Planuojantiems įsirengti saulės elektrines – galbūt paskutinė gera proga

Antradienį skelbiamas kvietimas gyventojams įsirengti iki 10 kilovatų (kW) saulės elektrines ir tapti gaminančiais vartotojais. Jam Energetikos ministerija skyrė 12 mln. Eur.

Skelbiamas kvietimas gyventojams įsirengti iki 10 kilovatų (kW) saulės elektrines ir tapti gaminančiais vartotojais.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Skelbiamas kvietimas gyventojams įsirengti iki 10 kilovatų (kW) saulės elektrines ir tapti gaminančiais vartotojais.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 8:12 AM

Paskelbtą paramos priemonę kaip ir anksčiau administruos Aplinkos projektų valdymo agentūra.

Saulės elektrinių gamintojai ragina gyventojus suskubti ir pasinaudoti šiuo kvietimu, nes vėlesnių finansavimo sąlygos dali keistis, o įrangos kaina jau pradeda augti.

Kitų kvietimo sąlygos gali keistis

UAB „Saulės grąža“ privačių saulės elektrinių veiklos vadovas Vaidas Brazinskas nuogąstauja, kad šis kvietimas bus paskutinis, kuriuo gyventojams sudaromos tokios palankios sąlygos tapti gaminančiais vartotojais. Pasak jo, šiuo metu valstybės finansuojamas dydis dar nesikeičia, lieka 323 eurai už 1 kW.

Energetikos ministerijos tinklapyje nurodoma, kad jau kito kvietimo, kuris planuojamas trečiąjį šių metų ketvirtį, sąlygos keisis. Jos bus tikslinamos pagal Lietuvos energetikos agentūros atliekamą saulės elektrinių plėtrai skirtos paramos rezultatų vertinimą, saulės elektrinių įrengimo kainų rinkoje analizę ir pateiktus siūlymus dėl paramos priemonių sąlygų atnaujinimo.

Nors, kokie pokyčiai numatomi, nėra aišku, tačiau V.Brazinskas atkreipė dėmesį, kad Energetikos ministerijos interneto svetainėje skelbiama, kad saulės elektrinių kainų įsirengimo kainos nukrito apie 40 proc. „Todėl labai tikėtina, kad paramos dydis irgi bus mažinamas būtent tiek“, – prognozuoja jis.

Todėl planuojantys įsirengti elektrines, pašnekovo teigimu, turėtų suskubti pasinaudoti šiuo kvietimu, juolab kad bendra paramai skirta 12 mln. eurų suma nėra didelė (iš viso šiais metais Energetikos ministerija gyventojų saulės elektrinėms skirs 85 mln.).

Palankiausias laikas įsirengti saulės elektrines yra dabar

Vertindamas saulės elektrinių kainų tendencijas rinkoje, V.Brazinskas teigė, kad kainų dugnas jau pasiektas ir saulės modulių gamintojai jas jau didina. „Tai reiškia, kad kainos po truputį augs. Mes irgi tai pradedame jausti, nes tiekėjai jau didina kainas. Kiek jos didės, šiandien dar sunku prognozuoti“, – teigia pašnekovas.

Pasak jo, žemos kainos rinkoje kurį laiką dominavo dėl to, kad Kinijos gamintojai neapskaičiavo realios būsimos paklausos. „Pernai jie buvo prigaminę daug saulės modulių įrangos, tačiau sumažėjo jos poreikis ir rinkoje vienu metu buvo labai daug produkcijos. Būtent todėl ir buvo nukritusios kainos. Šiuo metu tos atsargos baigiamos išparduoti ir todėl sugrįžta ankstesnis kainų lygmuo“, – aiškino V.Brazinskas.

Pašnekovas dalijasi preliminariais Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, kurie rodo, kad 2023 m. įsirengti 10 kW elektrinę kainavo apie 10 tūkst. eurų.

„Šiuo metu 10 kW elektrinę galima įsirengti tik už 6 tūkst. eurų. T. y., valstybės parama pernai sudarė per 32 proc., o šiuo metu valstybės subsidija viršija daugiau nei pusę, o kai kuriais atvejais – net ir du trečdalius saulės elektrinės kainos. Taigi, šis kvietimas yra paskutinis, kuris vartotojams suteikia tokias palankias sąlygas“, – teigė V.Brazinskas.

Tiesa, Energetikos ministerijos paskelbtame pranešime spaudai deklaruojamas prioritetas, jog yra siekiama, kad saulės elektrinę turėtų kas trečias namų ūkis.

Jame energetikos ministras Dainius Kreivys teigė: „Gyventojų susidomėjimas saulės elektrinėmis nemažėja – gaminančių vartotojų skaičius vien pernai išaugo dvigubai ir dabar jau perkopė 90 tūkst. Tai vienas pavyzdžių, kur esminį vaidmenį vaidina valstybės skatinimas – 2021–2023 m. per paramos priemones paleista per 200 mln. eurų“.

Energetikos ministras taip pat pabrėžė, jog didelį poveikį gyventojų motyvacijai įsirengti nuosavą saulės elektrinę turėjo ir ženkliai nukritusios saulės elektrinių modulių kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.