Tokį turtuolių elgesį pateisins ne visi: šamanai, eksperimentai savo sveikata ir kitos keistybės jiems tapę kasdienybe

Aplink turtingus žmones visada sukosi įvairių sričių specialistų tinklas. Laikui bėgant kamerdinerių, guvernantų ir asmeninių vairuotojų gretas papildė teniso treneriai ir fengšui meistrai. Pastaruoju metu prie jų prisijungė ir tie, kurie tikina išmanantys energetiką, šamanai, mediumai ir gydytojais save vadinantys asmenys, ieškantys būdų, kaip pratęsti savo klientų jaunystę.

 Tarp tų, kuriems ezoterika tapo įpročiu, yra ir pareigūnų, ir verslininkų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Tarp tų, kuriems ezoterika tapo įpročiu, yra ir pareigūnų, ir verslininkų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 G.Grefas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Grefas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijos princesė Martha Louise ir D.Verrettas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Norvegijos princesė Martha Louise ir D.Verrettas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Paltrow.<br> EPA-ELTA nuotr.
 G.Paltrow.<br> EPA-ELTA nuotr.
Tarp tų, kuriems ezoterika tapo įpročiu, yra ir pareigūnų, ir verslininkų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarp tų, kuriems ezoterika tapo įpročiu, yra ir pareigūnų, ir verslininkų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 14, 2024, 4:26 PM

Žurnalas „Forbes“ išanalizavo, kokių neįprastų paslaugų ieško turtuoliai.

Ezoterika, taro ir šamanai

Tikėjimas ezoterika būdingas įvairioms socialinėms ir demografinėms grupėms ir neturi nieko bendra su žmonių amžiumi, išsilavinimu ir materialine gerove. Amerikiečių ekonomistas ir mokslininkas Borisas Gershmanas tokią išvadą padarė po kelerius metus trukusio tyrimo 95 šalyse ir apklausus 140 tūkst. žmonių.

Sunkiais laikais žmonės dažnai ieško paramos dvasinėse praktikose, kad atgautų situacijos kontrolės jausmą ir prisitaikytų prie pokyčių. Pavyzdžiui, per pirmuosius tris 2023 m. mėnesius rusai parodė padidėjusį susidomėjimą internetiniais ezoterikos ir astrologijos kursais – per tą laikotarpį atitinkamų mokyklų auditorija išaugo beveik 20 kartų. Tuo pat metu Rusijos turgavietėse pastebėtas maždaug dvigubai išaugęs amuletų ir apyrankių, skirtų apsisaugoti nuo prakeiksmo, poreikis.

Specialistai tai aiškina aukštu rusų streso lygiu. Vasarą žiniasklaida taip pat pranešė apie padidėjusį susidomėjimą ezoteriniu turiniu (34 proc. augimas per šešis mėnesius): rusai pradėjo aktyviau žiūrėti laidas apie mistiką ir skaityti leidinius ezoterikos tema. Priežastis ta pati – neramūs laikai, kai „sunku paaiškinti mus supantį pasaulį iš racionalių pozicijų“, o žmonės „ieško būdų pabėgti nuo realybės“.

Susidomėjimas ezoterika auga ir JAV. Specialistai tokią dinamiką sieja su pandemija ir pasauline politine suirute.

Tačiau ne visada tokios praktikos griebiamasi tik laikinai ir veikiant stresui. Kartais jos tampa žmogui įprastu dalyku, panašiu į sportą. O tarp tų, kuriems ezoterika tapo įpročiu, yra ir pareigūnų, ir verslininkų. Pavyzdžiui, tarp Rusijos smulkaus ir vidutinio verslo atstovų beveik ketvirtadalis (24 proc.) mano, kad astrologų, numerologų, tarologų ir magų patarimai naudingi priimant verslo sprendimus. Trečdalis jau turi tokios patirties, o 6 proc. planuoja per metus vėl kreiptis ezoterinės pagalbos, tikėdamiesi padidinti pelną ir pardavimus. Tarp ezoterinių priemonių – astrologinės prognozės, būrimas iš kortų ir runų, magiški ritualai ir aiškiaregių paslaugos verslo labui.

