FNTT svarsto skųsti tarnybai nepalankų teismo sprendimą dėl draudimo „Inter Rao Lietuva“ atsiskaityti su darbuotojais

Teismui nusprendus, kad buvusiam nepriklausomam elektros tiekėjui „Inter Rao Lietuva“ neteisėtai nebuvo leista atsiskaityti su darbuotojais, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) svarsto tokį sprendimą skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

FNTT svarsto skųsti tarnybai nepalankų teismo sprendimą dėl draudimo „Inter Rao Lietuva“ atsiskaityti su darbuotojais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
FNTT svarsto skųsti tarnybai nepalankų teismo sprendimą dėl draudimo „Inter Rao Lietuva“ atsiskaityti su darbuotojais.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Mar 3, 2024, 7:08 PM

Regionų administracinis teismas sausio 31 d. nutartyje pažymėjo, kad FNTT raštas, kuriuo tarnyba neleido „Inter Rao Lietuva“ sumokėti darbo užmokesčio 6 bendrovės darbuotojams, pavadino neteisėtu ir jį panaikino.

„Inter Rao Lietuva“ skundą patenkinęs teismas įpareigojo FNTT iš naujo išnagrinėti bendrovės 2022 rugsėjo prašymus leisti atlikti mokėjimus pagal darbo sutartis.

„Teismo sprendimas nėra įsiteisėjęs, per 30 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui“, – Eltai teigė FNTT.

„Tarnyba nagrinėja tTeismo sprendimą ir spręs ar teikti apeliacinį skundą“, – pažymėjo institucija.

Teismas sprendimą pripažinti FNTT raštą neteisėtu motyvavo tuo, jog tarnyba jame nenurodė, kokio asmens atžvilgiu dėl Rusijos karo Ukrainoje taikomas sankcijas norėdama atsiskaityti su darbuotojais pažeidė „Inter Rao Lietuva“.

Taip pat, teismo nuomone, FNTT nepagrindė, kokios konkrečios sankcijos būtų pažeistos sumokėjus atlyginimus „sąžiningai sunkiu darbu tokį darbo užmokestį uždirbusiems Lietuvos piliečiams“.

Savo ruožtu bendrovė Regionų administraciniam teismui skųstame rašte teigė, kad dėl atsiskaitymo su 6 darbuotojais į FNTT kreiptasi nebuvo, nes su jais nebuvo sudarytos naujos darbo sutartys. „Inter Rao Lietuva“ argumentavo, jog su personalu anksčiau sudarytos neterminuotos darbo sutartys tiesiog buvo keičiamos į terminuotas.

„Tokios darbo sutartys yra naujos tik tiek, kad vietoje buvusių neterminuotų darbo sutarčių administratorius turi pareigą įmonės vardu sudaryti terminuotas darbo sutartis, taigi buvusias neterminuotas pakeisti į terminuotas. Tačiau tai nereiškia, kad yra sukuriami nauji darbo santykiai“, – teigiama Regionų administracinio teismo nutartyje.

„Inter Rao Lietuva“ veikla buvo apribota dar 2022 metų kovą, netrukus po Rusijos pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą – dėl įtariamų sąsajų su rusų oligarchu Igoriu Sečinu.

Tuomet buvo suvaržytos įmonės galimybės naudotis savo sąskaitomis, įšaldytas bendrovės turtas. Be to, mokėjimams atlikti bendrovė privalo gauti FNTT leidimą. Jo reikia ir naujoms darbo sutartims sudaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.