Svajonių namai: kas geriau – modernizmas ar jauki klasika?

Įsigijote svajonių namus ir sukate galvą, kokia stilistika jie turėtų alsuoti? Jums patinka skandinaviškas funkcionalumas, bet ne itin traukia sterili šio stiliaus dvasia? Modernizmas jums atrodo šaltas, o klasika – pernelyg puošni? Gyvenate užmiestyje, bet nenorite savo namo paversti vasarviete?

Bene didžiausias tradicinio klasikinio interjero dizaino privalumas yra tai, kad jis visuomet madingas.<br>123RF.
Bene didžiausias tradicinio klasikinio interjero dizaino privalumas yra tai, kad jis visuomet madingas.<br>123RF.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-07-03 16:24, atnaujinta 2018-03-18 11:47

Pateikiame populiariausių interjero dizainų kūrimo principus ir ypatumus, kurie padės jums nepasiklysti įvairių stilių gausoje ir tiksliau apibūdinti, apie kokius namus svajojate.

Interjero puošyba – tai stilių, medžiagų ir spalvų įvairovė. Stiliai skirstomi ne tik pagal laikmetį (tradicinis, šiuolaikinis), bet ir pagal geografinį regioną, turėjusį įtakos interjero elementams ir tuo išskyrusį jį iš kitų regionų (pavyzdžiui, rytų ar Viduržemio jūros pakrantės).

Klasikos alsavimas

Bene didžiausias tradicinio interjero dizaino privalumas yra toks, kad jis visuomet madingas. Įvairūs ornamentai, pagražinimai, karnizai bei gipsiniai lipdiniai naudojami tradicinio interjero amžinumui, elegancijai ir rafinuotumui pabrėžti. Klasikinis stilius dažnai pastebimas virtuvės interjere, nes jam būdingos lengvos užuolaidos, iškilios spintelių durys, kietmedžio grindys ir prabangios medžiagos, pavyzdžiui, nepoliruotas marmuras.

Klasikiniai baldai puikiai dera prie įvairių medžiagų, tekstūrų ir yra lengvai pritaikomi prie naujo interjero stiliaus, todėl taip pat tinka žmonėms, norintiems dažnai keisti ir dekoruoti interjerą. Klasikiniame interjere, sunkiau pastebėti netvarką ir chaosą, mat toks stilius pats yra kupinas detalių.

Šiam stiliui būdingos tiesios ir aiškios linijos, simetriškumas, griežtas proporcijų laikymasis. Subtilus dekoras suteikia aštrumo, o brangios kokybiškos medžiagos (mediena, šilkas, marmuras) – ilgaamžiškumo.

Spalvų gama kinta nuo baltos, gelsvos, auksinės ir rausvos iki žydros bei šviesiai žalsvos. Aukštos lubos puošiamos lipdiniais, centre kabinamas sietynas. Grindys dažniausiai klojamos parketu, naudojamos ornamentais išdailintos parketlentės.

Šiam stiliui būdingi baldai grakštūs, bet ne įmantrūs, taisyklingos geometrinės formos, pagaminti iš taurios medienos.

Erdvus modernizmas

Šį stilių dažniausiai renkasi žmonės, mėgstantys erdvę, šviesą ir funkcionalų gyvenimo būdą. Gimęs ketvirtajame šio amžiaus dešimtmetyje, modernusis stilius yra vis labiau mėgstamas dėl aiškių geometrinių linijų, šiuolaikinių spalvų ir funkcionalumo.

Modernių namų virtuvėje galite pamatyti daug poliruotų, chrominių, metalo ar faneruotų paviršių. Ypatingas dėmesys dabar yra skiriamas apšvietimui. Šiam stiliui būdingos atviros erdvės, paprasti langų rėmai, stiklo pertvaros. Sienos būna neretai be grindjuosčių, lygios.

Nors dominuoja griežtos geometrinės linijos, moderniame interjere gali būti daug asimetrijos, abstrakcijų. Ypač meno kūriniuose ir balduose.

Jaukumas šiuolaikiškai

Dažnai šiuolaikinis stilius painiojamas su moderniuoju, nors iš tiesų šios dvi kryptys nėra vienodos. Šiuolaikinis stilius taip pat akcentuoja švarias, aiškias linijas ir tvarką, tik jis kur kas „šiltesnis“ už modernų – toks pats aiškus ir tvarkingas, tačiau naudojamos švelnesnės spalvos, minkšti audiniai, nėra moderniajam stiliui būdingo sterilumo.

