Pribloškė žinia iš vieno nepriklausomo elektros tiekėjo: klientams įvedamas naujas mokestis Kiti tiekėjai paseks pavyzdžiu?

Nuo kovo nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Enefit“ visiems klientams taikys mėnesinį 2 eurų abonentinį mokestį. Tuo metu „Ignitis“ ir „Elektrum Lietuva“ tokio mokesčio kol kas netaiko, tačiau „Ignitis“ tokios galimybės neatmeta.

Nuo kovo „Enefit“ visiems klientams taikys mėnesinį 2 eurų abonentinį mokestį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo kovo „Enefit“ visiems klientams taikys mėnesinį 2 eurų abonentinį mokestį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nuo kovo „Enefit“ visiems klientams taikys mėnesinį 2 eurų abonentinį mokestį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo kovo „Enefit“ visiems klientams taikys mėnesinį 2 eurų abonentinį mokestį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 1:48 PM, atnaujinta Feb 8, 2024, 1:33 PM

Nuo kovo du eurus mokės tiek tie vartotojai, kurie yra sudarę neterminuotas sutartis, tiek tie, kurie sudarys naujas sutartis. Šią žinią pirmasis pranešė LRT radijas.

„Pirmiausia, reikėtų patikslinti, jog paslaugų kainodara nuo kovo 1 d. keisis tik daliai esamų mūsų klientų, turinčių elektros tiekimo planus, susietus su kintama elektros kaina. Pagrindinis šio pokyčio tikslas – nuoseklus teikiamų paslaugų kokybės gerinimas.

Kartu tokiu būdu siekiame skaidrinti ir suvienodinti kainodarą visiems klientams, pasirinkusiems planus, susietus su biržos kainomis, nes iki šiol plano „Laisvas“ klientams buvo taikomos skirtingos maržos ir mokesčiai – kai kurie jų seniai neatitinkantys rinkos sąlygų“, – portalui lrytas.lt paaiškino „Enefit“ privačių klientų segmento vadovas Julius Areška.

„Enefit“ prognozuoja: daugiau nei pusei (56 proc.) pokytį pajusiančių klientų metinės išlaidos už elektrą augs nežymiai (iki 30 eurų per metus), o dar 5 proc. – tai reikš sumažėjusias sąskaitas už elektrą.

„Kartu svarbu suprasti, kad klientams, turintiems neterminuotas kintamos sutartis, pagrindinė kainos dedamoji yra biržos kaina. Įprastai ji kartu su valstybės reguliuojama dalimi sudaro daugiau nei 90 proc. galutinės kainos. Atitinkamai mūsų taikomi mokesčiai sudaro likusius kelis procentus galutinėje kliento sąskaitoje už elektrą.

Taip pat neterminuotos sutartys paprasčiausiai negalėtų visą sutarties galiojimo laikotarpį išlikti nepakitusios, nes joms, kaip ir bet kokio kito sektoriaus neterminuotoms sutartims, įtaką daro infliacija, kylantis darbo užmokestis, investicijos į išmaniąsias technologijas ar kitus sprendimus, užtikrinančius geresnę aptarnavimo kokybę.

Šis pokytis neturės jokios įtakos klientams, pasirašiusiems terminuotas sutartis ir konkrečiam laikui fiksavusiems elektros kainas be mėnesinio mokesčio“, – teigiama perduotame komentare.

Priduriama, kad jei klientai šiam pokyčiui nepritartų, situacija bus vertinama individualiai. „Nesutikus, klientai gali nutraukti sutartį be papildomų mokesčių, tačiau tikime, kad pokytis atitinka rinkos siūlymus – tuo įsitikins kiekvienas pasilyginęs rinkos dalyvių kainodarą“, – komentavo J.Areška.

„Ignitis grupės“ Ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė portalui lrytas.lt perduotame komentare patvirtino, kad neatmetama galimybė dėl tokio mėnesinio mokesčio.

„Matome, ką daro konkurentai, suprantame, kas juos skatina taip elgtis. Svarstome įvairius variantus, tačiau šiuo metu abonentinio mokesčio savo klientams netaikome“, – rašoma atsakyme.

Kito nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Elektrum Lietuva“ atstovas taip pat patikino, kad šiuo metu toks mokestis klientams netaikomas.

„Artimiausioje ateityje elektros planų su papildomu fiksuotu mokesčiu klientams siūlyti nesiruošiame.

Tikime, kad didžiausią vertę jiems suteikiame siūlydami platų elektros planų asortimentą su skirtingomis naudomis ir geriausiomis kainomis rinkoje“, – portalui lrytas.lt dėstė „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovo Manto Kavaliauskas.

M.Kavaliausko pastebėjimu, toks mėnesinis mokestis – gana populiarus apmokestinimo būdas tiek elektros energijos tiekimo rinkoje, tiek kituose sektoriuose.

„Iš vienos pusės tai leidžia klientams suvienodinti kainodarą, sąskaitos tampa labiau prognozuojamos, iš kitos pusės, net ir nevartojant elektros tenka kažkiek susimokėti“, – paaiškino atstovas.

Situaciją įvertino ir Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius. LRT radijui jis teigė manantis, kad ir kiti elektros tiekėjai paseks „Enefit“ pavyzdžiu ir įves tokį mokestį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.