Būsimas sutuoktinis turi būsto paskolą? Ekspertai įspėja, ką reikėtų turėti omenyje

Vidutinis asmenų, sudarančių santuoką, amžius, anot Valstybės duomenų agentūros duomenų, pamažu didėja, tad neretai vienas iš būsimų jaunavedžių jau būna žengęs pirmuosius savarankiško gyvenimo žingsnius ir įsigijęs nekilnojamąjį turtą su būsto paskola. Kas su ja nutinka sudarius santuoką, galbūt abu žmonės automatiškai tampa bendraskoliais? Į šį klausimą atsako „Luminor“ banko Mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

Vidutinis asmenų, sudarančių santuoką, amžius pamažu didėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinis asmenų, sudarančių santuoką, amžius pamažu didėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinis asmenų, sudarančių santuoką, amžius pamažu didėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidutinis asmenų, sudarančių santuoką, amžius pamažu didėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2024, 10:32 AM

Kiekvieno asmens finansiniai įsipareigojimai, prisiimti iki santuokos sudarymo, lieka jo asmenine atsakomybe.

„Kitaip tariant, jei vienas iš sutuoktinių dar iki santuokos pasiėmė būsto paskolą, kitas sutuoktinis, sudaręs santuoką, bendraskoliu automatiškai netampa. Įstatymas užtikrina, kad asmeninės prievolės nebūtų perkeltos kitam be oficialių teisinių procesų“, – pabrėžia ekspertas.

Kita vertus, reikėtų turėti omenyje, kad jei tokioje situacijoje esantys sutuoktiniai kartu nuspręstų imti naują bendrą paskolą, asmeninės prievolės būtų įtraukiamos į bendrą kreditingumo vertinimą. Atsakingojo skolinimo nuostatai, kuriais vadovaujamasi suteikiant būsto paskolas Lietuvoje, nurodo, kad visi šeimos finansiniai įsipareigojimai negali sudaryti daugiau nei 40 proc. gaunamų pajamų.

„Taigi, net jeigu sutuoktiniai netampa bendraskoliais, vieno iš jų turima paskola gali turėti įtakos tam, kokią sumą sutuoktiniai galės pasiskolinti ateityje“, – sako E. Jurevičius.

Ką daryti jaunavedžiams, norintiems tapti bendraskoliais

Būsto paskolos sutartis yra ne mažiau oficiali ir reglamentuojama kaip ir, pavyzdžiui, darbo sutartis, todėl nėra galimybės ją vienašališkai pakeisti. Jaunavedžiai, norintys pasidalyti atsakomybę už vieno iš sutuoktinių turimą paskolą, turi būti aktyvūs ir patys kreiptis dėl sutarties pakeitimų.

„Pora turėtų kreiptis į paskolą suteikusį banką ir pateikti paraišką, kurioje būtų išreikštas paskolos turėtojo prašymas įtraukti bendraskolį. Tuomet bankas įvertina gautą informaciją ir nusprendžia, ar abu asmenys gali būti bendrai atsakingi už paskolą ir tvarų mėnesio įmokų mokėjimą“, – teigia ekspertas.

Šiuo atveju, kaip ir vertindamas paraišką naujai būsto paskolai suteikti, bankas atsižvelgia į abiejų potencialių bendraskolių pajamų tvarumą, kredito istoriją, besiskolinančiųjų darbų pobūdį, specializaciją ir pan., sako E. Jurevičius.

Tik bankui įvertinus jaunavedžių pateiktą prašymą ir sutikus įtraukti bendraskolį, atliekami sutarties pakeitimai, kurie gali būti papildomai apmokestinami.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.