Šio stiliaus spalvų paletė tikrai nenuobodi. Anaiptol. Kuriant šiuolaikinį interjerą naudojami ryškūs akcentai – išskirtinės spalvos siena, ryškios pagalvėlės, originalūs meno dirbiniai. Dažna šio stiliaus taisyklė – vienos kambario dalies akcentavimas. Dėmesio traukos objektu gali tapti ryškiai nudažyta siena, originalaus rašto gobelenu aptraukta sofa arba siurrealistinis paveikslas.

Šiuolaikiniame interjere dažnai susipina keli stiliai – anksčiau minėtas modernizmas, funkcionalūs minimalistiniai elementai. Kartais – net art deco arba rytietiško stiliaus detalės.

Art deco – vienas liberaliausių interjero stilių, nereikalaujantis griežtų taisyklių laikymosi. Čia daugiau erdvės fantazijai, spalvoms, formoms ir sprendimams.

Grindų danga čia – medinė, vinilo, arba vientisa kiliminė. Naudojami ir pavieniai nedideli kilimai tiek funkcinių zonų atskyrimui, tiek kaip ryškūs interjero akcentai. Mediniams paviršiams (grindims, stalviršiams) naudojama tos pačios rūšies bei atspalvio mediena. Ji būna ir tamsi, ir šviesi.

Geras apšvietimas – vienas šiuolaikinio stiliaus būtinybių. Jis turėtų būti lanksčiai reguliuojamas. Dažnai naudojamas nišų apšvietimas, specialus meno dirbinių apšvietimas ar paslėptas šviesos šaltinis.

Dar vienas dažnai naudojamas akcentas – šviesus metalas, kuriuo dekoruojami baldai, šviestuvai ir kitus aksesuarai.

Minimalizmo švara

Terminas „minimalizmas“ apibūdina stilių, kurio esmė – atsisakyti bet kokių nebūtinų elementų. Šis stilius stipriai paveiktas japoniškojo dizaino ir architektūros. Minimalistinis stilius gali būti griežtas ir paprastas, bet tuo pačiu metu skleisti ramybę.

Kuriant minimalistinį interjerą naudojamos įvairios medžiagos – metalas ar medis, matinis ar skaidrus stiklas, fetras ar plastikas. Šios medžiagos gali vyrauti interjere priklausomai nuo to, kas jums labiau patinka.

Minimalizmas – tai ne tik interjero stilius. Daugelis jį vadina gyvenimo stiliumi, mąstymo būdu, vertybių sistema. Todėl, kad ir kokie skirtingi minimalistiniai interjerai, juos atpažinti nesunku – šio stiliaus interjere visada ryškiausiai „švies“ funkcionalumas, paprastumas ir dizaino elementų lakoniškumas.

Funkcionalumas – pagrindinė minimalizmo savybė, kuri padeda maksimaliai panaudoti erdvės, baldų ir daiktų savybes. Čia dažnai pastebėsite įmontuojamus baldus – spintas su stumdomosiomis durimis, uždaras lentynas, sienose ar nišose įmontuotas beveik nepastebimas daiktų kaupyklas.

Minimalizmo idėją geriausiai apibūdina žymaus architekto Ludwigo Mies van der Rohe ištarta frazė „Less is more“ (liet. - mažiau yra daugiau). Šiam stiliui nebūdingos ryškios detalės, dėmesio koncentracija, dekoro gausa. Minimalizmas yra švarus, neužgožtas spalvų ar detalių, patogus ir, svarbiausia, harmoningas.

Provanso kvapai

Šis jaukus, šiltas, senovės dvasia dvelkiantis interjero stilius turi daugybę gerbėjų visame pasaulyje. Provanso stiliaus žavesys slypi jaukiuose laiko paženklintuose daiktuose, senoviniuose balduose, šviesioje romantiškoje spalvų paletėje.

Jaukumo paslaptis nesudėtinga – visas grožis slypi paprastuose, neišdailintuose balduose ir aksesuaruose, bei pastelinėse romantiškose spalvų variacijose. Provanso stiliaus baldai išsiskiria paprastumu, tai dažniausiai būna kaimiško stiliaus, baltai nudažyti, netgi masyvaus medžio, grubesnių formų, bet lengvai dekoruoti. Ypač vertinami iš netašytos medienos pagaminti daiktai su apdilusiais kampais.

Spalvų spektras platus, tačiau jis neturėtų būti ryškus. Jų pasirinkimas priklauso nuo kambarį užliejančios šviesos – pavyzdžiui, balta ar pieninė spalva tinka didelėms erdvėms, o pasteliniai dangaus atspalviai puikiai dera kambaryje, kuriame yra nedaug šviesos. Provanso stiliui būdingos: samaninė, aukso ir blausiai geltona, rūdžių ir raudona, rožinė, žalia alyvuogių ir violetinė levandų spalvos, nes jos kuria raminamą ir neįkyrią aplinką.

