Teisininkė pasakė, kurie žmonės, įsigiję „beta.lt“ kuponus, dar turi vilties jais pasinaudoti: „Perskaitykit viską, kas yra ant jūsų čekio“

Pastarąsias kelias dienas garsiai skambanti UAB „Beta Media“ bankroto istorija gali kelti labai daug klausimų vartotojams, kurie per įmonės valdomas platformas „beta.lt“ ir „grupinis.lt“ įsigijo kuponų, tikėdamiesi gauti paslaugų iš trečiųjų asmenų. Ko tikėtis pinigus išleidusiems žmonėms?

Kai bus paskirtas „Beta Media“ bankroto administratorius, visi turtiniai vartotojo reikalavimai turės būti teikiami paskirtajam administratoriui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai bus paskirtas „Beta Media“ bankroto administratorius, visi turtiniai vartotojo reikalavimai turės būti teikiami paskirtajam administratoriui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Barauskienė.<br>„TGS Baltic“ nuotr.
I.Barauskienė.<br>„TGS Baltic“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2024, 10:48 AM, atnaujinta Jun 11, 2024, 10:49 AM

Į svarbiausius klausimus atsako „TGS Baltic“ partnerė, Mažmeninės ir didmeninės prekybos industrijos grupės vadovė, advokatė Indrė Barauskienė.

Šiandien jau girdėti skundų, kad paslaugų tiekėjai informuoja vartotojus už jų įsigytus čekius paslaugų neteiksiantys, tad vartotojams teks bandyti atgauti pinigus iš bankrutuojančios įmonės. Bet, kaip žinoma, po visų kreditorių, kurie turi pirmumo teises prieš vartotojus, nelabai kas gali ir likti.

Bankrotas yra tokia procedūra, kai retai kada užtenka pinigų visų kreditorių reikalavimams patenkinti, ir kas nors tikrai lieka tuščiomis. Tačiau ar tikrai situacijoje, susijusioje su „beta.lt“ ir „grupinis.lt“, nuskriaustas lieka vartotojas?

Panagrinėjus situaciją iš teisinės pusės reikėtų pastebėti, kad UAB „Beta Media“ veikė kaip platforma, per kurią vartotojai galėjo įsigyti paslaugų, teikiamų trečiųjų asmenų. Taigi, skaitant pirkimo taisykles ir nuostatas, kurios išspausdinamos ant nusipirkto čekio, dažnai paaiškėja keli dalykai.

Pirma, paslaugų teikėjas yra ne UAB „Beta Media“, o koks nors konkretus subjektas, kuris specifiškai yra įvardijamas kaip pardavėjas. Antra, tarp sąlygų, kurias reikia išpildyti, kad čekis galiotų, nėra nurodyta, kad jis galioja tik tada, kai UAB „Beta Media“ atsiskaito su paslaugų teikėju. Ten taip pat dažniausiai nieko nėra parašyta apie tai, kad čekis kaip nors suspenduojamas ar yra anuliuojamas, kai UAB „Beta Media“ iškeliamas bankrotas.

Teisiškai tai reiškia, kad tokie čekiai sukuria kelis teisinius santykius. Pirma, tarp vartotojo ir paslaugos teikėjo, kur paslaugos teikėjas turi pareigą teikti paslaugas už vartotojo čekį. Antra, tarp paslaugos teikėjo ir UAB „Beta Media“, kuri turi atsiskaityti su paslaugos teikėju. Antrasis santykis kaip tik ir komplikuojasi dėl bankroto, bet pirmajam bankrotas neturi jokio poveikio.

Todėl pirmasis patarimas vartotojui – perskaitykit viską, kas yra ant jūsų čekio, ir pažiūrėkit, kas yra paslaugos teikėjas. Jei tai UAB „Beta Media“, tuomet jums tikrai nepasisekė.

O jei tai kas nors kitas – skaitykite toliau, ir jei taisyklėse ir jums prieš pirkimą suteiktoje informacijoje nieko nekalbama apie tarpusavio sutartinius UAB „Beta Media“ ir paslaugos teikėjo santykius bei atsiskaitymus, turite teisę reikalauti, kad paslaugos būtų suteiktos.

Na ir paskutinė žinutė – teisiškai kalbant, nei penktadienį, nei pirmadienį UAB „Beta Media“ dar nebuvo iškelta bankroto byla. Tokie procesai užtrunka. Tad kol teisiškai niekas „neįjungė“ bankroto procedūros, siuntinėti vartotojus stoti į kreditorius eiles yra tiesiog per drąsu.

Birželio 11 d. ryto duomenimis, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) buvo sulaukusi 150 vartotojų skundų dėl „beta.lt“, portalui lrytas.lt teigė VVTAT Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė.

Tačiau, kaip pastebėjo atstovė, tik laiko klausimas, kada skundų padaugės.

Kai bus paskirtas „Beta Media“ bankroto administratorius, visi turtiniai vartotojo reikalavimai turės būti teikiami paskirtajam administratoriui.

Nieko nekomentuoja ir Raimundas Adomaitis, „Beta Media“ vadovas. Jis portalui lrytas.lt perdavė, kad dabartinėje situacijoje „Beta Media“ reikia sulaukti įstatymų tvarka paskirto bankroto administratoriaus.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.