Pastaraisiais metais mažmenininkai pastebėjo išpopuliarėjus taro kortas: 2022 m. jų pardavimai rusiškoje internetinėje parduotuvėje „Wildberries“ „sprogo“, prieš tai, pirmaisiais pandemijos metais, apie trigubą pardavimų šuolį pranešė „U.S. Games Systems“, viena didžiausių pasaulyje taro, žaidimo kortų ir žaidimų leidėjų. Bendrovė „Mann, Ivanov & Ferber“ (MIF) 2023 m. kovą pažymėjo, kad taro kortų paklausa didėjo dvejus metus.

Kai kurie verslininkai pasirengę pasinaudoti tokiais metodais, kad pritrauktų klientų, padidintų pelną ar sudarytų sutartis, taip pat kad pagerintų santykius ir atmosferą kolektyve bei išspręstų problemas su konkurentais. Dalis naudojasi ezoterika siekdami sustiprinti prekės ženklą, kai kurie šiam tikslui naudoja amuletus. Pavyzdžiui, laikraštis „The New York Times“ rašė, kad automobilių gamintojos „Hyundai Motor Company“ vadovui Chong Mong-koo kovoje dėl įmonės valdymo padėjo aiškiaregė, o „Samsung Electronics“ vadovybė į pokalbius dėl darbo įtraukė aiškiaregius. Įvairios praktikos populiarios ir tarp Amerikos technologijų elito, rašo „The Washington Post“.

Niujorke gyvenanti bankininkė, startuolių įkūrėja Jag Gill, baigusi Masačusetso technologijos instituto magistro studijas, leidiniui pasakojo, kad, norėdama įveikti stresą ir ugdyti sąmoningumą, užsiima kvėpavimo praktika su šamanu, žolininku ir ezoterinės reiki praktikos meistru Angellu Deeru.

Dviejų valandų „gydymo“ seansas jo ezoteriniame centre kainuoja apie 200 dolerių, visa diena (šešios septynios valandos) – apie 800 dolerių, prieiga prie išskirtinio turinio jo interneto svetainėje parduodama už maždaug 8 dolerius, o paslaptinga paslauga, vadinama sielos ištraukimu, kuri pristatoma kaip būdas susidoroti su kažkuo baisiu, kas nutiko gyvenime, prieinama už 195 dolerius.

Laikraštis „The Daily Telegraph“ rašė, kad „dvasinio vadovo“ paslaugos turtingiems žmonėms gali kainuoti nuo 250 tūkst. iki milijono dolerių per metus. Kai kurie renkasi vienkartinius renginius ir moka už „dvasinio pasinėrimo“ dieną arba savaitgalio rekolekcijas, kurios gali kainuoti nuo 100 tūkst. iki 200 tūkst. JAV dolerių. Laikraštis išsakė mintį, kad milijardieriai tokiu brangiu dvasingumo paieškos būdu bando „išpirkti kaltę“. Kai kurie pasaulio elito nariai su savo asmeniniais šamanais gali nueiti gana toli. Aktorės Gwyneth Paltrow dvasinis patarėjas, vadinamas „šamanu Dureku“, apie kurį „Vulture“ 2021 m. rašė, kad amerikiečių super turtuoliai jį samdo kokybiškam bendravimui su dvasiomis, 2023 m. paskelbė, kad netrukus ves Norvegijos princesę.

Kalifornijoje gimęs Durekas Verrettas, žiniasklaidoje dažniausiai vadinamas „savamoksliu šamanu“, teigia esąs šeštos kartos šamanas.

