Mažai kas girdėję apie „motinystės bausmę“, tačiau dirbančios moterys dažnai tą jaučia – nuo to galima apsaugoti

Gegužės 5 d. Lietuvoje minima Motinos diena. Lietuvoje, kurioje dirba 80 proc. moterų, darbo ir motinystės derinimas nėra naujiena. Kita vertus, moterys vis dar darbo vietoje susiduria su žalingais stereotipais, o namie – su didesne namų ruošos našta. Kaip darbdaviai gali padėti spręsti šias problemas ir pasirūpinti didesne tiek mamų, tiek tėčių, tiek jų atžalų gerove, pasakoja lygių galimybių ir personalo valdymo ekspertai.

M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2024, 2:01 PM, atnaujinta May 3, 2024, 2:09 PM

Lygias galimybes dirbantiems tėvams užtikrinanti darbo aplinka svarbi dėl kelių priežasčių, sako Marius Morkevičius, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės patarėjas.

„Dirbant tokioje aplinkoje dažnam kylanti įtampa, kaip suderinti darbo krūvius ir asmeninio gyvenimo iššūkius, praktiškai dingsta arba sumažėja iki minimumo. Tokioje aplinkoje darbuotojai, nepriklausomai nuo lyties ar šeiminės padėties, gali išnaudoti savo potencialą ir kūrybiškumą, didinti produktyvumą, tobulėti, siekti karjeros aukštumų. Taip pat tai tiesiogiai susiję ir su didesniu lojalumu savo darbovietei, dar svarbiau – geresne psichikos sveikata“, – sako M.Morkevičius.

Deja, pasak M.Morkevičiaus, vis dar nemažai dirbančių moterų patiria sunkumų balansuodamos tarp darbo ir šeimos.

„Pavyzdžiui, prieš keletą metų mūsų užsakyta apklausa parodė, kad net 65 proc. moterų jaučia nuolatinę kaltę, įtampą, stresą, savigraužą, derindamos profesinius ir šeiminius įsipareigojimus. Tam yra priežasčių. Pagal naujausio Europos lyčių lygybės indekso tyrimus, Lietuvoje namų ruošos darbams, maistui gaminti kasdien laiko skiria 65 proc. moterų ir tik 29 proc. vyrų“, – pasakoja ekspertas.

Lyginant su 2016 m., vyrų įsitraukimas į vaikų ir kitų artimųjų priežiūrą šalyje ne tik nepadidėjo, bet ir nukrito, teigia M.Morkevičius, o vidutinės vyrų darbo pajamos vis dar yra beveik 14 proc. didesnės nei moterų.

Svarbu imtis įvairiapusių priemonių

M.Morkevičius pasakoja, kad darbdaviai gali prisidėti prie teigiamo pokyčio kurdami tokią darbo kultūrą, kurioje nėra palaikomi lyčių stereotipai.

„Kitaip tariant, jie gali skatinti suvokimą, kad tiek mamos, tiek tėčiai ir jų poreikiai gali būti įvairūs. Puoselėti pagarbią aplinką, palaikyti iniciatyvas, kurios įtraukia tėčius į vaiko priežiūros atostogas. Taip pat – skirti dėmesį lyčių lygybės temoms: darbo užmokesčio atotrūkiui mažinti, seksualinio smurto prevencijai“, – sako ekspertas.

Pasak M.Morkevičiaus, itin veiksmingos priemonės siekiant užtikrinti dirbančių tėvų įtraukimą ir vienodas galimybes kokybiškai dirbti gali būti lankstus darbo grafikas, papildomi laisvadieniai ir finansinės paskatos auginantiems vaikus.

„Taip pat naudinga konsultuoti komandos narius prieš ir po karjeros pertrūkių, skatinti darbuotojų vaikų neformalų ugdymą ir įvairias naudas šeimų laisvalaikiui bei švietimui. Vis populiarėjanti iniciatyva įmonėse ir įstaigose – vaiko priežiūros ar žindymo kambariai, darželiai, vaikų stovyklos moksleivių atostogų metu. Daugumai tėvų tokia galimybė labai reikalinga, kadangi sumažina stresą, po darbo skubant į ugdymo įstaigą pasiimti vaikų“, – sako M.Morkevičius.

