Norintys tikslinti NT mokestinę vertę turi suskubti – tam laiko lieka vis mažiau

Pagrindinius nacionalinius duomenis tvarkantis Registrų centras primena, kad nekilnojamojo turto (NT) mokesčio mokėtojams, kurie norėtų patikslinti NT mokestines vertes, liko mažiau nei du mėnesiai pateikti prašymus.

Registrų centras kiekvienais metais atlieka visos Lietuvos NT (statinių ir žemės sklypų) masinį vertinimą ir perskaičiuoja vidutines rinkos vertes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Registrų centras kiekvienais metais atlieka visos Lietuvos NT (statinių ir žemės sklypų) masinį vertinimą ir perskaičiuoja vidutines rinkos vertes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 9:23 AM

„Kiekvienais metais NT savininkai per tris pirmuosius metų mėnesius, t.y. sausio-kovo mėnesiais, gali Registrų centrui pateikti prašymą patikslinti jiems priklausančių NT objektų – statinių ar žemės sklypų – mokestines vertes, nuo kurių skaičiuojami NT mokesčiai. Svarbu paminėti, kad NT mokestinės vertės tikslinimui būtina atlikti individualų NT vertinimą ir šio individualaus vertinimo ataskaitos originalą pateikti kartu su prašymu“, – teigia Registrų centro Turto vertinimo valstybės reikmėms skyriaus vadovė Lina Kanišauskienė.

Registrų centras kiekvienais metais atlieka visos Lietuvos NT (statinių ir žemės sklypų) masinį vertinimą ir perskaičiuoja vidutines rinkos vertes. Šios vertės ne rečiau kaip kas penkerius metus prilyginamos mokestinėms vertėms, nuo kurių skaičiuojami NT mokesčiai.

NT mokesčio mokėtojai kiekvienais metais per tris mėnesius nuo mokestinio laikotarpio (kalendorinių metų) pradžios turi teisę vieną kartą pateikti prašymą Registrų centrui NT objekto mokestine verte laikyti vertę, nustatytą atlikus individualų NT vertinimą.

Registrų centro atstovė L.Kanišauskienė atkreipia dėmesį, kad prašyme turi būti nurodytas prašymą pateikusio asmens vardas, pavardė, gimimo data (jei juridinis asmuo, pavadinimas ir juridinio asmens kodas) bei gyvenamosios vietos adresas (juridinio asmens buveinės adresas). Prašymą turi pasirašyti visi NT savininkai. Laisvos ar nustatytos formos prašymą kartu su individualaus vertinimo ataskaitos originalu galima pateikti keliais būdais: el. paštu adresu info@registrucentras.lt, paštu adresu Lvivo g. 25–101, 09320 Vilnius, arba atvykus į artimiausią Registrų centro klientų aptarnavimo padalinį.

Pareiškėjų prašymus nagrinėja Registrų centro Nekilnojamojo turto ir žemės mokesčių mokėtojų prašymų nagrinėjimo komisija. Prašymai išnagrinėjami ir sprendimai priimami ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo prašymo gavimo dienos. Tais mokestiniais laikotarpiais, kai įsigalioja naujos mokestinės vertės – per 4 mėnesius. Primenama, kad žemės mokestinės vertės įsigaliojo nuo 2023 metų sausio 1 dienos, statinių – nuo 2021 metų sausio 1 dienos.

Kaip atliekamas masinis vertinimas?

NT masinis vertinimas yra toks vertinimo būdas, kai, naudojant Nekilnojamojo turto registro, kitų valstybės registrų ir valstybės informacinių sistemų bei rinkos duomenis, taikant bendrą metodologiją, statistines duomenų analizės ir vertinimo technologijas, sudaromi NT vidutinės rinkos vertės nustatymo modeliai, pagal kuriuos įvertinami NT objektai.

Nustatant vidutines rinkos vertes įtakos turi statinio ir žemės buvimo vieta, įregistruoti kadastro duomenys (naudojimo paskirtis, plotas, statybos metai ir kt.) ir kiti veiksniai. Tačiau neatsižvelgiama į NT vertės padidėjimą ar sumažėjimą dėl laikino aplinkos pagerinimo ar pabloginimo, NT valdymo formos, naudojimo, valdymo ir disponavimo juo apribojimų, suplanavimo, stiliaus, dizaino, vidaus apdailos ir kitų individualių savybių.

Masinio vertinimo būdas leidžia per santykinai trumpą laiką, vienodais principais ir nedideliais kaštais įvertinti didelį turto objektų kiekį. Vidutinės rinkos vertės yra aktualios ne tik NT mokesčių apskaičiavimui, bet ir gyventojams, pavyzdžiui, įgijus NT paveldėjimo ar dovanojimo atveju privalomi mokėti mokesčiai apskaičiuojami remiantis vidutinėmis rinkos vertėmis. Vidutinės rinkos vertės taip pat naudojamos valstybės valdomo turto pardavimo ir nuomos kainoms nustatyti; naudojamos sprendžiant socialinės paramos suteikimo klausimus; jų pagrindu nustatomi regionai, kuriuose teikiama finansinė paskata jaunoms šeimoms, įsigyjančioms pirmąjį būstą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.