Artimojo gyvybė užgeso užsienyje? Pasiruoškite pinigines – atsakė, nuo ko priklauso kūno pergabenimo kaina

Ištikus artimo žmogaus netekčiai, atsisveikinimo su velioniu organizavimas dažnai kelia nemažai sunkumų. Dar daugiau streso kyla tuomet, kai artimasis miršta kitoje šalyje ir reikia organizuoti jo kūno pergabenimą namo. Atsisveikinimo namų Kaune „Rekviem“ administracijos vadovė Karolina Jancevičiūtė išskiria, kad šiame sunkiame gyvenimo etape ypač praverčia specialistų pagalba.

Ištikus artimo žmogaus netekčiai, atsisveikinimo su velioniu organizavimas dažnai kelia nemažai sunkumų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ištikus artimo žmogaus netekčiai, atsisveikinimo su velioniu organizavimas dažnai kelia nemažai sunkumų.<br>V.Skaraičio nuotr.
 K.Jancevičiūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 K.Jancevičiūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-06 13:08

Anot K. Jancevičiūtės, į atsisveikinimo namus velionio artimieji gali kreiptis iš karto, neatsižvelgiant į tai, kokioje valstybėje užgeso jo gyvybė. Kaip nurodė specialistė, jeigu asmuo mirė užsienyje, atsisveikinimo namai jo artimiesiems gali suteikti svarbią informaciją apie tolesnius veiksmus bei juos nukreipti į patikimus partnerius, kurie gali pasirūpinti kūno pervežimu. „Žmogui mirus užsienyje, suderiname visas atsisveikinimo detales, bet nepatvirtiname atsisveikinimo datos. Be to, perimame tolesnį bendravimą su kūno pervežimo paslaugas teikiančia įmone“, – apie teikiamas paslaugas patikslino K. Jancevičiūtė.

Pervežimo tvarka

Kūnų pervežimo įmonės „Last Journey LTD“ direktorius Darius Jankauskas nurodė, kad pervežimo proceso eiga prasideda nuo įgaliojimo su klientu pasirašymo. Turėdama kliento įgaliojimą, įmonė jų vardu gali gauti reikiamą informaciją iš užsienio šalių institucijų, įstaigų, tvarkyti dokumentus bei tinkamai atstovauti klientą sunkiu laikotarpiu.

D. Jankausko teigimu, kūno pervežimo proceso organizavimas gali užtrukti – kartais tenka laukti skrodimo, kuris gali būti atliekamas maždaug iki 2 savaičių, ir mirties priežasties nustatymo – pastarasis gali trukti net iki 4 mėnesių. Jeigu klientas nori pagreitinti kūno pervežimo procesą, jam gali būti išduodamas laikinas mirties liudijimas D. Jankauskas antrino, jog yra galimybė paskubinti ir kitus tam tikrus veiksnius.

Įmonės vadovas išskyrė, kad su velionio artimaisiais aktyviai bendraujama viso proceso metu. „Kai sutvarkome visus reikalingus dokumentus, prasideda palaikų pervežimas iš užsienio į Lietuvą, nors būna ir atvirkščiai. Viso proceso metu palaikome ryšį su artimaisiais ir informuojame apie jo eigą bei tuomet, kai gauname svarbią naują informaciją“, – pasakojo įmonės direktorius.

Paslaugų kainą lemia klientų norai

Palaikų pervežimo kainai didžiausią įtaką daro šalyje, kurioje mirė asmuo, galiojanti tvarka, klientų norai. Jeigu palaikus nusprendžiama gabenti karste, prie pervežimo kainos prisideda karsto, kūno suruošimo, aprengimo paslaugos ir laidojimo rūbų pirkimas. Jeigu velionį nusprendžiama kremuoti, prisideda kremavimo paslaugos ir urnos kaina.

„Sudėtinga pasakyti, kuris variantas yra pigesnis, nes klientų poreikiai esti labai skirtingi. Vis dėlto žinodami šalį, kurioje mirė asmuo, išgirdę kliento norus ir galimybes, visada patariame, kuris variantas jam būtų pigesnis. Bendrovės praktikoje pastebėta, kad paprastesnis kūno pargabenimo būdas yra palaikų kremavimas ir pristatymas su urna“, – sakė „Last Journey LTD“ vadovas.

Parama palaikams parvežti

Pasak specialistų, kūno parvežimo išlaidoms padengti dažnai pakanka ir valstybės paramos. Valstybės parama palaikams parvežti teikiama atsižvelgiant į besikreipiančio asmens vidutinių mėnėsinių pajamų dydį ir ryšį su velioniu, tačiau neturi viršyti 54 bazinių socialinių išmokų dydžių (nuo 2024 m. sausio 1 d. – 2970 eurų). Dėl paramos teikimo reikia kreiptis į savivaldybės administraciją pagal mirusio asmens buvusią deklaruotą gyvenamąją vietą, gyvenamąją vietą arba besikreipiančiojo deklaruotą gyvenamąją vietą ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo teisės į paramą palaikams parvežti atsiradimo dienos. Besikreipiant dėl paramos, taip pat būtina turėti reikiamus dokumentus.

Parama palaikams parvežti neteikiama parvežti valstybės tarnautojų, valstybės pareigūnų, valstybės politikų ir karių, kurie žuvo arba mirė užsienyje dėl priežasčių, susijusių su tarnybinių pareigų atlikimu, ir kursantų, mirusių dėl priežasčių, susijusių su profesiniu ar įvadiniu mokymu, palaikus, kurių palaikų parvežimo į Lietuvos Respubliką išlaidos apmokamos valstybės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.