Keliausit po Šiaurės Lietuvą? Akmenė parengė staigmenų

Akmenės gamtos ir kultūros parkas kasmet praturtėja originaliomis skulptūromis. Tad pasižalgyti jame į menininkų kūrinius pravartu visiems, kurie kelionėms po Lietuvą pasirenka šiaurinę jos dalį. 

Skulptūros atidengimo šventė Akmenės parke. 
Skulptūros atidengimo šventė Akmenės parke. 
 „Akmenės smuikelis“ – Akmenės miesto šventė.
 „Akmenės smuikelis“ – Akmenės miesto šventė.
 Akmenės parko estrada.<br> A.Lupeikos nuotr. 
 Akmenės parko estrada.<br> A.Lupeikos nuotr. 
 	„Burna“ pavadinta A.Adomaičio skulptūra susijusi su kalbėjimu – žodžio laisve, atvirumu bei balsu.
  „Burna“ pavadinta A.Adomaičio skulptūra susijusi su kalbėjimu – žodžio laisve, atvirumu bei balsu.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 3:04 PM, atnaujinta Jun 8, 2018, 3:56 PM

Juo labiau kad savaitgalį Akmenė rengia išskirtinį renginį. „Šį kartą tai bus burna ir į parką įritintas dantis“, – pranešė Akmenės rajono savivaldybė.

Iš tiesų tai bus teatralizuotas skulptūros atidengimas. Jame dalyvaus tūkstančiai Akmenės rajono gyventojų ir keli šimtai emigrantų, grįžusių vasaroti į tėviškę.

Minėtas ritualas bus vienas iš didžiausios kasmetinės rajono šventės „Akmenės smuikelis“ akcentų.

Pasak menininko Antano Adomaičio teigimu, Akmenės gamtos ir kultūros parkas, kuriame vyksta renginiai, yra „išnarstytas po kaulelį“: kultūros reikšmę suvokiančių akmeniškių sumanymu  ši keliasdešimt hektarų ploto erdvė jau ilgą laiką puošiama ir įprasminama, siekiant reprezentuoti krašto savitumą.

Anot A.Adomaičio, įvairūs vietovės ženklai rodo, kad renginiai ir apeigos parke vyksta seniai.

Prieš 16 metų, pagal skulptoriaus projektą, iš riedulių sukurta estrada, kurią dengia ąžuolų stoginė. Joje vyksta koncertai, spektakliai, rungtynės ir įvairūs kiti renginiai.

Upės ir žmogaus sąsajos

Parko pakraščiu teka upė. Jos linkiai, žvelgiant iš viršaus, atrodo it akmens amžiaus žmogaus profilis. Šis ypatingas Akmenės krašto įvaizdžio elementas – 2,5 km ilgio „gamtinis“ geoglifas – užima visą parko teritoriją. Taip menininkui A.Adomaičiui kilo sumanymas tam veidui suteikti svarbą, išryškinant penkias žmogau jusles.

„Gamtos ir kultūros parkas ir ypatingų kontūrų upės vaga – tarsi mūsų krašto savasties, kultūros veidas, todėl jį puošiame drauge su kitais kūrėjais.

Kasmet iš akmens iškalu po vieną pojūtį – jau esu pavaizdavęs regą ir klausą. Šįkart tai bus trečiasis – skonio – receptorius: „Burna“ pavadinta skulptūra, susijusi su kalbėjimu (žodžio laisve), atvirumu, balsu – tad ir pačia muzika.

Akmeninėje skulptūros burnoje yra 11 dantų, simbolizuojančių mėnesius, tačiau tarp jų paliktas tarpas, į kurį atidarymo metu bus įdėtas 12-tas akmeninis dantis – relikvinis elementas“, – apie sumanymą pasakojo  A.Adomaitis.

Pasak skulptoriaus, senovėje dantų vėriniai buvo trofėjiniai simboliai.

Šiuo atveju – valstybės 100-čio kontekste – dantis yra pasiekimų ženklas.

Simbolinis danties „dėjimas į burną“ bus siejamas su tautos švietėjo Simono Daukanto knyga „Būdas senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių“ ir šio kūrinio etninės svarbos reikšme visos Lietuvos, taip pat – ir Akmenės rajono – mastu.

„Būdo“ kūrėjas ilsisi istoriniame piliakalnyje, Papilės miestelyje (Akmenės r.).

Šventė – ne tik saviems 

Menininko A.Adomaičio akmeninės skulptūros „Burna“ pristatymas vyks birželio 9 d., šeštadienį, 47-osios Akmenės rajono šventės „Akmenės smuikelis“ metu.

Nors šventės pavadinime įpintas smuikas, muzikinės renginio ribos – seniai praplėstos: tądien lankytojų lauks amatininkų mugė, sportinės pramogos, turnyrai, skrydžiai vietiniame aeroklube.

Šventė oficialiai prasidės 17 val.; ją vainikuos populiarių muzikos grupių, tarp jų – „Lemon Joy“ ir Monique – koncertas. Daugiau informacijos: https://miestonaujienos.lt/akmenes-smuikelis-2018/

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.