Kai kurie šiuolaikiniai šamanai noriai dalijasi savo karjeros detalėmis. „The Royal Shaman“ įkūrėja Candiss Pitts (arba, kaip ji dabar save vadina, Makhosi Nejeser) interviu CNBC atskleidė, kad metė tiesioginių pardavimų įmonėje darbą ir leidosi į penkerių metų „dvasinę kelionę“ Pietų Afrikoje, kad taptų šamane ir sukurtų „dvasinio konsultavimo“ įmonę aukščiausio lygio vadovams ir verslininkams. Pasak jos, per vienerius metus įmonė jai uždirbo 972 tūkst. JAV dolerių.

Tačiau ne visiems padeda brangiai kainuojantys šamanai. Carolyn Rafaelian, papuošalų prekės ženklo „Alex and Ani“ įkūrėja ir buvusi milijardierė, pasitelkė šamanus ir kunigus, kad šie įkrautų jos papuošalus teigiama energija. C.Rafaelian galiausiai iš jų uždirbo 1 mlrd. dolerių, tačiau vėliau dėl mažų pardavimų ir kreditorių reikalavimų prarado beveik visą savo turtą ir nustojo vadovauti savo įkurtai bendrovei.

Verslininkai, kurie negali naudotis žvaigždžių šamanų paslaugomis, imasi dvasinių praktikų, pavyzdžiui, meditacijos ar kvėpavimo praktikų. „Reguliari kvėpavimo praktika, atrodo, yra geriausias dalykas, kuris man nutiko šiais metais. Tai kažkas, kas man padeda valdyti savo energijos lygį. Sportui beveik neturėjau nei laiko, nei energijos, tačiau pagal specialią techniką kvėpuoju praktiškai kasdien. Kvėpavimas stipriai susijęs su nervų sistema, juo galima reguliuoti savo būsenas“, – „Forbes“ pasakojo Anna-Bogdana Shchurko, kosmetika prekiaujančios el. parduotuvės „Newbeautybox.ru“ partnerė ir generalinė direktorė, kosmetikos prekės ženklo „Sola“ įkūrėja.

Ji jau penkerius metus praktikuoja jogą ir mano, kad kvėpavimo praktikos (pranajama) yra svarbi jogos sistemos dalis. Tačiau būtent kvėpavimo praktikų verslininkė ėmėsi tik praėjusiais metais, kurie moteriai buvo sunkūs.

Anna-Bogdana Shchurko kvėpavimo praktikos mokėsi savarankiškai arba naudodamasi populiariomis programėlėmis. Pastarosios dažniausiai veikia pagal „freemium“ verslo modelį, kai dalis turinio prieinama nemokamai, o už „premium“ versiją reikia mokėti. Norintiems tapti reiki meistru, kurį minėjome anksčiau, Jungtinėje Karalystėje Nacionalinės įdarbinimo tarnybos svetainėje yra netgi atskiras puslapis, kuriame pasakojama, kaip įgyti šių žinių. JAV reiki seansai kainuoja maždaug tiek pat, kiek ir masažas: pavyzdžiui, didmiestyje už valandos trukmės seansą teks sumokėti nuo 80 iki 150 JAV dolerių.

Kai kurie žmonės renkasi tantrines praktikas, kad galėtų dirbti su energijomis. Tarp jų, pavyzdžiui, Julija Šmyrova, komunikacijos konsultantė, viena iš „Death Lab“ ir programėlės „Hugs & Words“ įkūrėjų. 2022 m. ji patyrė rimtą krizę: staigią emigraciją užgožė augintinių praradimai, skyrybos ir verslo uždarymas: „Esu Azijoje be aiškios tapatybės: nesu žmona, nesu verslininkė, nesu Maskvos gyventoja, apskritai nesuprantama, kas. Pamažu pradėjau nuo nulio aiškintis, kas lieka, jei pašalini visus šiuos pažįstamus vaidmenis. Ir susikūriau tvirtą praktikų ir dvasinės paramos darbo pagrindą“, – teigė moteris.

