Bankų skandalas Didžiojoje Britanijoje nuritino galvą „Barclays“ vadovui

Pirmadienį Didžiosios Britanijos banko „Barclays“ vadovas Marcusas Agiusas patvirtino apie savo atsistatydinimą, prisiėmęs atsakomybę už manipuliacijų finansų rinkos LIBOR ir EURIBOR palūkanų normomis skandalą, dėl kurio bankui teko sumokėti transatlantinę 453 mln. dolerių (290 mln. svarų sterlingų, per 400 mln. eurų) baudą, rašo AP.

Pareiškęs apie atsistatydinimą M. Agiusas eis "Barclays" vadovo pareigas, kol nebus paskirtas įpėdinis.<br>"Reuters"
Pareiškęs apie atsistatydinimą M. Agiusas eis "Barclays" vadovo pareigas, kol nebus paskirtas įpėdinis.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-02 15:59, atnaujinta 2018-03-18 12:44

Praėjusią savaitę JAV ir Didžiosios Britanijos agentūros „Barclays“ skyrė baudas už neteisingų duomenų apie tarpbankinių palūkanų normas tarp 2005 ir 2009 m. pateikimą. Nuo tada banko valdžia buvo aštriai kritikuojama, vis garsiau raginant atsistatydinti ir jo generalinį direktorių Bobą Diamondą.

„Kaip vadovas aš esu svarbiausias banko reputacijos sargybinis, - sakė M. Agiusas, vadovaujantis banko direktorių tarybai nuo 2007 m. - Todėl aš prisiimu atsakomybę ir turėsiu prisiimti ją būdamas nuošalyje“.

Po tokio pareiškimo anksti ryte „Barclays“ akcijos Londono biržoje nukrito labai nedaug – iki 162,05 svaro už akciją. Po baudos paskyrimo banko akcijų vertė krito labai smarkiai.

Rinkos analitikai teigia, kad naujiena apie M. Agiuso pasitraukimą leido „Barclays“ „nuleisti kraują“ ir pasiųsti „tinkamą žinią“.

Siekdamas dar sušvelninti krizę, M. Agiusas pasakė, kad vadovauti vidiniam visų praeities veiklų peržiūrėjimui paskirtas vyresnysis nepriklausomas banko direktorius Michaelas Rake'as. Jis turės pateikti ataskaitą apie tai, ką atrado, ir suformuluoti naują visiems „Barclays“ privalomą elgesio kodą.

„Barclays“ generalinis direktorius B. Diamondas, kuris taip pat patiria didelį spaudimą dėl skandalo, sakė, kad M. Agiusas „buvo atidus ir palaikantis kolega visuose mano darbuose – ypač kai pernai tapau generaliniu direktoriumi, ir už tai aš jam visada būsiu dėkingas“.

Banko teigimu, M. Agiusas eis vadovo pareigas, kol nebus paskirtas įpėdinis.

Jo atsistatydinimas B. Diamondą gali padaryti dar pažeidžiamesnį. Trečiadienį B. Diamondo laukia pirtelė, kai teks susitikti su parlamentarų grupe. Jo kritikai teigia, kad jis yra kaltas už agresyvų „Barclays Capital“ investicinės bankininkystės operacijų, kurioms jis anksčiau vadovavo, stilių.

B. Diamondą pakvietė britų opozicinės leiboristų partijos lyderis Edas Milibandas.

„Aš nemanau, kad jis gali vesti „Barclays“ pirmyn, nes galvoju, kad jis buvo ten, jis buvo atsakingas už tam tikrus „Barclays“ padalinius, kai prieš keletą metų vyko šitie skandalai“, - sakė E. Milibandas.

„Barclays“ pripažino, kad pateikė mažesnius nei faktinius skaičius apie savo apie savo tarpbankinius skolinimusis per kreditų krizę 2007-2008 m.

„Netgi atsižvelgiant į neįprastas rinkos sąlygas per finansinės krizės apogėjų, ir į tai, kad motyvas buvo apsaugoti banką, aš sutinku, kad sprendimas sumažinti skaičius buvo neteisingas“, - sakė B. Diamondas praėjusią savaitę.

Kitais atvejais reguliuojančios institucijos nustatė, kad atskiri ūkio subjektai ragino kolegas neteisingai pildyti ataskaitas, kad apsaugotų savo verslą.

Palūkanų normų duomenys, kartu su kitų bankų pateiktais duomenimis, naudojami nustatant LIBOR (London interbank offered rate) – pagrindinį finansinių santykių indeksą.

Dėl galimų manipuliacijų palūkanų normomis taip pat vyksta tyrimas kituose bankuose, tarp jų - „Royal Bank of Scotland“, HSBC ir „Citigroup“.

65 m. M. Agiusas įsijungė į „Barclays“ direktorių tarybą 2006 m., o jos vadovu tapo 2007 m.

Jo kaip bankininko karjera prasidėjo 1972 m. didelėje turto valdymo ir konsultacijų kompanijoje „Lazard“. Jis ėjo „Lazard London“ vadovo pareigas, o vėliau buvo kompanijos tarptautinių operacijų skyriaus vadovo pavaduotojas.

„Shore Capital“ analitikas Gary Greenwoodas sakė: „Kritęs nuo savo paties kalavijo M. Argiusas palieka direktorių tarybą laikinai susilpnėjusią kaip tik tuo metu, kai reikalingas stiprus lyderis, privalantis padaryti sunkius sprendimus“.

„Nors šiandien antraštėse mirgės žinia apie M. Agiuso atsistatydinimą, svarbesnis klausimas, ar B. Diamondas išliks savo poste, - pridūrė G. Greenwoodas. - Žvelgiant vien iš veiklos perspektyvos, mums nėra aišku, ar jo pasitraukimas būtų naudingas, bet mes keliame klausimą, ar negatyvi nuomonė apie bendrovę, kuriai jis dabar atstovauja, gali būti pataisyta, jeigu jis liks prie jos vairo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.