Ko reikia geram prisistatymui?

Dalyvaudami įvairiuose renginiuose mes siekiame įgyti kuo daugiau pažinčių. Renginiai tam ir yra, kad juose žmonės susipažintų, supažindintų vienus pažįstamus su kitais ir pabendrautų tiek asmeniniais, tiek dalykiniais klausimais.

Daugiau nuotraukų (1)

VU TVM lektorius Darius Rupšlaukis

Jul 16, 2012, 2:32 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 2:55 AM

Susipažįstant praverčia tarpininko paslaugos

Daugelyje situacijų nepažįstamus žmones vienus kitiems pristato šeimininkas. Žinant, kad šeimininkas renginio metu turi labai daug pareigų, nereikėtų jo tuo apkrauti, kai renginyje dalyvauja daugiau nei 30-40 žmonių.

Kitas kelias užmegzti pažintis - susirasti mums gerai žinomą asmenį, kuris turi daug pažįstamų. Tokiose situacijose jis jus pristato vienas kitam. Tarpininkai yra reikalingi tam, kad perduotų savo turimą padėtį ir reputaciją mums kartu su pažintimi. Tai aktualu yra šalyse, kurios orientuotos į tarpusavio santykius.

Supažindinant daromas skirtumas šiais aspektais: lyties, amžiaus, šeimyninės padėties, padėties visuomenėje ir panašiai. Pristatymo formulė: „Petrute, tai - Apolinaras, Apolinarai, tai – Petrutė“. Pirmiausia kreipiamės į svarbesnį asmenį ir jam pristatome kitą. Tą pačią informaciją pakartojame priešinga kryptimi.

Pristatant svarbi veiksmo vieta: darbe, lemiamas požymis bus pareigos, o restorane, teatre svarbiau bus lytis, amžius.

Oficialioje aplinkoje pristatant pateikiama informacija, susideda iš 3 elementų:

a) institucija, kuriai asmuo atstovauja,

b) pareigos, titulai, laipsniai,

c) vardas, pavardė.

Pvz.: „Gerbiamasis Papievių mere Apolinarai Jonaiti, leiskite Jums pristatyti kompanijos ACB vadybininką Petrą Antanaitį“.

Kai pristatomi skirtingų tautybių žmonės, pateikiama išsamesnė informacija. Jei vienas iš žmonių yra visuomenėje žinomas asmuo, informacija trumpinama („gerbiamas mere, leiskite pristatyti...“). Mokslo ir pedagoginiai vardai pasakomi kartu su pavarde. Profesiniai rangai ar titulai yra aukščiau už šeimyninę padėtį.

Jei ne taip ištariama jūsų pavardė, neįsižeiskite, tačiau klaidą ištaisykite: „Atleiskite, kad pertraukiu, tačiau mano pavardė yra Rupšlaukis“. Jei pamiršote jums pristatyto asmens pavardę, mandagiai paklauskite paties asmens.

Prisistatymas pačiam

Dalykinio bendravimo metu, galima prisistatyti patiems. Protokolo taisyklės leidžia rangu žemesniam asmeniui prisistatyti aukštesnio rango asmeniui.

Taikomos tos pačios taisyklės, kaip ir pristatant. Pateikiama apie save ta pati informacija. „Leiskite prisistatyti, esu Tarptautinio verslo mokyklos dėstytojas Darius Rupšlaukis“.

Prisistačius, turime palaukti kol tai padarys ir kitas asmuo. Kaip mes prisistatysime priklausys nuo situacijos. Jeigu būsime oficialioje aplinkoje, tai prisistatysime pagal aukščiau pateiktą pavyzdį, minėdami įstaigą, pareigas ir savo vardą, pavardę.

Mažiau oficialioje aplinkoje gali pakakti: „Noriu su jumis susipažinti, aš Darius“. Nuėję į vaiko mokyklą, galite prisistatyti: „Aš Saulės tėtis Darius, koks Jūsų vardas?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.