Pastaruosius metus Julija kiekvieną rytą pradėdavo joga, ėmė daugiau dėmesio skirti savo kūnui, dalyvavo dvejose tantrinių praktikų rekolekcijose, kur suprato, kad turi ne tik vyrišką „siekėjo“ energiją, bet ir „didelę moterišką dalį – minkštą, atsipalaidavusią“. Ji prisimena, kad tai padėjo priimti, kas vyksta, atsipalaiduoti ir pažiūrėti, kur srovė ją nuneš. Taip pat, anot Julijos, ji anksčiau bijojo išreikšti pyktį, mieliau vengdavo konfliktų. Praktika padėjo suprasti, kad galima pykti, įsižeisti.

Suprato ir savo egzistencinę vienatvę o, šiame kontekste, ir savo mirtingumą. Moteris pradėjo domėtis, kaip žmonės kalba apie mirtį. „Pradėjau apie tai šnekėtis su draugais ir atradau didelį dėkingumo jausmą už kiekvieną akimirką. Tas dėkingumas tarsi padėjo sumažinti daugelį baimių. Verslininkystė apskritai yra bauginanti istorija – nuolat susiduri su daugybe baimių: atsakomybės baime, nesėkmės baime“, – sakė J.Šmyrova.

Vienuoliai ir meditacija

Verslininkė J.Gill dirba ne tik su šamanu, bet ir su psichologu bei verslo treneriu, Tibeto vienuoliu. Jis veda meditacijos seansus, per kuriuos jie arba tyli, arba apie ką nors kalbasi.

O štai buvęs vienuolis Jay Shetty tapo motyvaciniu treneriu, rašytoju ir tinklaraštininku. Jis žada klientams padėti siekti tikslų ir harmonijos įvairiose gyvenimo srityse pasitelkiant saviugdos ir proto valdymo praktikas.

Budistų vienuolis Mingyuras Rinpoche moko medituojant pakeisti savo „pradinę būseną“: jei žmogus gimė nelaimingas, jis gali tapti laimingu. Be to, vienuolio nuomone, meditacija padeda žmonėms mąstyti plačiau, todėl idėjos tampa kūrybiškesnės.

Ne tik Rytų religijų atstovai ieško naujų galimybių, kai mokūs piliečiai domisi dvasingumu. Nyderlanduose, Sint Catharinadal vienuolyno vienuolės 2015 m. gegužę pradėjo gaminti vyną – apie 40 tūkst. butelių per metus. Butelio kaina svyruoja nuo 15 iki beveik 28 eurų. Be to, seserys kviečia apsistoti Mokymosi ir įkvėpimo namuose, kurie tinka ieškantiems apmąstymų ir asmeninio tobulėjimo arba tiesiog ramybės ir tylos. Šios nakvynės kainos skiriasi priklausomai nuo apgyvendinimo tipo: nuo 35 iki 64 eurų už naktį.

Apie meditacijos naudą kalba daugelis įmonių ir aukščiausio lygio vadovų: „JP Morgan“, „Salesforce“, „Google“, „Yahoo“, „Nike“ ir HBO biuruose yra specialūs meditacijos kambariai.

2017 m. indų jogas ir mistikas Sadhguru asmeniniu Germano Grefo kvietimu surengė paskaitą pastarajam priklausančio „Sberbank“ darbuotojams. Paskaitoje be kita ko kalbėta apie tai, kaip meditacija padeda įveikti sunkumus ir atsikratyti nuolatinės kančios baimės. Pats G.Grefas taip pat prisipažino, kad meditacija jam padeda susidoroti su dideliu informacijos srautu.

Būstą perka po energetikos specialistų įvertinimo

Verslininkų darbas su dvasingumu neapsiriboja užsiėmimais su šamanais ir dvasinėmis praktikomis. Kai kurie ypatingą dėmesį skiria savo namams. Pavyzdžiui, pirkdami nekilnojamąjį turtą, jie pasitelkia energetikos specialistus.