Interjeras taps pilnavertis tik tada, kai kambarys bus užpildytas gėlėmis. Jos yra vienintelė išimtis šviesiame interjere ir gali būti ryškių spalvų. Puokštes galima merkti ne tik į paprastas vazas, bet ir į ąsočius, puodus ar pintines, stiklainius.

Skandinaviška ramybė

Skandinaviškas dizainas sparčiai vystytis pradėjo tik praėjusio amžiaus pradžioje. Tuo metu sukurti baldai, dabar vadinami skandinaviška klasika, sulaukė nemenko pripažinimo. Ir nieko nuostabaus, mat šis interjero stilius paperka savo funkcionalumu, komfortu ir natūralumu.

Skandinaviškas stilius susiformavo šalto ir vėsaus klimato sąlygomis. Šiaurietiškai gamtai būdingi griežtos ir aiškios formos, natūralumas. Todėl šiuolaikinio skandinaviško interjero kūrėjai idėjų semiasi iš gamtos. Išskirtiniai bruožai – paprastos ir harmoningos proporcijos, santūrumas, subtilumas.

Dažniausiai naudojamos medžiagos: natūrali mediena, linas ir vilna. Skandinaviško stiliaus baldai patvarūs, pagaminti iš geros medienos. Šaltų atspalvių mediena (pušis ar beržas) dažniausiai derinama su šviesiomis sienomis ir baldų apmušalais.

Kartais mediena dažoma baltais, šviesiai mėlynais, blyškiai salotiniais ar terakotiniais atspalviais.

Iš šviesios medienos gaminami ir aksesuarai: paveikslų bei veidrodžių rėmai, grindjuostės, langai, durys. Pinti baldai ir interjero detalės taip pat lengvai pritaikomi.

Svarbiausia – neapkrauti buto gausybe įvairių formų baldų, meno kūrinių ar aksesuarų. Minimalizmas turi būti praktiškas ir patogus. Stilių apibrėžia ne daiktų gausa, o medžiagos. Baldas minimalistiniame interjere tarsi meno kūrinys – pagamintas iš kokybiškų medžiagų ir išsiskiriantis netradiciniu dizainu.

Rytų dvasia

Šis, rytų šalių dvasia alsuojantis stilius, skirtas žmonėms, mylintiems tvarką, minimalizmą ir ramybę. Jei jums artima japonų arba kinų kultūra, rytietiškai įrengtuose namuose jausitės lyg savo vėžėse.

Jau prieš šimtmečius į mūsų europietišką buitį atkeliavo azijietiški interjero elementai. Baltai ir mėlynai margintų porceliano puodelių, kiniškų vazų, bambukinių padėklų ir kilimėlių savo namuose turime ne vienas. Tiesa, to neužtenka norint sukurti rytietišką namų dvasią.

Medis ir bambukas yra pagrindiniai šio stiliaus dekoratoriai. Japoniškam stiliui būdingi prigesinti baltos, pilkos, akmens atspalviai. Taip pat griežtos geometrinės linijos.

Kiniškame interjere dominuoja rubino, aukso, smaragdo atspalviai, tokios patalpos sienas galima dekoruoti tradiciniais kinų piešiniais.

Kaimietiškas paprastumas

Kaimiško stiliaus interjeras – tai kasdieninė, paprastesnė klasikinio interjero interpretacija. Jam sukurti naudojamos medžiagos yra praktiškos, atrodančios natūraliai. Dažnai jos būna ir rankų darbo. Tokio stiliaus interjere plika akimi pastebimas žmogaus ir gamtos ryšys, mat daugelis naudojamų medžiagų yra natūralios, o spalvos – tokios, kurias pastebime gamtoje.

Kaimiškam interjerui būdingi sendinti, jaukiai apšiurę daiktai, pašalinantys erdvės formalumą ir suteikiantys papildomos šilumos. Svarbiausia čia komfortas, jaukumas ir senove kvėpuojanti aura, šis tas iš prisiminimų apie vasarą pas močiutę kaime.

Nemažai žmonių kaimišką stilių suvokia kaip senų daiktų, medinių baldų ir apdulkėjusių detalių kratinį. „Kaimiškais“ dažnai vadinami pasenę morališkai ir fiziškai daiktai, bet stiliui toks apibūdinimas netinka.

Šis stilius apibrėžiamas kaip rafinuotas, įmantrus ir švelnus. Gražūs mediniai poliruoti paviršiai, pagalvėlės, tradicinių formų dizainas, senoviniai daiktai (stalai, veidrodžiai, paveikslai, žvakidės ir pan.) suteikia namams šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.