Lietuviškų daržovių kainos dar kandžiojasi

Praėjusią savaitę parduotuvėse pasirodžiusių mūsų šalyje išaugintų morkų kainos žnybtelėjo. Tačiau lentynos vis tiek tuštėjo – liepos liūtys sunaikino dalį derliaus, o pirkėjai dairėsi lietuviškų daržovių.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė ("Lietuvos rytas")

Aug 6, 2012, 4:22 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:37 PM

Lietuviškos morkos lentynose pasirodė 3 savaitėmis anksčiau nei pernai ar užpernai.

Tačiau pirmasis derlius – brangokas. Ties ūkininko Lino Šateikio užaugintomis fasuotomis morkomis „Maxima” buvo iškabinusi 4 litų kainą. Po dienos kitos ją nurėžė iki 2,49 lito už kilogramą.

„Rimi” parduotuvėse kilogramas lietuviškų nefasuotų morkų, kaip ir burokėlių, praėjusios savaitės viduryje kainavo 2 litus. Burokėliai artėjant savaitgaliui spėjo atpigti iki 1,25 lito už kilogramą.

„Pirmojo derliaus lietuviškos daržovės būna gerokai brangesnės už importines.

Tačiau yra nuolatinių pirkėjų, kuriems svarbiau nei kaina yra tai, kad daržovės būtų mūsiškės”, – kalbėjo „Rimi” atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Kai kas ir atpigo

Yra daržovių, kurios šįmet pigesnės nei anksčiau.

Anot prekybos tinklo „Iki” atstovo spaudai Valdo Lopetos, kopūstai šiemet, palyginti su pernykščiu šviežių daržovių kainų startu, pigesni 7 procentais. Jų kilogramas kainuoja apie 1 litą.

Bulvės atpigo dešimtadaliu. Fasuotų bulvių kaina šiuo metu sukasi apie 1,7 lito. Nefasuotų jau galima nusipirkti ir už litą.

Burokėliai trečdaliu pigesni nei pernai. Smarkokai krito ir cukinijų kaina. Pernai rugpjūčio pradžioje „Rimi” jų kilogramas kainavo apie 4 litus, dabar – 2,2 lito.

„Tiekėjai šiemet maždaug 75 proc. pabrangino lietuviškus pomidorus. Todėl jų kainos keitėsi ir lentynose”, – sakė V. Lopeta.

Dabar parduotuvėse už kilogramą pomidorų prašoma 4,5 lito.

Nepigūs ir trumpavaisiai agurkai. Perkant jų kilogramą, pavyzdžiui, „Rimi” parduotuvėse, praėjusią savaitę iš piniginės teko traukti 4 litus. Užtat ūkininkai prekybininkams juos parduoda po 0,75–1,4 lito už kilogramą.

Ūkininkams dar ne pyragai

„Nespėjame net kavos išgerti”, – tarstelėjo Utenos turguje Užpalių ūkininkų šiltnamiuose užaugintais agurkais ir pomidorais prekiaujančios moterys.

Ties jų prekystaliais nuolat rikiuojasi pirkėjų eilės.

Jos agurkus parduoda po 2–2,5 lito už kilogramą. Už pomidorus, nelygu veislė, prašoma 3–4 litų. Tai žmonėms gerokai patrauklesnės kainos nei parduotuvėse.

„Ir 4,5 lito už pomidorų kilogramą – per mažai.

Lietuvos ūkininkai – unikalūs, nes sugeba taip pigiai daržoves užauginti”, – patikino Anykščių rajone šiltnamiuose pomidorus auginantis Audrius Juška, kurio derliumi prekiauja ir „Maxima”, ir kiti prekybos tinklai.

Pasak A. Juškos, per patį sezono įkarštį Olandijoje pomidorų kilogramo be 4,5 euro (15,5 lito) neįmanoma nusipirkti.

O kur dar didžiausias Europoje lietuviškoms daržovėms taikomas pridėtinės vertės mokestis ir nuolat didėjančios šiltnamininkų išlaidos energetikai, ypač gamtinėms dujoms?

Be to, prekybininkai pomidorams ir kai kurioms kitoms daržovėms taiko 50 proc. antkainį.

„Kuo daugiau Lietuvos ūkiai turėtų savo produktų, tuo lengviau būtų daržoves parduoti. Tada atsikovotume rinkos dalį iš importuotojų”, – aiškino A. Juška.

Koją pakiša prasti orai

„Tuomet, kai sulaukiame pakankamo lietuviškų daržovių, pavyzdžiui, kopūstų, derliaus, importinėmis apskritai nebeprekiaujame”, – patikino R. Stanaitytė-Česnulienė.

Ir kaina, ir kiekis, ir laikas, kada lietuviškos daržovės pasirodys parduotuvėse, priklauso nuo oro sąlygų.

„Iki liepos viduryje praūžusios audros prekiavome lietuviškomis šparaginėmis pupelėmis ir salierų stiebais. Tačiau liūtis sunaikino kone visą jų derlių”, – sakė „Rimi” atstovė.

Pasak „Maxima” atstovės Olgos Malaškevičienės, dėl netinkamų klimato sąlygų ūkininkai negali užauginti daug paprikų, brokolių, artišokų ar baklažanų.

„Prieš porą metų vienas ūkininkas augino mūsų prekybos tinklui brokolius, bet dėl didelių sąnaudų šios idėjos atsisakė”, – sakė O. Malaškevičienė.

Per menka yra ir Lietuvoje auginamų cukinijų pasiūla, todėl jų „Maxima” dairosi kaimyninėje Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.