Viena tokių – Wendi Eckstein – laikraščiui „The Washington Post“ sakė, kad padeda klientams nustatyti, koks nekilnojamasis turtas jiems „geriausiai tinka energetiniu požiūriu“. Be to, jei klientas namuose jaučiasi nejaukiai, ji pažada išspręsti tokius rūpesčius. Ir, matyt, ši paslauga yra paklausesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Beveik 20 proc. amerikiečių teigia matę vaiduoklį. Mediumai ir paranormalių reiškinių tyrėjai tik sustiprina jų jausmus teigdami, kad žmonės gana dažnai susiduria su kažkuo neįprastu.

Štai Cathy Towle siūlo mediumės paslaugas už 250 JAV dolerių (50 min. seansas, per kurį galima bendrauti su mirusiaisiais). Už 450 dolerių pas C.Towle galima užsisakyti 90 minučių verslo strategijos seansą „su verslo vadovais, jūsų protėvių dvasiomis“, o grupinis seansas su protėvių dvasiomis per vaizdo ryšį klientui kainuos 125 dolerius.

Mediumų populiarumą palaiko ir žiniasklaida, kuri skelbia straipsnius apie tai, kaip suprasti, kad namuose vaidenasi. Įtarimus patvirtins arba paneigs elektromagnetinio lauko spinduliuotės detektorius (33 JAV doleriai), varinė švytuoklė, galinti padėti nustatyti „nematomą dvasinę energiją, esančią netoliese“ (12 JAV dolerių), ir varinės lazdelės, skirtos vaiduoklių medžioklei (12 JAV dolerių). Panašios idėjos populiarios ir verslo bendruomenėje. Kaip rašė „The New York Times“. Pasak leidinio, „pungsu“ – sąvoka, panaši į fengšui – populiari tarp Pietų Korėjos verslininkų. Norint nustatyti, ar, pavyzdžiui, pastato vieta atitinka šią koncepciją, galima pasikonsultuoti su šamanu. Teigiama, kad dėl šios priežasties į šamanus kreipėsi „Samsung Electronics“ ir „LG Group“ vadovai.

Atskira sritis – namų apstatymui skirtas „dvasinis“ dizainas. Tai idėja sukurti erdvę, kuri derėtų su namų savininko dvasia ir gamtos energija. Dizaineriai pataria naudoti natūralius elementus, žalumą ir natūralią šviesą. Jei norite, galite įrengti atskirą kambarį meditacijai.

Vieni čia rekomenduoja minimalistinį dizainą ir apsiriboja dainuojančiais dubenimis bei jogos kilimėliais, kiti pataria, kaip tinkamai išdėlioti sėdmaišius ir pagalvėles, augalus ir dekoratyvinius elementus. „Šių erdvių privalumas tas, kad jos sukuria galimybę mėgautis ramybe ir tyla“, – aiškina Rachel Grochowski, kurianti tokias zonas. Pasak jos, dvasinė erdvė gali būti bet kokia, priklausomai nuo to, kas konkrečiam žmogui padeda jaustis ramiai. Tarkime, jei žmogus mėgsta gaminti, jo prieglobstis gali būti virtuvė.

Tikina, kad tai kelias į įkvėpimą

Kai kurie verslininkai atsigręžia į specializuotus (paprastai nelegalius ir nesaugius) narkotikus. Apie didėjančią psichodelikų vartojimo tendenciją tarp Silicio slėnio elito, be kita ko, rašė „Fortune“. Pavyzdžiui, startuolio „BuildBetter.ai“ generalinis direktorius Spenceris Shulemas WSJ sakė, kad vartoja LSD, nes niekas nenori „normalaus žmogaus, normalios įmonės“, visi „nori kažko nepaprasto, o nepaprastais negimstama“. Kiti psichodelikų vartojimą sieja su noru radikaliai pakeisti gyvenimą.