Turi specialią „Laimingų tėvų“ programą

Sandra Daukšienė, „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė, pasakoja, kad palankios aplinkos dirbantiems tėvams užtikrinimas – investicija į ilgalaikę organizacijos sėkmę ir įtraukios kultūros puoselėjimą.

„Visas mūsų dirbantiems tėvams skirtas priemones esame apjungę į „Laimingų tėvų“ programą. Ja siekiame užtikrinti lygias galimybes tiek vaikų turinčių darbuotojų, tiek bendrai lyčių atžvilgiu. Įvairiomis priemonėmis padedame sėkmingai derinti darbą su šeimos poreikiais, išlaikyti ryšį su darbuotojais per vaiko priežiūros atostogas, mažinti finansinę ir karjeros galimybių nelygybę, skatinti komandoje atvirą bendravimą bei tarpusavio pagalbą“, – sako S.Daukšienė.

Po tėvystės atostogų grįžę Lietuvoje veikiančių „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ darbuotojai gali pirmą mėnesį dirbti pusę laiko, tačiau gauti pilną atlyginimą. Be to, dirbantiems tėvams padeda ir įmonės suteikiamos nuotolinio darbo galimybės, lankstus darbo laikas bei rekomendacijos vengti planuoti susitikimus tam tikru dienos metu. Taip pat pirmus vaiko priežiūros atostogų mėnesius „Philip Morris“ įmonių darbuotojams yra kompensuojamas skirtumas tarp buvusio atlyginimo ir valstybės gaunamos išmokos.

„Be to, vaiko priežiūros atostogų metu mūsų darbuotojus pasiekia įmonės vidinė komunikacija, jie išlieka įtraukti į talentų ir atlygio peržiūros procesus. Tai padeda apsaugoti darbuotojus nuo vadinamos „motinystės bausmės“, kai iš vaiko priežiūros atostogų grįžę tėvai gauna mažesnį atlygį nei buvę darbuotojai ar atsilieka lipdami karjeros laiptais“, – pasakoja S.Daukšienė.

Ji pratęsia, kad labai svarbu ir rūpintis, kad komfortabiliai jaustųsi vaikelio besilaukiančios darbuotojos. Dėl to „Philip Morris“ įmonėse jos ir jų komandos bei vadovai yra skatinami atvirai bendrauti siekiant surasti optimaliausią darbo krūvį ar grafiką.

„Be abejo, darbdavys turi rūpintis ir kad visi darbuotojai – ar jie turi vaikų, ar ne – įmonėje būtų vertinami objektyviai, remiantis tik jų profesine veikla. Dėl to mes nuolat edukuojame vadovus ir darbuotojus apie tai, kaip atpažinti stereotipus savo mąstymo ir sprendimų priėmimo procese bei juos eliminuoti“, – pabrėžia S.Daukšienė.

Diskriminacijos atvejai Lietuvos darbo rinkoje

Pasak M.Morkevičiaus, viena temų, dėl kurios žmonės konsultuojasi su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba – sunkumai grįžtant į darbą po motinystės/tėvystės atostogų.

„Pavyzdžiui, jei moteris ilgai lieka vaiko priežiūros atostogose, dažnai nukenčia jos darbiniai įgūdžiai, sumažėja kvalifikacija. Tampa sunkiau grįžti į darbo rinką, įtikti darbdaviui, gali atsirasti spaudimas palikti darbovietę. Atsiranda baimė dėl naujo darbo paieškos su mažu vaiku, dėl ateities, paskolų ir pan.“, – sako Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertas.

Kita tema – nekorektiški klausimai darbo pokalbio metu. Kandidatų teiraujamasi apie jų šeiminę padėtį, turimus vaikus, klausiama, ar vaikai netrukdys vykti į komandiruotes, ar šeimoje dalijamasi pareigomis.

„Vis dėlto turime pastebėti, kad paklausimai, kuriuos gauname, neatspindi realios situacijos. Neretu atveju žmonės linkę nesiskųsti, ypač viešai, kadangi bijo sulaukti neigiamų pasekmių, tai labai aktualu ir mažesniuose miesteliuose“, – pažymi ekspertas.

Susidūrus su galima diskriminacija M.Morkevičius ragina visada būti aktyviems ir nebijoti konsultuotis su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Valstybine darbo inspekcija ar kitomis atsakingomis institucijomis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.