarties nutraukimo „baudų“ vartotojams“, – pasakojo L. Savickas.

Pasak politiko, jau vien šis VERT žingsnis – aiški žinia elektros vartotojams, kad jie gali drąsiai nutraukti sutartį su elektros tiekėju be jokių paslėptų sutarties nutraukimo mokesčių ar baudų.

„Kol baudomis bauginami elektros vartotojai tiekėjams moka šimtus ir net tūkstančius reikalaujamus netesybų, sutarties nutraukimo ir kitaip pavadintus mokesčius, Ekonomikos ministerija po parlamentinės kontrolės Seimo Ekonomikos komitete patyliukais 2023 m. gruodį konsultavosi su Europos Komisijos (EK) Energetikos generalinio direktorato atstovais, o gavusi atsakymą suskubo keisti ministro įsakymus. Situacija rodo, kad mūsų institucijos ilgą laiką matė, kaip elektros tiekėjai piktnaudžiauja galimybe pasipinigauti ir elektros vartotojus šantažuoja gresiančiomis baudomis“, – sako L. Savickas.

Demokratų sąjungos atstovo teigimu, po EK išaiškinimo dėl direktyvoje vartojamos sąvokos „tiekėjo pakeitimo mokestis“ traktavimo šiuo metu su visuomene derinamuose įsakymų projektuose siūloma nustatyti, kad elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartyse draudžiama numatyti tiekėjo keitimo mokesčius ir (ar) netesybas (įskaitant nuolaidų ir (ar) kitų vartotojui suteiktų naudų, susijusių su elektros energijos tiekimo paslauga, grąžinimą), už vienašališką sutarties nutraukimą.

„Šioje situacijoje keista, kad pats energetikos ministras iki šiol šioje istorijoje tyli ir neprisiima jokios atsakomybės. Manau, pats laikas lįsti iš krūmų ir viešai pripažinti savo klaidą. Dabar turime reikalauti ministro prisiimti atsakomybę ir rasti būdą, kaip padengti nuostolius gyventojams ir mažoms įmonėms, iki šio ministerijos ir VERT normų aiškinimo kūlvirsčio elektros energijos tiekėjams sumokėjusiems neteisėtai reikalautas baudas“, – sakė L. Savickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.