Štai investicijų bankininkas Mike'as Zapolinas, save vadinantis „psichodeliniu konsjeržu“, laikraščiui „The Guardian“ pasakojo apie grupę aukščiausio lygio Silicio slėnio vadovų, kurie pasamdė jį komandos formavimui, nes norėjo „patirti naujų pojūčių“. Jo darbas buvo užtikrinti tinkamą dozę ir atmosferą, skambant atpalaiduojančiai muzikai. Pasak jo, „psichodelinio konsjeržo“ kelias yra labai pelningas – už savo paslaugas jis ima nuo 10 tūkst. JAV dolerių.

JAV bendrovės „GoDaddy“ įkūrėjas, milijardierius ir filantropas Bobas Parsonsas investavo 6 mlrd. dolerių į psichodelinių medžiagų poveikio tyrimus. Kaip praneša „The Daily Beast“, jis nėra vienas iš daugelio nuobodžiaujančių turtuolių, kurie iš neturėjimo ką veikti susidomėjo psichodelinėmis medžiagomis. B.Parsonsas – Vietnamo karo veteranas, teigiantis, kad seansai su šamanais, vartojančiais tokias medžiagas, jam padeda susidoroti su potrauminio streso sutrikimu.

Jaunystės eliksyras

Kol vieni tokiais ar kitokiais būdais rūpinasi siela ir psichologine pusiausvyra, kiti siekia prailginti savo žemiškąjį gyvenimą. Į „savęs tobulinimo“ priemones jie įtraukia medicinos ir mitybos specialistus, kurie padeda ieškoti jaunystės šaltinio.

Prieš kelerius metus Silicio slėnyje išpopuliarėjo nepatikrintas metodas perpilti jaunesnių žmonių plazmą vyresniems. Teigiama, kad tai padeda kovoti su senėjimu, atminties praradimu, taip pat gali būti naudojama demencijai, Parkinsono, Alzheimerio ir kitoms ligoms gydyti.

Panašias paslaugas siūlė penkiose JAV valstijose padalinius turinti bendrovė „Ambrosia“. Ji 16–25 metų donorų kraujo plazmos litrą pardavinėjo po 8 tūkst. JAV dolerių. Tai vyko, kol neįsikišo Maisto ir vaistų administracija (FDA). Agentūra įspėjo, kad ši procedūra neturi įrodytos klinikinės naudos, bet yra susijusi su rizika, kaip ir bet koks plazmos naudojimas. Po kurio laiko tokios paslaugos bendrovė nebeteikė.

Tačiau idėja vis dar gyva. Pavyzdžiui, šis metodas naudojamas 45 metų technologijų verslininko ir buvusio mokėjimų bendrovės „Braintree“ vadovo Bryano Johnsono šeimoje. Jis į kliniką vyksta kartu su savo 70-mečiu tėvu ir 17 metų sūnumi. Čia per kelias valandas perpilama plazma. Tačiau tai – ne vienintelis dalykas, kurį B.Johnsonas daro, kad sustabdytų savo organų senėjimą.

Jis pasamdė 30 gydytojų komandą ir skyrė 2 mln. dolerių metinį biudžetą projektui „Blueprint“. Iš esmės verslininkas tapo bandomuoju triušiu, bandydamas atgauti tokią fizinę būklę, kokią turėjo būdamas 18 metų. Kiekvieną mėnesį B.Johnsonui atliekama dešimtys medicininių procedūrų, kai kurios iš jų yra gana skausmingos, ir stebimas jų poveikis organizmui.

Be to, verslininkas laikosi griežtų mitybos, fizinių pratimų ir miego rekomendacijų. Pasak su juo dirbančios komandos gydytojų, vyro biologinis amžius sutrumpėjo mažiausiai penkeriais metais. Vis dėlto kartu komandos vyriausiasis gydytojas tikina, kad darbas tik prasidėjo ir išskirtinių rezultatų dar nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.