Pasiūlė atsisakyti dabartinės LIBOR palūkanų normos

Tarpbankinė palūkanų norma LIBOR, nustatanti paskolų palūkanų normas visame pasaulyje, šiuo metu nustojo normaliai funkcionuoti ir jos reikia atsisakyti. Tai pareiškė Anglijos centrinio banko vadovas Mervynas Kingas, rašo „The Daily Telegraph“. Jis pridūrė, kad nuo finansinės krizės pradžios 2008 metais bankininkai LIBOR palūkanų normos faktiškai nebenaudoja.

Pasak M. Kingo, dabar bankai, išduodami paskolas vienas kitam, orientuojasi į konkretaus banko rizikas, o kiekvienos finansinės organizacijos rizikos labai skiriasi.<br>"Reuters"
Pasak M. Kingo, dabar bankai, išduodami paskolas vienas kitam, orientuojasi į konkretaus banko rizikas, o kiekvienos finansinės organizacijos rizikos labai skiriasi.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 10, 2012, 1:03 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:15 AM

Pasak M. Kingo, dabar bankai, išduodami paskolas vienas kitam, orientuojasi į konkretaus banko rizikas, o kiekvienos finansinės organizacijos rizikos labai skiriasi. „Kokia prasmė sieti milijardų dolerių ir svarų vertės operacijas su kažkuo, kas iš tikrųjų neegzistuoja?“, - pareiškė jis.

Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos vyriausybė ėmėsi svarstyti galimybę pakeisti bendros palūkanų normos nustatymo procedūrą. Imtis tokių priemonių nuspręsta po primygtinų visuomenės reikalavimų sukurti skaidresnę ir tinkamesnę palūkanų normų sistemą.

Birželio pabaigoje dėl machinacijų su LIBOR palūkanų normomis buvo apkaltintas vienas svarbiausių Anglijos bankų „Barclays“. Vėliau imta tirti ir kitų bankų, nustatančių LIBOR, veiklą. Po garsiai nuskambėjusio skandalo iš pradžių atsistatydino „Barclays“ direktorių tarybos pirmininkas Marcusas Agiusas, vėliau - „Barclays“ generalinis direktorius Bobas Diamondas. Pastarasis apkaltino Anglijos centrinį banką prisidėjus prie machinacijų.

Bankams, įsipainiojusiems į manipuliacijas palūkanų normomis, gresia didelės baudos. Bendri jų nuostoliai gali siekti iki 22 mlrd. dolerių. Skandalo tyrimas gali užtrukti keletą metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.