VMI primena: šiam darbui atlikti liko mažiau nei mėnuo – svarbu suskubti

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, kurie praėjusiais metais vykdė individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio deklaracijas. VMI primena, kad liko daugiau nei 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų, kuriems šią pareigą reikėtų atlikti neatidėliojant, nes iki termino pabaigos – gegužės 2 d. liko mažiau nei mėnuo.

Beveik pusė gyventojų, kurie praėjusiais metais vykdė individualią veiklą, jau pateikė savo pajamų mokesčio deklaracijas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Beveik pusė gyventojų, kurie praėjusiais metais vykdė individualią veiklą, jau pateikė savo pajamų mokesčio deklaracijas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

VMI inf.

Apr 10, 2024, 11:13 AM, atnaujinta Apr 10, 2024, 11:15 AM

„Dėkojame tiems, kurie nelaukia paskutinės minutės ir jau deklaravo pajamas. Atkreipiame dėmesį, kad pateikti pajamų mokesčio deklaracijas turi visi savarankiškai veiklą vykdę gyventojai, netgi tais atvejais, kai pajamų negavo. Tokiu atveju į pajamų eilutę įrašomas „0“. Deklaracijas savarankiškai dirbę gyventojai užpildo pagal apskaitos žurnalą, tačiau, jei gyventojas naudojasi VMI nemokamu virtualiu buhalteriu i.APS, tai visi įrašai sukeliami automatiškai į deklaravimo vedlį“, – primena VMI vadovės pavaduotojas Martynas Endrijaitis, pridurdamas, kad pernai individualią veiklą iš viso vykdė apie 350 tūkst. gyventojų.

Pažymėtina, kad gyventojams svarbu atidžiai užpildyti papildomą informaciją: koks apskaitos principas taikomas bei kurį išlaidų atskaitymo pripažinimo būdą pasirinko gyventojas, t. y. ar iš pajamų atimti faktiškai patirtas išlaidas, kurias reikia pagrįsti dokumentais, ar be papildomų dokumentų taikyti 30 proc. atskaitymo būdą nuo visų gautų pajamų. PSDĮ ir VSDĮ apskaičiuojamos automatiškai.

VMI primena, kad gyventojai, vykdantys individualią veiklą ir esantys PVM mokėtojais arba savo individualiai veiklai priskiria ir joje naudoja ilgalaikį turtą, privalo rinktis kaupimo apskaitos principą ir jie to pakeisti negali. Šį principą gali pasirinkti ir kiti individualios veiklos vykdytojai, tačiau svarbu žinoti, kad gyventojai, pradėję taikyti kaupimo apskaitos principą, jį taiko iki veiklos vykdymo pabaigos, t. y. jie negali jo pakeisti.

VMI padeda deklaruoti pajamas nuotolinių susitikimų metu

VMI kviečia gyventojus sudalyvauti nuotoliniuose praktiniuose seminaruose pajamų deklaravimo temomis, kurių metu VMI specialistas gyventojams žingsnis po žingsnio padeda pildyti savo pajamų mokesčio deklaraciją. Artimiausias nuotolinis seminaras vykdžiusiems individualią veiklą vyks balandžio 18 d., į jį užsiregistruoti galima čia. Daugiau informacijos apie nuotolinius praktinius seminarus galima rasti VMI internetinėje svetainėje.

Susidūrėte su finansiniais sunkumais?

Gyventojai, kurie patiria finansinių sunkumų, gali kreiptis į VMI dėl mokestinės nepriemokos mokėjimo dalimis, sudarant mokestinės paskolos sutartį (MPS). Kai susiduriama su sunkumais dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sumokėjimo pateikus pajamų mokesčio deklaraciją, kreiptis į VMI dėl MPS galima ne anksčiau nei balandžio 12 d., t. y. likus ne daugiau kaip 20 dienų iki mokėjimo termino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste