VMI įspėja: kai kuriems gyventojams kaupiasi delspinigiai

Pasibaigus pajamų deklaravimo laikui Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) fiksuoja rekordus. Deklaracijas pateikė daugiau nei pusantro milijono šalies gyventojų, o beveik pusei jų jau grąžintos gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokos. Klaipėdos apskrityje pajamas deklaravo per 136 tūkst. žmonių.

Metines pajamų mokesčio deklaracijas pateikė 1,51 mln. šalies gyventojų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Metines pajamų mokesčio deklaracijas pateikė 1,51 mln. šalies gyventojų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius Čiužauskas

May 15, 2024, 11:06 AM, atnaujinta May 15, 2024, 11:27 AM

VMI teigimu, šiais metais iš 836 tūkst. pajamų mokesčio deklaracijas privalančių pateikti gyventojų šią pareigą laiku atliko 85 procentai.

Iš viso metines pajamų mokesčio deklaracijas pateikė 1,51 mln. šalies gyventojų. Tai yra apie 70 tūkst. daugiau nei pernai.

Didžioji dalis asmenų deklaracijas pateikė norėdami susigrąžinti GPM permoką.

VMI informuoja, jog tradiciškai daliai gyventojų permokos susidarė pasinaudojus taikomomis GPM lengvatomis.

Didžioji dalis gyventojų deklaravo grąžintiną sumą už gyvybės draudimo įmokas – 283 tūkst. gyventojų 48,9 mln. eurų, už studijas – beveik 36 tūkst. gyventojų 12 mln. eurų, už pensijų fondus – 60 tūkst. gyventojų 6,3 mln. eurų.

VMI primena, kad apie 55 tūkst. pernai individualią veiklą vykdžiusių gyventojų (su pažyma ar verslo liudijimu) dar turėtų suskubti pateikti pajamų mokesčio deklaracijas net ir tuo atveju, jeigu negavo jokių pajamų.

84 proc. pernai individualią veiklą vykdžiusių gyventojų pajamų deklaracijas pateikė laiku.

„Jau ne pirmus metus iš eilės galime vadinti išskirtiniais, nes pajamų mokesčio permokos vėl grąžintos rekordiškam gyventojų skaičiui.

Pernai tuo pačiu metu permokos buvo grąžintos 613 tūkst. gyventojų, o šiemet jas gavo jau net 695 tūkst. gyventojų.

Visos GPM permokos laiku ir teisingai deklaravusiems pajamas bus pervestos iki liepos 31 dienos“, – patikino VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Pajamų mokesčio permoką (358 mln. eurų) šiemet iš viso deklaravo 864 tūkst. gyventojų, o 464 tūkst. gyventojų deklaravo mokėtiną GPM sumą (350 mln. eurų).

Oficialus pajamų deklaravimas Lietuvoje prasidėjo kovo 8 d. ir truko iki gegužės 2 d.

Deklaruojančiųjų daugėja

Pasak Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorės Laimutės Mačernienės, šiemet pajamas deklaruoti turėjo 151 617 Klaipėdos apskrities gyventojų.

Laiku tai padarė 136 186 asmenys, o pateikti deklaracijas vėluoja 15 431 Klaipėdos apskrities gyventojas.

„Lyginant tą patį laikotarpį (pateiktas iki 2023 05 13 už 2022 m. ir pateiktas iki 2024 05 13 už 2023 metus), deklaracijų skaičius išaugo 5,36 proc.

Deklaruodami pajamas už 2022 m., pernai gyventojai pateikė 281 339 gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas, o šiemet už 2023 metus VMI gavo 296 415 Klaipėdos apskrities gyventojų deklaracijas“, – „Vakarų ekspresui“ sakė L.Mačernienė.

Šiemet gyventojų pajamų mokesčio permoką deklaravo 171 909 Klaipėdos apskrities gyventojai.

Didžiausia permokos suma – 40 015 eurų.

Mokėtiną gyventojų pajamų mokestį deklaravo 85 340 gyventojų.

Didžiausia deklaruota mokėtina suma – 834 756 eurai.

Skyrė paramai

Metines gyventojo (šeimos) turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (viešojo sektoriaus darbuotojai, politikai ir kt. bei jų šeimos nariai) laiku pateikė apie 85 proc. tai padaryti turėjusių asmenų.

Prašymus dalį sumokėto GPM skirti paramai pateikė 491 tūkst. gyventojų.

Jau ne pirmus metus, VMI inicijavus pokyčius, gyventojų skirta parama pirmuosius gavėjus pasieks nuo liepos mėnesio, o visus paramos gavėjus gyventojų skirtos sumos pasieks iki šių metų lapkričio 15 d.

Esant poreikiui prašymus patikslinti, tai padaryti galima iki birželio 30 d.

„Klaipėdos apskrities gyventojai 2024 m. teikė 63 tūkst. prašymų už 2023 m. mokestinį laikotarpį skirti dalį sumokėto GPM paramos gavėjams ir/ar politinėms organizacijoms.

Iš viso (įskaitant skyrimus iš ankstesnių metų) už 2023 m. mokestinį laikotarpį 85 tūkst. Klaipėdos gyventojų skyrė GPM dalį paramos gavėjams ir/ar politinėms organizacijoms“, – informavo L.Mačernienė.

Suspėjo ne visi

Tiems, kurie turėjo, tačiau nepateikė pajamų deklaracijos, VMI jau pradėjo siųsti priminimus.

Pirmieji jų sulaukė 24 tūkst. gyventojų, kurie praėjusiais metais vykdė individualią veiklą.

Priminimai bus siunčiami dalimis per Elektroninio deklaravimo sistemą.

Iš viso pajamas deklaruoti dar turi 113 tūkst. gyventojų.

Didžiausią dalį jų sudaro individualią veiklą vykdę – 48 tūkst., 34 tūkst. gyventojų dėl pritaikyto per didelio metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio bei 11 tūkst. dėl parduoto nekilnojamojo turto.

Taip pat 12 tūkst. politikų, valstybės tarnautojų ir kitų asmenų dėl užimamų pareigų bei jų šeimos narių dar turi pateikti turto deklaracijas.

„Turto deklaracijos pateikimas aktualus politikams, valstybės tarnautojams, biudžetinių ir viešųjų įstaigų, savivaldybių, valstybės įmonių vadovams ir jų pavaduotojams, teisėjams, notarams ir kitiems asmenims bei jų šeimų nariams“, – sakė M.Endrijaitis.

Deklaruoti turtą turi tie gyventojai, kurie minėtas pareigas ėjo 2023 metais.

Palūkanos ir delspinigiai

Gyventojai, susidūrę su finansiniais sunkumais ir neturintys galimybės sumokėti visą nepriemokos sumą, gali kreiptis į VMI ir išdėstyti mokėtiną sumą dalimis, sudarydami mokestinės paskolos sutartį (MSP).

Sudariusiems MPS yra taikomos 0,01 proc. palūkanos. Nesudarius MPS ar nesumokėjus GPM, teisės aktų nustatyta tvarka nesumokėta suma gali būti nuskaičiuota nuo banko sąskaitos. Už kiekvieną pradelstą sumokėti dieną skaičiuojami 0,029 proc. delspinigiai.

Už deklaracijų ar kitų dokumentų pavėluotą pateikimą ar nepateikimą, pagal teisės aktų nuostatas, gali būti pritaikyta ir administracinė atsakomybė.

„Pasibaigus deklaravimo terminui siekiame kuo greičiau įvertinti duomenis, kad galėtume kuo anksčiau informuoti pamiršusius deklaruoti pajamas gyventojus ir kad jiems nesusikauptų reikšminga mokėtina suma dėl delspinigių“, – teigia M.Endrijaitis.

Jei gyventojas turi pareigą deklaruoti pajamas, tačiau to nepadaro laiku, VMI pirmiausia išsiunčia priminimus. Prieš vykdant išieškojimo veiksmus, VMI visada informuoja apie susidariusią nepriemoką per „Mano VMI“, o nesinaudojantiems elektroninėmis paslaugomis pranešimai išsiunčiami klasikiniu paštu.

Gyventojai išsamią savo permokų ir nepriemokų informaciją visada gali pasitikrinti prisijungę prie „Mano VMI“.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.